Hur investerar vi 5,000,000 vid 75 års ålder
Sök:

Hur investerar vi 5,000,000 vid 75 års ålder

Läsarfråga till RikaTillsammans-communityn av Olof L.

ställde för sedan frågan: Hur investerar vi 5,000,000 vid 75 års ålder

Hej Jan,

Har nu följt er ett antal månader och är utomordentligt imponerad av er insikt och er vilja att dela med er av era strategier och erfarenheter.

Jag har erfarenhet från alla de stora börs krascher som ni har varit med om och förlorat stora summor varje gång. Vi har dock lyckats att spara ihop en ansenlig summa som vi nu inte vill förlora.

Har sålt vårt hus och köpt en bostadsrätt kontant för 5,000,000. Min fråga är hur investerar jag ytterligare ca 5,000,000 med låg risk med tanke på den ekonomiska cycle som vi befinner oss i. Vår dag till dag ekonomi klarar vi utan att andvända denna investering.

Som du förstår så kan vi inte tänka allt för långsiktigt.

De banker jag talat med ger mig ingen känsla av att förstå min oro.

Mycket tacksam för svar om ni tror detta kan vara av intresse för era läsare.

Olle

 

Det finns 4 svar till denna fråga

svarade på frågan för sedan

Spännande fråga och grattis till en mycket god ekonomisk situation. 👍

Först och främst skulle jag faktiskt rekommendera att prata med en licensierad oberoende rådgivare (sådana som tar betalt per timme och inte i procent). De två jag brukar rekommendera är:

  • Henrik Tell, Effektiv Förmögenhetsförvaltning, som varit med på bloggen (info@effektivff.se)
  • Alex Arnbäck, Lyra Wealth Management, (alex@lyrawm.com)

I nästa situation skulle jag fundera på vad målet är med pengarna. Är målet att de ska skänkas bort, läggas i en stiftelse eller liknande. För om det ska skänkas bort så kan det ju vara rimligt att räkna med en lång tidshorisont i alla fall, och då är vi inne på en global portfölj/fondrobot enligt tidigare artiklar.

Angående oro för börskrasch, så förstår jag känslan, särskilt när alla värderingsmodeller pekar på att vi ligger högt i cykeln. Men att försöka förutsäga framtiden är vanskligt och man har oddsen emot sig. Det finns ju saker som talar för t.ex. att vi kommer ha kortsiktigt uppgång, vissa spekulerar till och med över USA-valet 2020. Andra som t.ex. Mauldin Economics och Hussman – två analytiker jag följer noga är ju helt säkra på att det kommer vara riktigt skakigt. Förmodligen mer inne på din linje.

Jag själv har slutat försöka tro, utan till stor del följer jag min strategi – oavsett vad som händer. För min ”känsla” har haft fel så många gånger att jag inte litar på den.

Ja, det är mina bästa tips just nu.

Lycka till och tack för att ni följer bloggen!

Jan

PS. Ett offside-tips – kanske egentligen det jag rekommenderar mest (när jag tänker efter) är att ta kontakt med Moa Diseborn (info@moadiseborn.se) som var med i avsnitt 24. Hon är väldigt van med att jobba med människor i er situation – OCH – det samtalet kommer inte alls att handla om placeringen av pengarna, utan snarare det som vi pratar om i avsnittet – att syftet behöver med att spara pengar är ju ändå att konsumera dem i linje med sin vision, sina drivkrafter och intentioner. DS.

 

Kommentera

svarade på frågan för sedan

Hej Olle,

Det beror på sparhorisonten.

Om ni tänkt använda pengarna inom 1-2 år är sparkonto med insättningsgaranti säkrast. Hos flera banker i så fall eftersom garantin täcker 1 Mkr per kreditinstitut.

Handlar det om 10 år med löpande uttag hade jag nog valt en portfölj som:

  • 5% Sparkonto
  • 35% Globalfond t.ex. Avanza Global
  • 30% AMF Räntefond Lång
  • 30% Handelsbanken Realräntefond

Kommentera

svarade på frågan för sedan

Själv har jag haft en hel del funderingar kring sparandet på äldre dagar, så jag ställde en lite längre fråga (det var ett tag sen) angående ämnet, här på samma blogg, och fick ett svar som var både tankeväckande och klargörande. (Kanske ger den inte direkt svar till din fråga, men belyser ämnet från flera olika synvinklar.) https://rikatillsammans.se/fragor/spara-i-investeringssparkonto-som-pensionar/

En konjunkturcykel varar normalt cirka 3-8 år, och lågkonjunkturen tar av den tiden oftast bara en mindre del. Den behöver inte nödvändigtvis vara ens speciellt dramatisk, och återhämtningen kan ske väldigt snabbt.

Börschkracher däremot kan vara väldigt kraftiga. De följer inga cykler och dem kan kan man inte förutspå. En krasch kan komma imorgon eller först om 20-30 år, det är ingen som vet. Men med tiden återhämtar sig börsen alltid från krascher också, det har vi ju sett. Ibland tar det 2-3 år, ibland mer än 5. Och, något förenklat, pengar förlorar man bara när man säljer på botten. Eller när man väntar på kraschen.

Kommentera

svarade på frågan för sedan

Om du är 75 år …inte har behov av dina 5 miljoner …ska du inte spara eller försöka investera dem för att de ska öka i värde.

Du ska naturligtvis konsumera dem.

Inte blir du gladare för att dina 5 miljoner ökar lite i värde …..däremot kommer du att känna stor tillfredsställelse om du använder dina pengar till:

  • Gåvor till nära och kära
  • Res med dyra kryssningsfartyg runt om jordklotet
  • Köp en exklusiv bil och anställ en privatchaufför
  • Skänk pengar till behövande och åtnjut en fantastisk tacksamhet

Kommentera

Skriv ett eget svar till den här frågan

Skriv gärna så tydligt och utförligt som möjligt så att även någon annan kan ha glädje av det här svaret.Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.

Få månadens bästa tips och artiklar!

Få de bästa tipsen, videoklippen och artiklarna från bloggen
till din mejl ungefär en gång i månaden. Tack! /Jan :-)

Genom att prenumerera godkänner du villkoren för nyhetsbrevet. Du kan avsluta när du vill.