Hur investerar man när man börjar sent?
Sök:

Hur investerar man när man börjar sent?

Läsarfråga till RikaTillsammans-communityn av Stefan

ställde för sedan frågan: Hur investerar man när man börjar sent?

Hej, Jag vill börja med att tacka för att tacka för det suveräna jobb ni gör! Även om det är väl sent, så har vi nu upptäckt hur man skulle ha gjort för länge sedan. Troligen inte ensamma om det… Nu till min fundering. Jag och min fru är 54 resp. 52 år, dvs. har ca dryga 10 år kvar till pensionen om vi går vid 65. Utflugna barn. Villa etc. Vi har hyggliga jobb med fullt tillräckliga löner, och skulle kunna spara minst 2000kr per person och månad. Nu har vi en summa pengar vi skulle kunna investera, ca dryga 400k. Hur gör vi detta klokast utifrån åldersperspektivet. Ska vi köra 4-hinkfilosofin, eller ska vi tänka annorlunda? V.h. Stefan

Det finns 1 svar till denna fråga

svarade på frågan för sedan

Stefan,

Du investerar precis på samma sätt som ”alla andra”, dvs +10 år så är det liknande globala barnportföljen som gäller och månadsspar

Man ska också komma ihåg att ni kanske inte kommer behöva ta av pengarna bara för att ni går i pension, så er horisont kan ju lika gärna vara 15 år.

Jag har några funderingar/frågor som kan hjälpa till att få bra svar:

 • Vad tror ni att ni vill använda pengarna till och ungefär när (efter att ni gått i pension)?
 • Hur kommer er pension se ut (efter skatt) i förhållande till er lön idag?
 • Har ni lån på villan? Om, är de stora? Om, amorterar ni på lånen? Om ni amorterar, är det för att ni måste, eller för att ni vill?

Jag ställer frågorna för att jag tänker att vi kanske kan vända på resonemanget och se vad ni behöver i extra pension och om ni vill ha eventuella lån slutbetalda när ni går i pension för att på så sätt minska era kostnader och får en ”högre” pension.

Återkoppla gärna så ska jag se om jag kan komma med några tankar och idéer.

Jag själv investerar bara i indexfonder med olika risknivå hos Lysa, men mer om det sen när vi vet lite mer om frågorna ovan.

/Indexpatronen

PS: Jag är 42, bostadsrätt och tre barn. Jag önskar också att jag visste vad jag vet nu för 15-20 år sedan. Jag försöker hjälpa mina föräldrar så gott jag kan, men de litar blint på att banken ”kan det där med fonder”…

Eventuella kommentarer till ovanstående svar

Om du har en kommentar till det ovanstående svaret, skriv den gärna här nedan.

 1. Vit pil

  Hej,
  Här kommer ett sent svar på dina tilläggsfrågor.
  Vi har nog inget egentligt mål med vad vi ska ha pengarna till utöver att vi vill kunna leva ungefär som vi gör i dag ytterligare en tid efter pensioneringen – känna oss hyggligt trygga i det. Som det ser ut så kommer pensionen att ligga mellan 25 och 28k per månad för min del, något lägre för hustrun. Lån på villa finns, på ca 650k i dag (värdering på villan ca 1,2 – 1,5msek), och vi amorterar i dag i en takt så att vi bör vara skuldfri vid pensionen eftersom vi tyckte det verkade klokt just då vi tog det beslutet för ett antal år sedan. Det var innan vi började lyssna på Rikatillsammans-poddarna, men nu är jag inte lika säker längre…

  V.h.

  //Stefan.

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Stefan

Kommentera

Skriv ett eget svar till den här frågan

Skriv gärna så tydligt och utförligt som möjligt så att även någon annan kan ha glädje av det här svaret.Den här artikeln publicerades 2018-09-11 klockan 20:21 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): .

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.

Få månadens bästa tips och artiklar!

Få de bästa tipsen, videoklippen och artiklarna från bloggen
till din mejl ungefär en gång i månaden. Tack! /Jan :-)

Genom att prenumerera godkänner du villkoren för nyhetsbrevet. Du kan avsluta när du vill.