Hur kalkylera risk/allokering?
Sök:

Hur kalkylera risk/allokering?

Läsarfråga till RikaTillsammans-communityn av Johan

ställde för sedan frågan: Hur kalkylera risk/allokering?

Hej allesammans. Precis som många andra i Rikatillsammans-kollektivet :) så sitter jag och klurar på min risktolerans nu efter den senate artikeln av Jan och Caroline. Den var verkligen superbra och nyttig. Jag ställde en fråga i kommentatorsfältet men tänkte att jag istället lyfter in den här för att se om någon klok och vänlig själ vill hjälpa mig att tänka.

Jag har sedan 3 år tillbaka fondsparat till mig och mina barn. Jag har kört 100% aktiefonder. Efter den första lilla nedgången i oktober märkte jag att jag blev onödigt stressad och ändrade till 90/10. Nu funderar jag på ifall jag ska sänka risken ytterligare eller ej då jag märker att min risktolerans är lägre än vad jag trott innan.

Igår satt jag hela kvällen och tog en rejälv titt på hela vår ekonomiska situation. Körde stresstestet som nämns i senaste artikeln. :) Tittar man på övergripade på vårt månadssparande (familj med 2 vuxna och 2 mindre barn) så ser det i grova dra ut såhär:

Amortering
– Amortering (amorteringskravet)

Sparande på räntekonto till 0,60% ränta
– Målspar till bil
– Målspar till sommarsemester
– En slant till framtida räntehöjningar (har låg ränta men spar undan upp till 2,2% var månad)
– Sparande till buffert
– Sparande till husrenoveringar

Sparande på börsen
– Barnspar i indexfonder, månadsspar. Portfölj 90/10
– Framtidsspar till mig i indexfonder, månadspar, Portfölj 90/10
– Framtidsspar till frun i indexfonder, månadsspar, Portfölj 90/10

Tittar man på våra portföljer som sitter på börsen så ser de aggressiva ut med 90/10. Vid sättning så kommer det röra sig snabbt söder ut. Tittar man dock på hela vårt månadssparande så har jag räknat fram att vi har en fördelning på ca 40% börs och 60% räntekonto.

Hur ska man värdera detta? Börsportföljerna är riskfyllda eftersom de är 90/10 men helheten är 40/60. Vad ska man göra av den stress man eventuellt uppmanar för börsportföljerna om en rejäl sättning kommer? :)

– Hur gör ni andra när ni kalkylera risk och uppdelning mellan börs och ränta? Kikar ni på fondportfoljen i sig eller på hela er ekonomi? 90/10portföljerna i sig kanske är för riskfyllda för mig men ser man till hela vårt månadsspar så är det 40/60. Svårt att veta hur man ska tänka.

Stort tack till alla som läser och kommenterar här. Mvh Johan

Det finns 3 svar till denna fråga

svarade på frågan för sedan

Jag vet inte hur mycket det kommer hjälpa dig men jag gör både och ;) Jag tittar alltså på mina allokeringar i sin helhet samt hur saker/risken ser ut inom de olika delarna.

Jag har ett buffert (med pengar på ett sparkonto som motsvarar 2 månadslöner) som jag INTE räknar som mitt investeringskapital. Självklart inte heller mina ”tillfälliga” likvida tillgångar på mitt lönekonto.

Sedan har jag 3 olika tillgångar i mitt investeringskapital där jag tittar på risk enligt följande fördelning:

 1. Mina likvida medel: 20% på ett räntebärande sparkonto (istället för räntefonder)
 2. Mina råvaror: 5% i guld
 3. Mina aktier: 75% i indexfonder (alla som 100/0 så inga räntefonder där heller)

Okej. Så har alltså jag spridit risk MELLAN mina tillgångar. Hur jag det INOM mina tillgångar då? Förstås är det mest relevant för del 3, mina indexfonder. Där följer jag i stort sätt Jans tips för Globala barnportföljen. Förhållandevis mycket globala fonder, helst billigt, men samtidigt också diversifiering över olika regioner/marknader/branscher, osv.

Jag brukar använda ett gratis-konto på Morningstar.se för att fylla i alla mina fonder i en portfölj, fördelar den procentmässigt som det ser ut i verkligheten. Sedan gör jag en så kallade ”X-ray”-analys på portföljen för att få en mycket bra bild av hur fördelningen (läs risk-spridning) ser ut på olika plan. Fina grafer och statistik också. ;)

Sedan finns det faktiskt en till tillgång som jag inte nämnde här och som står lite utanför det hela: mitt pensionssparande. Jag sparar fonder där också och har helt enkelt skapat en fördelning av olika ”billiga” fonder inte för olikt Globala Barnportföljen. Det hade förmodligen fungerat lika bra med endast ett global indexfond.

Vet inte om du blev lite klokare nu? Men så här känner jag mig iaf trygg… och känner att jag hamnade på rätt risknivå. Och får bekräftelse av det med fina grafer och statistik. ;)

Eventuella kommentarer till ovanstående svar

Om du har en kommentar till det ovanstående svaret, skriv den gärna här nedan.

