Hur investerar vi 5,000,000 vid 75 års ålder
Sök:

Hur investerar vi 5,000,000 vid 75 års ålder

Läsarfråga till RikaTillsammans-communityn av Olof L.

ställde för sedan frågan: Hur investerar vi 5,000,000 vid 75 års ålder

Hej Jan,

Har nu följt er ett antal månader och är utomordentligt imponerad av er insikt och er vilja att dela med er av era strategier och erfarenheter.

Jag har erfarenhet från alla de stora börs krascher som ni har varit med om och förlorat stora summor varje gång. Vi har dock lyckats att spara ihop en ansenlig summa som vi nu inte vill förlora.

Har sålt vårt hus och köpt en bostadsrätt kontant för 5,000,000. Min fråga är hur investerar jag ytterligare ca 5,000,000 med låg risk med tanke på den ekonomiska cycle som vi befinner oss i. Vår dag till dag ekonomi klarar vi utan att andvända denna investering.

Som du förstår så kan vi inte tänka allt för långsiktigt.

De banker jag talat med ger mig ingen känsla av att förstå min oro.

Mycket tacksam för svar om ni tror detta kan vara av intresse för era läsare.

Olle

 

Det finns 5 svar till denna fråga

svarade på frågan för sedan

Spännande fråga och grattis till en mycket god ekonomisk situation. 👍

Först och främst skulle jag faktiskt rekommendera att prata med en licensierad oberoende rådgivare (sådana som tar betalt per timme och inte i procent). De två jag brukar rekommendera är:

 • Henrik Tell, Effektiv Förmögenhetsförvaltning, som varit med på bloggen (info@effektivff.se)
 • Alex Arnbäck, Lyra Wealth Management, (alex@lyrawm.com)

I nästa situation skulle jag fundera på vad målet är med pengarna. Är målet att de ska skänkas bort, läggas i en stiftelse eller liknande. För om det ska skänkas bort så kan det ju vara rimligt att räkna med en lång tidshorisont i alla fall, och då är vi inne på en global portfölj/fondrobot enligt tidigare artiklar.

Angående oro för börskrasch, så förstår jag känslan, särskilt när alla värderingsmodeller pekar på att vi ligger högt i cykeln. Men att försöka förutsäga framtiden är vanskligt och man har oddsen emot sig. Det finns ju saker som talar för t.ex. att vi kommer ha kortsiktigt uppgång, vissa spekulerar till och med över USA-valet 2020. Andra som t.ex. Mauldin Economics och Hussman – två analytiker jag följer noga är ju helt säkra på att det kommer vara riktigt skakigt. Förmodligen mer inne på din linje.

Jag själv har slutat försöka tro, utan till stor del följer jag min strategi – oavsett vad som händer. För min ”känsla” har haft fel så många gånger att jag inte litar på den.

Ja, det är mina bästa tips just nu.

Lycka till och tack för att ni följer bloggen!

Jan

PS. Ett offside-tips – kanske egentligen det jag rekommenderar mest (när jag tänker efter) är att ta kontakt med Moa Diseborn (info@moadiseborn.se) som var med i avsnitt 24. Hon är väldigt van med att jobba med människor i er situation – OCH – det samtalet kommer inte alls att handla om placeringen av pengarna, utan snarare det som vi pratar om i avsnittet – att syftet behöver med att spara pengar är ju ändå att konsumera dem i linje med sin vision, sina drivkrafter och intentioner. DS.

 

Kommentera

svarade på frågan för sedan

Hej Olle,

Det beror på sparhorisonten.

Om ni tänkt använda pengarna inom 1-2 år är sparkonto med insättningsgaranti säkrast. Hos flera banker i så fall eftersom garantin täcker 1 Mkr per kreditinstitut.

