Hur kravla över inflationen åtminstone ?
Sök:

Hur kravla över inflationen åtminstone ?

Läsarfråga till RikaTillsammans-communityn av Lennart johansson

Den här artikeln publicerades 2017-05-06 vilket innebär att den är mer än 3 år gammal vilket kan innebära att den inte är helt aktuell. Med största sannolikhet är artikeln fortfarande relevant då det är vårt mål med alla våra artiklar. Men är du osäker, skriv gärna en fråga i kommentarerna så svarar vi. Tack på förhand! 🙏

ställde för sedan frågan: Hur kravla över inflationen åtminstone ?

Har ca 12500 spänn i pension att leva på. Har jobbat i nästan 50 och jag har sparat ihop nästan 800 000 kronor plus 300 000 kronor från en lägenhetsförsäljning.

Hur ska jag lämpligen göra för att  rädda värdet då  kosingen eroderas pga inflation?  Sparkonto är ju piss  över lag. Har funderat på ngn form av realvärden som fritidshustomter kanske?  Med att smälla upp friggebod eller attefallshus .

Eller något annat värdeskapande … ?     Tacksam för alla typer av idéer ?

Vänligen Lennart !

Det finns 2 svar till denna fråga

svarade på frågan för sedan

Hej Lennart,

Det är en jättesvår fråga att svara på det beror på tidshorisont, utgiftsnivå, riskvillighet och en hel del andra saker. Inflationen just nu upplever jag som något märklig, det sägs att den ligger uppemot 2 procent, men sedan har man också ändrat definitionen och där är en hel del saker man inte räknar in.

Om man vill ha ett riskfritt sparande, då är ju bankkonto med insättningsgaranti det bästa. Jag har precis sammanställt en lista med dessa:

Att spekulera i tomter eller liknande skulle jag nog inte rekommenderat då fallhöjden är hög och du inte har någon stort kassaflöde att täcka upp en eventuell förlust med. Däremot att sätta upp ett attefallhus som du eventuellt kan hyra ut skulle ju kunna vara en idé.

Lycka till med ditt sparande!

Jan

Kommentera

svarade på frågan för sedan

Här kan du se inflationstakten: http://www.riksbank.se/sv/Penningpolitik/Inflation/Inflationen-just-nu/

Denna procentsats ska således besegras efter beskattning. Hur gör man det? Antingen räntepapper med högre nettoränta (procentuell ränta efter skatt) än inflationsprocenten. Alternativet är en allokerad portfölj som är så pass koncentrerad att den regelbundet slår inflationstakten efter skatt. Ju mer diversifierat ditt innehav, desto osannolikare är det att du slår inflation efter beskattning.

Ett alternativ du också kan testa, som en ersättning till eller komplement till räntepapper, är att köpa storbolagsaktier som ger en nettoutdelning (efter skatt) som slår inflationstakten. Om man köper utdelningsaktier, med bibehållen (räknat i kronor och ören per aktie) utdelning till allt lägre aktiekurs, då får man också upp procentuell direktavkastning och därmed slår man även enklare (med tiden) inflationstakten.

Kommentera

Skriv ett eget svar till den här frågan

Skriv gärna så tydligt och utförligt som möjligt så att även någon annan kan ha glädje av det här svaret.Den här artikeln publicerades 2017-05-06 klockan 07:28 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): .

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.

Få månadens bästa tips och artiklar!

Få de bästa tipsen, videoklippen och artiklarna från bloggen
till din mejl ungefär en gång i månaden. Tack! /Jan :-)

Genom att prenumerera godkänner du villkoren för nyhetsbrevet. Du kan avsluta när du vill.