Hur jämför man fonder med olika datum?
Sök:

Hur jämför man fonder med olika datum?

Läsarfråga till RikaTillsammans-communityn av Ragnar Jönsson

ställde för sedan frågan: Hur jämför man fonder med olika datum?

En del fonder släpar efter i sin rapportering, både en och två dagar. Detta kan man se om man jämför fonder på t.ex. morningstar.se.

Ett bra sätt att jämföra fonder är att titta på avkastningen per år på Morningstar. Längst till höger ser man just nu att fondernas avkastning per år avser den 30/6.

Men eftersom det nu är den 5/8, väntar man tålmodigt på att data för nästa månadsskifte ska komma.

Varför har fonder olika datum för sin rapportering? Gäller även t.ex. Sverigefonder.

Finns det något annat bra sätt att jämföra fonders avkastning än Morningstars årsavkastningar?

På t.ex. Avanza ser man inte vilket datum som avses, när man jämför fonder med olika rapportdatum. Borde inte detta gå att lösa på ett smidigt sätt? Man kanske skulle kunna klicka på en knapp som hette ”datumjustering” för att få senaste samma datum för valda fonder att jämföra?

Det finns 2 svar till denna fråga

svarade på frågan för sedan

För att veta vad en fond är värd måste man räkna ut det nuvarande marknadsvärdet på de tillgångar som fonden äger. De som släpar efter en dag kanske måste vänta tills börserna stängts på alla fondens marknader. Två dagar eller mer kan bero på att det är komplicerat att beräkna värdet, till exempel för att fonden har innehav som inte är börshandlade. Då måste man använda metoder som kan kräva manuellt arbete. Jag vet att det finns fonder som bara beräknar sitt värde veckovis. Det finns också fonder som bara handlas en gång i kvartalet. Verkar onödigt att dessa ska hålla sig med dagliga uppdateringar. Som investerare vill jag gärna att fonden håller nere på kostnaderna och eftersom jag är långsiktig spelar det ingen roll för mig hur ofta de räknar ut NAV-kursen.

Dina förslag på nya funktioner får du skicka direkt till Avanza och Morningstar. De kommer nog inte läsa här.

Eventuella kommentarer till ovanstående svar

Om du har en kommentar till det ovanstående svaret, skriv den gärna här nedan.

 1. Vit pil

  Bra svar! Fonder med skilda placeringsinriktningar går olika i olika konjunkturcykler. Skall man jämföra fonder tittar jag på tre till fem år.

  Att titta på några dagar hit eller dit, är i det närmaste helt meningslöst.

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Nestor
 2. Vit pil

  Ett problem kan ju vara att man vill jämföra fonder som inte har funnits i tre år ännu. Dessa fonder finns inte med i Morningstars genomsnittliga årsavkastningar. Hur jämför man dessa fonder, om de har olika rapportdatum?

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Ragnar Jönsson
 3. Vit pil

  Personligen sparar jag i princip aldrig i fonder som saknar historik.

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Nestor
 4. Vit pil

  Som ett exempel finns det en relativt ny fond som heter Aktiespararna Direktavkastning. Den är intressant eftersom den ser ut att gå bättre än Aktiespararnas indexfond. Dessutom sa Aktiespararna att historiken talar för den nya fonden.
  Dock har den nya fonden inte funnits i tre år ännu. Snart blir den tre år. I början av oktober tror jag det var.
  Aktiespararnas båda fonder kan lätt jämföras eftersom de har samma datum för uppdateringen. Men det är svårare att jämföra med vissa andra fonder.
  Även om man är långsiktig, kan det bli aktuellt att byta fonder inom samma inriktning, i detta fall Sverige stora bolag. Man kanske inte behöver vänta tre år innan man placerar en del av innehavet i en relativt ny fond.

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Ragnar Jönsson
 5. Vit pil

  Tja, i år ser jag att Aktiesparnas Topp Sverige gått upp 13.46 procent och Direktavkastningsfonden har gått upp 12,39 procent. På kortare tidsperioder betyder en procent hit eller dit ingenting.
  Båda fonderna är säkert bra. Jag gissar dock att risknivån är lite lägre i Topp Sverige vid en kraftig lågkonjunktur, eftersom ett antal bolag då tvingas sänka sina utdelningar. I normal och högkonjunktur kanske det är tvärtom. Ingen vet…..9

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Nestor

Kommentera

svarade på frågan för sedan

Nu har jag hittat ett ställe där man kan jämföra fonder som har olika uppdateringsdatum: Fondkollen. Det datum som används där just nu är: 2019-07-31.

Det innebär att man t.ex. kan jämföra den relativt nya fonden Aktiespararna Direktavkastning där, trots att den släpa efter en dag.

Så här ser det ut för avkastningen över 1 mån, 1 år, samt årlig avgift:

Aktiespararna Direktavkastning:   1,50   6,61   0,30

XACT OMXSB:   0,18   5,39   0,15

Handelsbanken Sverigefond Index:   0,12   6,06   0,68

SEB Sverige Index:   0,21   6,25   0,25

Avanza Zero:   -1,40   2,79   0,00

Aktiespararna Topp Sverige:   -1,42   2,41   0,31

Aktiespararna Direktavkastning har alltså gått bäst både över en månad och över ett år, i denna jämförelse daterad 31/7. Jag tror att denna fond kan komma att gå bra ett tag till, eftersom investerare i oroliga tider brukar flytta kapital från riskfyllda aktier och tillväxtaktier, till värdeaktier och utdelningsaktier. Det ska bli intressant att följa denna fond, som snart fyller tre år och då kommer med i rapporteringen över fondernas snittavkastning hos Morningstar.

 

 

 

Kommentera

Skriv ett eget svar till den här frågan

Skriv gärna så tydligt och utförligt som möjligt så att även någon annan kan ha glädje av det här svaret.Den här artikeln publicerades 2019-08-05 klockan 06:22 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): .

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.