Hur kan man använda en bostadsförsäljningsvinst som studietidsförsörjning?
Sök:

Hur kan man använda en bostadsförsäljningsvinst som studietidsförsörjning?

Läsarfråga till RikaTillsammans-communityn av Maria Johansson

Den här artikeln publicerades 2017-05-31 vilket innebär att den är mer än 3 år gammal vilket kan innebära att den inte är helt aktuell. Med största sannolikhet är artikeln fortfarande relevant då det är vårt mål med alla våra artiklar. Men är du osäker, skriv gärna en fråga i kommentarerna så svarar vi. Tack på förhand! 🙏

ställde för sedan frågan: Hur kan man använda en bostadsförsäljningsvinst som studietidsförsörjning?

Jag har två år kvar på min universitetsutbildning men bara ett fåtal veckor med studiemedel kvar att plocka ut. Det är inget alternativ att hoppa av utbildningen så jag behöver ordna min försörjning för återstående tid på något bra sätt. Tursamt nog har jag precis sålt en lägenhet med vinst och har därför ca en halv miljon på kontot (efter att skatt etc är betalt).
Bankens förslag är ”ha kvar dem på sparkontot, 2 år är en för kort investeringstid ändå”. Deras andra idé är att jag lämnar över förvaltningen till dem och att de då kommer att investera dem i lågriskalternativ (företrädesvis räntefonder). Utöver vinsten på lägenheten har jag ca 250000 placerat och månadssparar en tusenlapp i 60% aktier/40% räntefonder samt ytterligare 100000 placerat i globalfonder på kapitalförsäkringar där barnen är förmånstagare. Under de två sommarlov som är kvar kommer jag att arbeta, vilket innebär att jag inte behöver ta av mitt sparkapital under augusti och september dessa år.

Eftersom jag generellt är skeptisk till bankens rådgivare frågar jag istället här; Hur ska jag på bästa sätt förvalta mina pengar samtidigt som jag använder dem till min försörjning i två år framöver?

Tacksam för hjälp!!!

Det finns 1 svar till denna fråga

svarade på frågan för sedan

Hej Maria,
Jag tycker att det låter jättekonstigt att överlåta förvaltningen till banken, det kommer bara resultera i dyrare avgifter. Jag tycker att du bör placera dem på ett sparkonto med så hög ränta som möjligt, bör gå att hitta något med kring 1% på t ex. Santanders. Du kan annars själv investera dem i räntefonder, kika på alternativen i t ex. RikaTillsammansportföljen.

På två år bör du inte göra något mer spännande.

Eventuella kommentarer till ovanstående svar

Om du har en kommentar till det ovanstående svaret, skriv den gärna här nedan.

  1. Vit pil

    Tack, ditt svar bekräftar min egen uppfattning ;)

    0
    Gravatar ikon för användaren
    Maria Johansson

Kommentera

Skriv ett eget svar till den här frågan

Svar sparas inte just nu. Vi håller precis på just nu (201125 kl. 22:30 och 24 timmar framåt) att flytta hela RikaTillsammans till en ny server och ny version av bloggen. Under den här perioden kommer vi inte kunna hantera nya kommentarer, frågor eller svar. Så återkom gärna imorgon till en ny och fin RikaTillsammans-hemsida. 🙂

Skriv gärna så tydligt och utförligt som möjligt så att även någon annan kan ha glädje av det här svaret.Den här artikeln publicerades 2017-05-31 klockan 12:21 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): .

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.
Kommentarer sparas inte just nu. Vi håller precis på just nu (201125 kl. 22:30 och 24 timmar framåt) att flytta hela RikaTillsammans till en ny server och ny version av bloggen. Under den här perioden kommer vi inte kunna hantera nya kommentarer. Så återkom gärna imorgon till en ny och fin RikaTillsammans-hemsida. 🙂