Hur komma ur andelsägande i brittiskt bolag?
Sök:

Hur komma ur andelsägande i brittiskt bolag?

Läsarfråga till RikaTillsammans-communityn av AB

ställde för sedan frågan: Hur komma ur andelsägande i brittiskt bolag?

Hej,

I ett sparande mina föräldrar satte upp via Nordea fondkonto ingick aktier i ett företag som hette Old Mutual plc. Allt gick via Euroclear så det var inget märkligt, utan de pengar jag fick ut stod klart och tydligt på utdrag jag fick hem från banken.

Nu har dock bolaget sålts/fusionerats till Quilter plc och aktierna jag innehar ligger på mig personligen, dvs går inte via Euroclear. Jag äger en minimal del till ett värde av nästan ingenting, men jag står registrerad som personlig aktieägare och det stör mig.

Bolaget har skickat hem papper till mig där de erbjuder en tjänst för försäljning av min andel, dock till en kostnad av minst 70 GBP plus administrationsavgift – no way tänker jag. Då jag tog kontakt med Nordea för att höra vad de säger får jag svar att jag ska öppna ett värdedepåkonto för att kunna handla med värdepapper. Min avsikt är inte att göra detta, utan jag vill liksom bara bli av med detta innehav. Deras avgift blir vad jag förstår minst 250 kr (prislista). Så jag går back hur jag än gör verkar det som. Jag har aldrig varit i denna sits förr, därmed frågor:

 1. Vad händer om jag inte gör något med mina aktier? Någon som har erfarenhet av min situation?
 2. Finns det någon annan tjänst än Nordea som är mer fördelaktig?
 3. Eftersom jag fått hem själva aktiebrevet, hur kommer försäljningen de facto gå till? Måste jag ta mig till något bankkontor eftersom jag inte har digitala handlingar?
 4. Allmänna tips?

Ber om ursäkt för en spretig fråga. I och med att jag aldrig suttit i denna sits förut känns det lite obekvämt. Jag har ingen lust att vara andelsägare och finnas i något register i ett bolag jag knappt känner till.

Alla tips mottages tacksamt, tack på förhand.

Det finns 2 svar till denna fråga

svarade på frågan för sedan

Menar du att aktierna är värda mindre än 250 kr? Eftersom du säger att du går back med Nordeas courtage.

Vem är det som ska köpa aktierna?

Eventuella kommentarer till ovanstående svar

Om du har en kommentar till det ovanstående svaret, skriv den gärna här nedan.

 1. Vit pil

  Jag såg nu att det är ett börsnoterat bolag så då finns det kanske köpare. Du kan kolla med Avanza om du tycker att Nordea är för dyrt.

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Emil Vikström

svarade på frågan för sedan

Hej!

Eftersom det är ett börsnoterat bolag så rekommenderar jag att du öppnar en aktiedepå i någon bank, får dessa aktier inskrivna på kontot och sedan säljer dessa över marknaden, kostar ett courtage, men inte i närheten av 250kr.

Det är mitt bästa tips.

Hoppas det löser sig!


Den här artikeln publicerades 2018-09-27 klockan 11:12 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): .

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.
Kommentarer sparas inte just nu. Vi håller precis på just nu (201125 kl. 22:30 och 24 timmar framåt) att flytta hela RikaTillsammans till en ny server och ny version av bloggen. Under den här perioden kommer vi inte kunna hantera nya kommentarer. Så återkom gärna imorgon till en ny och fin RikaTillsammans-hemsida. 🙂