Hur investerar Sverige?
Sök:

Hur investerar Sverige?

Läsarfråga till RikaTillsammans-communityn av Fredrik

ställde för sedan frågan: Hur investerar Sverige?

Jag funderar lite på hur investerar Sverige eventuella överskott?

Jag har hört att vi just nu amorterar av extra på statsskulden.

Men jag antar att om vi inte skulle gjort det så hade vi inte satt allt på rött på ett kasino och kanske inte heller i en ”vanlig” fond. Skulle det förresten ens vara tillåtet?

Det finns 1 svar till denna fråga

svarade på frågan för sedan

Svenska Staten är ingen privatperson.  Hur skulle det se ut om man tog ifrån oss våra surt förvärvade pengar och investerade i aktier? Detta är upp till var och en att göra själv. Undantaget är AP.fonderna, men de skall användas som buffert i pensionssystemet.

Oerhört förenklat så går det till så här. Staten gör en budget varje år och plockar in pengar via skattsedeln. Får man in mer än budgeterat så amorterar man på statsskulden, får man in mindre så tvingas man att låna.

Sverige har en låg statsskuld, under 40 procent av bruttonationalprodukten. Italien har cirka 130 procent och Grekland 180 procent. En gammal tumregel är att skulden helst inte skall understiga 100 procent. Å andra sidan är de svenska hushållen högt belånade i stället, så vi skall inte slå oss för bröstet allt för mycket.

Eventuella kommentarer till ovanstående svar

Om du har en kommentar till det ovanstående svaret, skriv den gärna här nedan.

  1. Vit pil

    Överstiga. Inte understiga Givetvis!

    0
    Gravatar ikon för användaren
    Nestor

Kommentera

Skriv ett eget svar till den här frågan

Skriv gärna så tydligt och utförligt som möjligt så att även någon annan kan ha glädje av det här svaret.Den här artikeln publicerades 2018-11-05 klockan 14:17 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): .

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.

Få månadens bästa tips och artiklar!

Få de bästa tipsen, videoklippen och artiklarna från bloggen
till din mejl ungefär en gång i månaden. Tack! /Jan :-)

Genom att prenumerera godkänner du villkoren för nyhetsbrevet. Du kan avsluta när du vill.