Hur kan man maximera 40% belåningsgrad av sin portfölj utan att gå över?
Sök:

Hur kan man maximera 40% belåningsgrad av sin portfölj utan att gå över?

Läsarfråga till RikaTillsammans-communityn av Tobias E

Den här artikeln publicerades 2017-08-12 vilket innebär att den är mer än 3 år gammal vilket kan innebära att den inte är helt aktuell. Med största sannolikhet är artikeln fortfarande relevant då det är vårt mål med alla våra artiklar. Men är du osäker, skriv gärna en fråga i kommentarerna så svarar vi. Tack på förhand! 🙏

ställde för sedan frågan: Hur kan man maximera 40% belåningsgrad av sin portfölj utan att gå över?

Hej!

Nordnet erbjuder ju något som kallas Knockoutlånet där man får låna upp till 40% av värdet på sin portfölj, till en ränta under 1%, om man uppfyller vissa kriterier gällande risken.

Hur gör ni för att på ett smart och smidigt sätt hålla koll så att portföljens belåning aldrig överstiger en viss procent? På ett sätt vill man maxa dessa 40% för att få ut maximal hävstång men samtidigt vill man givetvis hålla tillbaka för att undvika att belåna för mycket av portföljen om börsen går ner och att man då plötsligt får en för hög belåningsgrad.

Hur gör the master himself – Jan? Hur gör ni andra?

Det finns 1 svar till denna fråga

svarade på frågan för sedan

Hej,

Nordnet håller ju på sätt och vis koll åt dig genom att du enkelt och smidigt varje dag kan se din belåningsgrad inloggad på deras hemsida.

Säkraste sättet att hålla sig på rätt sida 40% belåningsgrad är ju att dels ligga en liten bit ifrån från början samt att investera på ett så diversiferat sätt, exempelvis enligt Rika Tillsammans-portföljstänket, som möjligt vilket gör att risken för att belåningsgraden ska skena iväg vid eventuella större nedgångar minskar betydligt.Sedan är det ju heller inte hela världen kanske om man hamnar över 40% vid några tillfällen till en lite högre ränta. Med ett bra månadssparande och gott kassaflöde i övrigt så kan man ju rätta till belåningsgraden.

Ett tips kan ju vara att du själv kalkylerar med hur olika nedgångs-
scenario skulle påverka din belåningsgrad. Exempelvis: vad innebär en snabb 30%-ig nedgång inom tillgångslaget aktier för belåningsgraden? Och vilken plan/möjligheter har jag i så fall att bemöta en sådan förändring. Har man små/dåliga möjligheter, ja då kanske man redan från början ska hålla sig på en lägre belåningsgrad.

Kommentera

Skriv ett eget svar till den här frågan

Skriv gärna så tydligt och utförligt som möjligt så att även någon annan kan ha glädje av det här svaret.Den här artikeln publicerades 2017-08-12 klockan 18:49 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): .

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.

Få månadens bästa tips och artiklar!

Få de bästa tipsen, videoklippen och artiklarna från bloggen
till din mejl ungefär en gång i månaden. Tack! /Jan :-)

Genom att prenumerera godkänner du villkoren för nyhetsbrevet. Du kan avsluta när du vill.