Hur köper fonder aktier som kostar mycket per styck?
Sök:

Hur köper fonder aktier som kostar mycket per styck?

Läsarfråga till RikaTillsammans-communityn av Mai Haso

ställde för sedan frågan: Hur köper fonder aktier som kostar mycket per styck?

Låt mig förtyliga min fråga med ett exempel:

Jag köper fondandelar, t ex av Avanza Global, till ett värde av 1000 kronor genom min regelbundna månadsinsättning.

Jag får då en pytteliten procent som då exempelvis är aktien Apple som utgör ca 3% av indexet som Avanza Global följer. Dvs 3 kr av mina 1000 kr ska då vara Apple-aktier.

Den aktien kostar dock, om jag köper den själv, runt 270 dollar i skrivande stund.

Hur fungerar det då för fondbolaget när de ska fördela såpass mikroskopiska summor av ens insättning för att få aktier i enligthet med dess index?

Det finns 1 svar till denna fråga

Best Answer

svarade på frågan för sedan

De köper aktier när de har råd. Avanza Global är egentligen en säljfront för fonden Amundi MSCI World (andelsklass I13SK-C) som förvaltar 14 miljarder kr eller omkring 360 000 aktier i Facebook. Spelar det någon roll om de har 359 999 eller 360 001 aktier? En Facebook-aktie för lite ger ett fel på 0,00002% i fondens innehav eller 0,02 öre av dina pengar.

De flesta fonder har en liten kontantkassa för att kunna hantera insättningar och uttag. Om du säljer dina fondandelar i Avanza Global så kommer Amundi kunna ge ut pengarna på direkten från kontantkassan. Det gäller bara att den inte blir för stor. Just Amundi MSCI World har enligt Morningstar en kontantkassa på hela 2% (låter mycket tycker jag, kanske råkade fonden ha stora inflöden precis när Morningstar ställde frågan?).

Utöver det kan fonder jobba med derivat, alltså pappersprodukter. En bank eller annan aktör på marknaden kan gå ut och säga att ”vi säljer och köper det här värdepapperet som alltid kommer vara värt exakt en hundradel av en Facebook-aktie”. Avanza säljer sådana värdepapper bland annat under namnet ”Trackers”. Det finns andra mer eller mindre komplexa former av derivat också men du fattar kanske idén. Dessa värdepapper backas inte av fysiska tillgångar, bara av löftet från banken. Till exempel upptäckte jag att fonden DNB Global Emerging Markets största innehav är en future i MSCI India, alltså inga riktiga aktier. Så här står det om derivat i Amundis fondfaktablad:

Exponeringen mot indexet uppnås genom direkt replikering, huvudsakligen genom direkta investeringar i överlåtbara värdepapper och/eller andra
tillåtna tillgångar som är representativa för indexets beståndsdelar i en proportion som ligger extremt nära deras proportion av indexet.
Fondförvaltaren kan använda derivat i syfte att hantera in- och utflöden samt om de ger bättre exponering mot någon av indexets beståndsdelar. I syfte
att generera ytterligare intäkter för att förskjuta sina kostnader kan delfonden även använda utlåning av värdepapper.

Så svaret på din fråga är att det inte är du som äger en mikroskopisk del av en Facebook-aktie. Du köper in dig i en fond och fonden försöker att i så stor utsträckning som möjligt följa sin strategi. I det här fallet en indexfond vars strategi är att göra sitt bästa för att följa index. ”De stora talens lag” gör att det inte spelar någon roll om fondens innehav avviker från index med någon enstaka aktie hit eller dit.

Här har du Amundi-fonden på Morningstar: https://www.morningstar.se/se/funds/snapshot/snapshot.aspx?id=F000010SP8

Eventuella kommentarer till ovanstående svar

Om du har en kommentar till det ovanstående svaret, skriv den gärna här nedan.

 1. Vit pil

  Jag räknar som en kratta. Jag läste ”Facebook” trots att du skrev ”Apple” och sedan räknade jag på att fonden skulle ha 7% i Facebook vilket är helt tokfel. Rätt siffror ska vara: 3% i Apple; 156 000 Apple-aktier; men 0,00002% och 0,02 öre stämmer.

  1+
  Gravatar ikon för användaren
  Emil Vikström
 2. Vit pil

  Vilken fantastisk förklaring, tack så mycket Emil!

  1+
  Gravatar ikon för användaren
  Mai Haso

Kommentera

Skriv ett eget svar till den här frågan

Skriv gärna så tydligt och utförligt som möjligt så att även någon annan kan ha glädje av det här svaret.Den här artikeln publicerades 2020-04-14 klockan 00:39 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): .

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.

Få månadens bästa tips och artiklar!

Få de bästa tipsen, videoklippen och artiklarna från bloggen
till din mejl ungefär en gång i månaden. Tack! /Jan :-)

Genom att prenumerera godkänner du villkoren för nyhetsbrevet. Du kan avsluta när du vill.