 1. Vit pil

  Tänkt horisont. När är pengarna tänkta att användas.
  Grundregeln är väl att alla pengar som ska användas inom 5 år placeras i någon form av räntor och pengar tänkta att användas senare än 5 år placeras i aktier.

  Så med dina aktieplaceraringar 90/10 bör du ha en horisont på minst 9 år tänker jag.
  70/30 minst 7 år osv.

  Du kan göra en fin liten modell i excel tex som denna. Där kan du laborera med lite olika fördelningar beroende på vad du har för plan med pengarna.

  Isk 1. 33% -50/50 -5 års horisont
  Isk 2. 33% -75/25 -7,5 års horisont
  Isk 3. 33% -100/0 – över 10 års horisont

  Omräknat
  0,165
  0,2475
  0,33
  = ungefär 75/25 aktier/räntor

  Jag vet inte om det är rätt eller fel. Men det kanske kan hjälpa dig lite bättre att klura ut rätt risknivå. Man får försöka ignorera tillfälliga svängningar. Fortsätta månadsspara och absolut inte paniksälja.
  Du verkar ju väldigt duktig på målsparande. Och i dåliga tider ska du nalla från din buffert först innan du går på räntorna i portföljen.

  1+
  Gravatar ikon för användaren
  Emelie
 2. Vit pil

  Kom på ett annat sätt hur man kan tänka om man vill köra FIRE-upplägget

  Vill du ta ut 3% per år från portföljen utan att den minskar i värde kan du ha 3% x 3 år i räntor eller 3% x 5 år i räntor om du är lite mer konservativ. Räntor bara som en ren buffert de åren marknaden eventuellt ligger nere. Omräknat blir det.

  Uttag 3%/år
  3 år i räntor 92/8
  5 år i räntor 87/13

  Uttag 4%/år
  3 år i räntor 88/12
  5 år i räntor 83,33/16,66

  Exempel
  Mål 1 000 000kr
  Uttag 4%/år = 40 000kr/år
  40 000kr x 5 år = 200 000kr (buffert)
  200 000/1 200 000= 16,66%

  Tänker jag fel. Om portföljen är 200k/800k=1 000k. Så är det ju bara 800k som kan växa vidare och då håller väl inte kalkylen? Det måste vara minst en miljon som växer för att jag ska kunna ta ut 40 000kr/år utan att portföljen minskar i värde?

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Emelie
 3. Vit pil

  Emelie: Stort tack för din kommentar. ”Tänk horisont”. Super, det är exakt det jag behöver göra tror jag istället för att röra till det. Vad gäller mina 90/10-portföljer så pratar vi om en sparhoristont på 15år och uppåt. Kalkylerar man risk utifrån det perspektivet så låter 90/10 kanske både rimligt och inte så farligt :) Stort tack för hjälpen att tänka. / Johan

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Johan

Kommentera

svarade på frågan för sedan

Ni har olika tidshorisont för de olika sparandena så det är rimligt att titta på portföljerna var för sig. Om ni känner er otrygga med risken i framtidsportföljerna så får ni väl dra ner där då.

Hur man hanterar stress är individuellt. Själv blir jag stressad av att se mina pengar ätas upp av inflationen. Dessutom tyder det mesta på att aktier kommer ge bäst avkastning på lång sikt så jag är trygg i att jag fattat rätt beslut i min risknivå. Mitt pensionssparande är fortfarande väldigt abstrakt med över 30 år kvar till pensionen.

Ett tips som Jan tagit upp någon gång är att man kan betrakta den statliga delen av pensionen som en ”trygg räntedel”. I så fall blir det nästan löjligt vad låg risk man har om man tittar på pensionssparandet som helhet. Det är en anledning för mig att maxa mängden aktier i den lilla del av pensionen som jag får bestämma över själv.

Det jag verkligen tycker ni ska göra är att skippa sparandet för ”framtida räntehöjningar”. Det är alltså ett rent övningssparande så att ni ska veta att ni har råd med högre ränta? Amortera mer istället! Och så kan ni i värsta fall minska amorteringen den dag räntan höjs. Men just nu har ni alltså lånade pengar insatta på ett sparkonto. Amortering kan betraktas som ett räntesparande som ger bättre avkastning än många räntefonder och alla sparkonton.

Med det i åtanke så kan ni även överväga att flytta räntedelen från framtidsportöljerna till amortering. Nackdelen är att ni tappar likviditet så att ni inte kan köpa mer aktier om börsen sjunker och det blir dags att ombalansera. Det är egentligen fullt rationellt att då gå tillbaka till banken och öka på bolånet för att kunna köpa aktier, men jag tror att det är få som faktiskt gör det. Om ni ökar räntedelen i framtidsportföljerna så tycker jag att ni åtminstone kan lägga den ökningen till amortering. Fördelen med att just de portföljerna går in som amortering är att ni inte behöver bokföra det så noga, både lånet och bostaden är ju automatiskt del av er framtida förmögenhet.

