Hur köper jag guld på Nordnet?
Sök:

Hur köper jag guld på Nordnet?

Läsarfråga till RikaTillsammans-communityn av Jelena Sannabo

ställde för sedan frågan: Hur köper jag guld på Nordnet?

Hej. Jag är kund hos Avanza sedan länge. Jag funder på att flytta en del av mitt sparande till Nordnet för att skapa RT portfölj. Inte alls insatt i guld. Det pratades om ett test man måste göra. Finns det tips någonstans om detta? Hittar inte.

Kan någon förklara detta och hur gör jag rent praktiskt? Eller är det inget att ge sig på när man är inte så insatt?

Tack på förhand.

Lena

Det finns 2 svar till denna fråga

svarade på frågan för sedan

Hej Jelena!

Ett kunskapstest måste göras för att man ska få investera i olika tillgångar, väldigt bra att man själv kan svara på dessa frågor för att man ska förstå vad man köper.

För att i praktiken köpa guld på Nordnet så har Jan skrivit i sin artikel om guld vilka tillgångar han föredrar på Nordnet och varför. Läs gärna denna och återkom sen!

Kommentera

svarade på frågan för sedan

Lena, du hittar Nordnets alla kunskapstest här:

https://www.nordnet.se/installningar/godkanda-instrument

Dessa tester är ofta gjorda för idioter och är som regel inte särskilt svåra. Tyvärr, kanske man kan tycka.

Svårighetsgraden brukar vara av typen ”Han du investerat i denna typ av värdepapper tidigare”, ”Måste du betala tillbaka ett lån även om värdepapperna du investerat i går med förlust?”, ”Är det säkert att du får tillbaka alla pengar du satsar om du köper den här typen av riskfyllda värdepapper?”, och så vidare…

Jag kommer inte ihåg exakt hur Nordnet gör, men eventuell får du även någon friskrivande förmaning av typen: ”Eftersom du aldrig någonsin tidigare köpt denna typ av värdepapper måste vi rekommendera dig att aldrig någonsin göra det. Vill du göra det i alla fall?” :-)

Testet du behöver göra för att köpa guld på Nordnet handlar om börshandlade fonder (ETF:er).

Även om det oftast är enkelt att ta sig igenom kunskapstesterna, är det viktigaste för din egen skull att du förstår vad du köper. Att köpa en ETF är lika enkelt som att köpa aktier, det vill säga inte särskilt svårt, och man gör i stort sett exakt likadant när man handlar. För kunskapstestet, och för din egen skull, är det bra att känna till att det finns en motpartsrisk i ETF:er. Det vill säga att om det händer något konstigt med utgivaren av ETF:en kan man förlora sina satsade pengar av det skälet. Risken är som regel liten, men inte obefintlig.

Lycka till med guldet!

Kommentera

Skriv ett eget svar till den här frågan

Svar sparas inte just nu. Vi håller precis på just nu (201125 kl. 22:30 och 24 timmar framåt) att flytta hela RikaTillsammans till en ny server och ny version av bloggen. Under den här perioden kommer vi inte kunna hantera nya kommentarer, frågor eller svar. Så återkom gärna imorgon till en ny och fin RikaTillsammans-hemsida. 🙂

Skriv gärna så tydligt och utförligt som möjligt så att även någon annan kan ha glädje av det här svaret.Den här artikeln publicerades 2020-02-23 klockan 22:13 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): .

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.
Kommentarer sparas inte just nu. Vi håller precis på just nu (201125 kl. 22:30 och 24 timmar framåt) att flytta hela RikaTillsammans till en ny server och ny version av bloggen. Under den här perioden kommer vi inte kunna hantera nya kommentarer. Så återkom gärna imorgon till en ny och fin RikaTillsammans-hemsida. 🙂