Handlar det om 10 år med löpande uttag hade jag nog valt en portfölj som:

 • 5% Sparkonto
 • 35% Globalfond t.ex. Avanza Global
 • 30% AMF Räntefond Lång
 • 30% Handelsbanken Realräntefond

Kommentera

svarade på frågan för sedan

Själv har jag haft en hel del funderingar kring sparandet på äldre dagar, så jag ställde en lite längre fråga (det var ett tag sen) angående ämnet, här på samma blogg, och fick ett svar som var både tankeväckande och klargörande. (Kanske ger den inte direkt svar till din fråga, men belyser ämnet från flera olika synvinklar.) https://rikatillsammans.se/fragor/spara-i-investeringssparkonto-som-pensionar/

En konjunkturcykel varar normalt cirka 3-8 år, och lågkonjunkturen tar av den tiden oftast bara en mindre del. Den behöver inte nödvändigtvis vara ens speciellt dramatisk, och återhämtningen kan ske väldigt snabbt.

Börschkracher däremot kan vara väldigt kraftiga. De följer inga cykler och dem kan kan man inte förutspå. En krasch kan komma imorgon eller först om 20-30 år, det är ingen som vet. Men med tiden återhämtar sig börsen alltid från krascher också, det har vi ju sett. Ibland tar det 2-3 år, ibland mer än 5. Och, något förenklat, pengar förlorar man bara när man säljer på botten. Eller när man väntar på kraschen.

Eventuella kommentarer till ovanstående svar

Om du har en kommentar till det ovanstående svaret, skriv den gärna här nedan.

 1. Vit pil

  Hej Olle!

  Jag är i en inte alltför olika situation så förstår din oro och har funderat rätt mycket på att hitta en lösning som fungerar för en försiktig general som jag. Kanske du också är en sådan? Det är säkert många här på bloggen som kommer att raljera om att nedanstående är för konservativt och att det bara är att dunka in allt på ett bräde i aktier. Så är det ju, vi är alla olika.

  Förstår det som att ni har andra inkomster för det dagliga och tolkar det som att de 5 MKR ska vara för speciella ändamål tex det som ”miljardär” nämner ovan eller arv efter er. Kanske ni vill investera det för att åtminstone inflationsskydda beloppet och få lite tillväxt över det men inte ta onödiga risker i en eventuell krasch. Även jag har varit igenom många sådana, med start 1990/91.

  Jag håller med alla experter om att det är mycket svårt (omöjligt?) att tajma marknaden. Man vet aldrig när det går ner eller hur länge till det kan gå upp, men det finns rätt många tecken på att vi är rätt högt uppe i cyckeln. Rent statistiskt så ”bör” en nedgång komma rätt snart, kanske inom 2 år, och den kan vara på 30-70%, med ett snitt på kanske 50%. Det är åtminstone så det har sett ut historiskt. Nuvarande uppgången är redan en av de längsta som registrerats. Detta är ju samma typ av statistik som alla experter refererar till när man får rådet att det alltid ger bäst utveckling att äga aktier, men sedan inte riktigt vill ta till sig på nersidan så att säga. Problemet när man är högre upp i åren är att man inte har lyxen att kunna vänta ut nästa uppgång, som man har när man är yngre.

  Min lösning på detta har varit att skapa ett månadssparande under en längre tid för att gradvis lägga in pengarna på marknaden. Om det går ner (som i höstas) så känns det bra att ha lagt ut köpen över längre tid och köpa billigt så att säga. Om det går upp så är det kul att se det man lagt in växa. Alla pratar ju om att månadssparande är bästa sätter att nyspara, så varför inte använda samma metod för en större summa pengar, kanske speciellt nu efter en lång uppgång.

  Jag tänker som att en rejäl börsnedgång statiskt sett borde komma inom 2 år och sedan pågår 1-2 år. Först efter det vill jag vara fullinvesterad och med lite marginal så tänker jag på 5 års sikt. Det är länge och kanske för länge i högre ålder, men å andra sidan är det ju en hel del som också blir över 100 år gamla. Alltså jag lägger ut mitt månadssparande över 5 år. Absolut inte optimalt men kanske rimligt ur ett riskminimeringsperspektiv. Det skulle i ditt fall betyda runt 1 MKR per år eller ca 83 kkr/mån. Mycket pengar per månad att lägga in på börsen även det!