Eventuella kommentarer till ovanstående svar

Om du har en kommentar till det ovanstående svaret, skriv den gärna här nedan.

 1. Vit pil

  Håller med om att man bör minimera pengar på sparkonto/räntefonder så länge man har lån. En lättåtkomlig buffert och semestersparande (oftast är det ju ganska kortsiktigt) kanske, men resten av räntepengarna sätter du bäst på att betala av lån.

  I beräknande av allokeringen i hela sin ekonomi kan man se pengar i bostaden som en ränteplacering. Alternativet hade ju varit att hyra bostad eller betala låneränta på en ägd. Hyrorna/låneränta du slipper blir då räntan på ditt kapital du har i bostaden.

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Kalle

Kommentera

svarade på frågan för sedan

Adde och Emil, jättestort tack för era svar. Så schysst att ni tagit er tid att kommentera och hjälpa mig. Är tacksam.

Adde: Tittar man på din investeringsportfölj som helhet så blir det en 75/5/20-fördelning. Som jag tolkar den så har du 20% i räntor och 80% i tillgångsslag med lite mer fluktation. Det låter i mina öron som en sund fördelning. Det är just detta som rört ihop sig lite för mig. Tittar jag enkom på våra investerade pengar så har vi i familjen 90/10-portföljer. Tittar vi på hela vårt månadssparande så har vi en 40/60-fördelning. Jag tycker det är svårt att värdera ifall man titta enkom på de portföljer vi har på börsen då man bedömer risk eller ifall man ska titta på hela månadssparandet. 90/10 känns lite för riskfyllt men ser man helheten 40/60 så känns det mer okej. Ja, du förstår nog vart jag kört fast :)

Jag kör också X-ray på Morningstar. En jäkla bra resurs alltså! Jonas Lindmark som skriver krönikor och artiklar på Morningstar verkar dessutom otroligt sund och bra. Finns en riktig skattkista av kunskap där ifall man rotar runt bland artiklarna.

Emil: Du har nog helt rätt i att man bör bedöma vart sparande utifrån sin egen tidshorisont. Våra \”Framtidsportföljer\” är tänkta att vara just för framtiden. I barnens fall 15års spartid kvar och i vi vuxnas fall 25år. Utifrån det perspektivet så borde man ju kunna argumentera att 90/10-portföljerna inte är onödigt riskfyllda. Tack för att du hjälpte mig att nå den insikten!

Gällande \”sparande för framtida räntehöjningar\”. Min tanke har varit att skapa en liten räntebuffert tills den dag räntan höjs. Genom detta sparande så tar vi höjd för en framtid med högre räntesatser samtidigt som vi redan nu lär oss att leva med högre räntebild. De pengar vi spar genom att ta höjd kan vi antingen använda den dagen räntan höjs eller pytsa in i bufferten som inte riktigt är på plats i vårt fall. (Vi är nära med inte helt framme vad gäller buffert). Hade det varit klokare att amortera mer istället tror du?

Som sagt, stort tack för kommentarer och hjälp att tänka! / Johan

Eventuella kommentarer till ovanstående svar

Om du har en kommentar till det ovanstående svaret, skriv den gärna här nedan.

 1. Vit pil

  Din röntebuffert kommer bara räcka en begränsad tid i vilket fall. Om räntan går upp till en permanent högre nivå som ni inte har råd med så äts bufferten upp och ni inser ändå en vacker dag att ni måste flytta. Jag tycker inte att den verkar skapa någon vidare trygghet. Amortera istället så får ni garanterad avkastning på pengarna redan idag.

  Motsatsen till mitt tidigare svar om att se varje portfölj var för sig är att man ibland bör titta på hela sin ekonomi också. Jan har bloggat om så kallad ”mental bokföring” här: https://rikatillsammans.se/exempel-pa-dumma-saker-smarta-manniskor-gor-med-sina-pengar/

  Nu handlar det enbart om vilken risk ni är beredda att ta. Er totala riskvilja är ju en viktning av de olika syftena med pengarna. Den viktningen tar man automatiskt hänsyn till om man bestämmer risk för varje portfölj var för sig. Men läs gärna ovanstående inlägg också!

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Emil Vikström

Kommentera

Skriv ett eget svar till den här frågan

Skriv gärna så tydligt och utförligt som möjligt så att även någon annan kan ha glädje av det här svaret.Den här artikeln publicerades 2018-11-19 klockan 22:12 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): .

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.

Få månadens bästa tips och artiklar!

Få de bästa tipsen, videoklippen och artiklarna från bloggen
till din mejl ungefär en gång i månaden. Tack! /Jan :-)

Genom att prenumerera godkänner du villkoren för nyhetsbrevet. Du kan avsluta när du vill.