Hur jämför man fonder och aktier på ett bra sätt?
Sök:

Hur jämför man fonder och aktier på ett bra sätt?

Läsarfråga till RikaTillsammans-communityn av Gustav

ställde för sedan frågan: Hur jämför man fonder och aktier på ett bra sätt?

Hej,

Hur jämför man fonder och aktier på ett bra sätt?

Som jag har förstått det så redovisas fonder inklusive utdelning, medan aktier visas exklusive utdelning.

I sådant fall, vid jämförelse mellan Investor B och Spiltan aktiefond investmengbolag. Så verkan Investor slå fonden, trots att utdelningen inte är inkluderad, stämmer det?

Det finns 2 svar till denna fråga

svarade på frågan för sedan

Hej Gustav!

Svårt att jämföra en aktie rakt av med en fond, det är två helt olika risker med dessa och det brukar visas på avkastningen.

Att en enskild aktie har gått bättre än en fond den är med i är inget konstigt, det kan även vara tvärtom att fonden har gått bättre än aktien. I detta fallet så har Investor gått väldigt bra och har då överavkastat investmentbolagsfonden du refererar till.

Däremot så har detta inget med framtida avkastning och göra, tycker därför du ska välja efter vad du vill investera i. Investor har många stora välkända bolag i sig samt lite onoterat, fonden har ett flertal investmentbolag som du då får en bredare exponering mot fler bolag och är då mer diversifierad.

Tycker inte att dom egentligen är jämförbara rakt av och skulle inte lägga alla mina pengar på svenska marknaden i Investor, däremot så skulle jag absolut kunna göra det i Spiltanfonden.

Kommentera

svarade på frågan för sedan

Hej!

Jag tänker så här:-

Investor B – värdepapper från ett bolag som har verksamt i Sverige.

Spiltan aktiefond investmengbolag fond, enligt bolagets faktablad ”Fonden är en specialfond…och andra överlåtbara värdepapper utgivna av investmentbolag samt företag med investmentbolagskaraktär i Sverige, men även kan placera i övriga Norden.”

Hur kan man jämför ett äpple och en apelsin?  Enformig vs omväxlande? Det är lite svårt…

Kommentera

Skriv ett eget svar till den här frågan

Skriv gärna så tydligt och utförligt som möjligt så att även någon annan kan ha glädje av det här svaret.Den här artikeln publicerades 2019-07-29 klockan 13:11 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): .

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.

Få månadens bästa tips och artiklar!

Få de bästa tipsen, videoklippen och artiklarna från bloggen
till din mejl ungefär en gång i månaden. Tack! /Jan :-)

Genom att prenumerera godkänner du villkoren för nyhetsbrevet. Du kan avsluta när du vill.