Hur lägga upp mitt sparande
Sök:

Hur lägga upp mitt sparande

Läsarfråga till RikaTillsammans-communityn av Michael Kristiansson

ställde för sedan frågan: Hur lägga upp mitt sparande

Hej
Jag är ny på den här sajten och ångrar redan att jag inte upptäckte den tidigare. Jag har i ca 8 års tid sparat i aktier på Avanza och bla försökt följa börsveckans fiktiva portfölj. Men det har gått sådär, man kommer alltid in försent och jag har inte alltid haft tiden som krävts. Utvecklingen har också varit sådär. Därför började jag kolla/googla efter andra alternativ och fastnade för Opti. Jag skapade ett konto med hög risk (75Ak-15Rä-10Rå) och har satt in 200.000kr. Sedan hittade jag er sida vilket gjorde att jag skapade ett konto på Lysa också. Det känns som jag är på rätt spår. Min tanke var att sätta in 200.000kr där också men jag har dock inte satt in några pengar än utan jag tänkte be er om råd hur jag bäst ska lägga upp hela mitt sparande. Här kommer mina förutsättnigar:

 • Jag är 54 år
 • Tänkte spara till 65 (dvs ca 11 år). Ev längre men att man då kan börja plocka ut
 • Har totalt ca 650.000kr att spara varav 200Tkr av dessa nu är insatt på ett högriskkonto på Opti. Resten är fortfarande kvar på mitt kapitalsparkonto på Avanza
 • Har ca 100.000kr (utöver ovan) på bankkonto, detta är min bufferthink för att ha till reparationer och annat, men det ger ju INGEN avkastning. Dessa behöver jag ha tillgängligt med kort varsel.

Hur rekommenderar ni att jag gör?
Ska jag sätta in 200.000kr på Lysa också (tänkte det kan vara bra att fördela det på 2 robotar) ?
Hur ska det kontot se ut (fördelningen aktier/räntor)
Ska jag maximera det så det blir ca 325Tkr var på Opti resp Lysa ?
Eller ska jag lägga in resten som ett månadsspar, tex 10.000kr? Anledningen att jag tänker så är att många tror på ett börsfall under hösten och då kan det vara bra köpa in sig till lägre kurser istället för att lägga in allt nu och se investeringen minska direkt, vilket inte känns så muntert!
Kort sagt, tacksam för lite goda och kloka råd från er som kan.
/Michael

Det finns 1 svar till denna fråga

svarade på frågan för sedan

Skulle rekommendera att du läser/lyssnar på 4-hinkarstrategin. Där går Jan och Caroline genom buffert (pengar som ska användas om 1-2år) en portfölj med fördelningen 60-40 fördel aktier. Pengar som ska användas om 5-7 år och en portfölj som är 90-10 fördel aktier, pengar som ska vara där i 10år eller mer.

Antingen kan du bygga egna portföljer eller ha allt hos tex lysa. Vår buffert är 80-20 fördel aktier istället för bankkonto.

Lysa har även en funktion där det automatiskt går att ta ut en viss summa eller en viss procent varje månad.

Du får tänka igenom när du ska använda pengarna och därefter placera efter respektive risknivå.

Eventuella kommentarer till ovanstående svar

Om du har en kommentar till det ovanstående svaret, skriv den gärna här nedan.

 1. Vit pil

  Såklart menar jag att vår buffert är 80% räntor och 20% aktier. Inte tvärtom

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Andreas
 2. Vit pil

  Säger lite som Andreas, kolla in ”Fyra Hinkar Strategin”, en bra modell att lägga upp sitt sparande efter!

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Robin Wikström

Kommentera

Skriv ett eget svar till den här frågan

Skriv gärna så tydligt och utförligt som möjligt så att även någon annan kan ha glädje av det här svaret.Den här artikeln publicerades 2019-09-02 klockan 11:50 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): .

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.