  Det vilktiga är att kunna hålla i månadssparandet i en nergång. Det är surt att se kontot på minus och ändå lägga in så pass mycket pengar varje månad. Fundera på din ”puke point” dvs hur mycket minus klarar du mentalt av att se på kontot. Om du som jag ligger på -20% till -30% så kan en rimlig fördelning vara 40-60% aktier och resterande i räntebärande. Jag räknar med att en 50% nergång kommer på aktiedelen någon gång, så 50% ner på 60% av innehavet blir ju totalt -30% antagande att räntedelen ligger rimligt konstant. Titta på Jans ”nybörjarportfölj” som är 60% aktier och modifiera den om du vill ha annan aktieandel beroende på din ”puke point”.

  Ett annat alternativ är att du bara lägger in aktiedelen i fonder och sätter räntedelen på någon av nischbankerna där du kan få runt 1% ränta. Själv föredrar jag detta i nuläget eftersom jag är rätt skeptisk till både både kort- och långräntefonder både mht företagsobligationer (korta så väl som långa durationer) och mht obligationsprisnedgång vid en eventuellt (sannolik?) ränteuppgång. Jag är alltså inte helt komfortabel med räntefonder i nuläget som den ”säkra” delen av sparandet. Med dina 5 Mkr och tex en 60% aktieandel så är det 3 Mkr under tex 5 år dvs 50 kkr/mån att månadsspara enbart i 100% aktiefonder medan du sätter de andra 2 Mkr på räntekonto (då får du dela upp det på minst 2 banker eftersom insättningsgarantin ”bara” är upp till 950 kkr). Under de 5 åren du lägger in de 3 Mkr i aktiefonder så kan du ju förvara dem under tiden på ytterligare nischbanker med viss ränta. På så sätt får du ju ett visst inflationsskydd under de åren du köper in dig på börsen. Notera att en nackdel med detta är att du måste förmå dig att kunna titta på enbart totala värdet (aktiefonder plus räntekonto) för att inte riskera att passera din ”puke point” med följd att man slutar månadsspara i aktiefonderna, eller ännu värre att man säljer av allt.

  Hoppas det ger dig lite idéer!

  0
  Gravatar ikon för användaren
  JFB
 2. Vit pil

  Oups, jag la visst in mitt svar som en kommentar till Tale. Det var inte meningen men hoppas det är ok. Sorry!

  0
  Gravatar ikon för användaren
  JFB

Kommentera

svarade på frågan för sedan

Om du är 75 år …inte har behov av dina 5 miljoner …ska du inte spara eller försöka investera dem för att de ska öka i värde.

Du ska naturligtvis konsumera dem.

Inte blir du gladare för att dina 5 miljoner ökar lite i värde …..däremot kommer du att känna stor tillfredsställelse om du använder dina pengar till:

 • Gåvor till nära och kära
 • Res med dyra kryssningsfartyg runt om jordklotet
 • Köp en exklusiv bil och anställ en privatchaufför
 • Skänk pengar till behövande och åtnjut en fantastisk tacksamhet

Kommentera

svarade på frågan för sedan

Tycker att dessa 5 miljoner som du inte själv behöver kan placeras långsiktig till efterlevande barn o barnbarn om det finns sådana! Det finns ju goda placerare att ta rygg på, tex Bolmesson, aktiellts fokusportfölj som Swedbank ger ut, aktieinvests boxar tex investmentbolagsboxen. Att höja upplevelsehorisonten med några fina resor, köpa en fin äkta tavla, underbart smycke är ju väldigt bra i din situation! Du behöver ju inte vara så kategorisk svart o vitt i din situation utan kan ju unna dig att både spara o slösa. Jag själv har aldrig fått ut något vettigt via andra sk experter! Jag tror att man måste vara sin egen expert i första hand.

Kommentera

Skriv ett eget svar till den här frågan

Skriv gärna så tydligt och utförligt som möjligt så att även någon annan kan ha glädje av det här svaret.Den här artikeln publicerades 2019-02-12 klockan 16:21 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): .

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.