Hur länge står jag utanför marknaden vid lååångsamma fondbyten?
Sök:

Hur länge står jag utanför marknaden vid lååångsamma fondbyten?

Läsarfråga till RikaTillsammans-communityn av Stephan

ställde för sedan frågan: Hur länge står jag utanför marknaden vid lååångsamma fondbyten?

Jag lägger in order om att sälja/byta ut en del av mitt innehav i Avanza Global till annan fond. Exempelvis till Avanza Emerging Markets, som precis som Global tar 2-3 dagar att genomföra.

Lägger in order innan kl 10 en måndag, sen tar det nästan till onsdag kväll innan det står att det är sålt. Samtidigt läggs köporder på Emerging Markets som läggs dagen efter (då ordern går iväg kl 10).

Hur många timmar eller t om dagar står mina pengar de facto utanför marknaden och riskerar att missa uppgång (eller t om lyckas tajma en tillfällig nedgång)?

 

Tack på förhand.

Det finns 4 svar till denna fråga

svarade på frågan för sedan

Jag ringde en gång och frågade detta. Ville just veta om detta gick snabbare än att göra jobbet själv och tvingas vänta med köp tills pengarna fanns på kontot.

Enligt Avanza så var det ingen skillnad. Deras bytesfunktion väntar också med köp tills pengarna finns på kontot.

Kommentera

svarade på frågan för sedan

Lägger du sälj på måndag före kl 10.00. Så får du slutkursen på tisdagen och pengarna på onsdagen. Jag sålde precis AGlo i måndags också och pengarna ramlade in idag 12.50.

Sen lägger du köporder på onsdagen på EmergingM. Du hinner inte till sluttiden 10.00 utan ordern läggs Tors kl 10.00. Du får slutkursen på fredagen och andelarna syns på måndagen.

Du ligger utanför mellan tis eftermiddag till fre eftermiddag.

Kommentera

svarade på frågan för sedan

Det jämnar ut sig i längden. Är du orolig för att du ska ha otur, dvs att du skulle förlora någon % på att stå utanför marknaden kan du ju byta 25 % åt gången med någon veckas mellanrum. Då kommer det att jämna ut sig med dina dagar utanför marknaden.

Eventuella kommentarer till ovanstående svar

Om du har en kommentar till det ovanstående svaret, skriv den gärna här nedan.

 1. Vit pil

  Om man förutsätter att börsen i genomsnitt går uppåt (det är väl därför vi investerar på börsen?) är det inte så säkert att det kommer att jämna ut sig i längden. Även om det jämnar ut sig för kollektivet kanske det inte jämnar ut sig för den enskilda investeraren. Den största börsuppgången på Stockholmsbörsen en enskild dag var över 10 %. Surt om man lyckas pricka in sin flytt då och missa 1,5 årsavkastning, bara för att man ville byta till en fond som man tror kanske är lite, lite bättre.

  Håller med om att det är smart att dela upp flytten i flera delar för att minska risken. Med tanke på att i stort sett alla fonder är courtagefria, och att minsta belopp för investering brukar vara någon hundralapp, är det främst orken att knappa bytesorder som sätter gränser för hur små delar man kan dela upp sin flytt i.

  Jag tvivlar dock på att det ger någon större riskminskning att gå till överdrift. Som mest har jag nog delat upp en större fondflytt i 10%-delar. Det kanske var onödigt ängsligt, men kostade mig inget extra förutom min egen arbetsinsats. Och jag har ibland kört parallellt – påbörjat nästa flytt innan de föregående är avslutade.

  Ett tips till den som tänker dela upp sin flytt i flera delar är att från början notera hur många fondandelar man har. Det kan bli lite förvirrande när innehavet räknas ner ryckvis, i otakt, vartefter banken tröskar igenom tidigare flyttorder. Och man kan ju inte knappa in att man vill flytta exempelvis 10 % varje gång, för då flyttar man färre och färre fondandelar varje gång.

  Ofta använder jag den metod med värdepappersbelåning som ErikA redan beskrivit. Även om man lånar till 6 % ränta blir det inte många kronor på de dagar flytten tar. Ränta-på-ränta-effekten hinner inte ta fart innan likviderna från försäljningen kommit in. Nackdelen är möjligen att man drar på sig insättningsskatt när pengarna flyttas från kreditkontot till ISK eller KF. Om man kombinerar värdepappersbelåningen med att dela upp flytten i flera delar håller man nere mängden pengar man sätter in på ISK eller KF i onödan.

  Den som är trött på sega fondflyttar kan naturligtvis använda sig av ETF:er, börshandlade fonder. Då behöver man inte ligga utanför marknaden mer än någon bråkdel av en minut. Men man drar tyvärr på sig kostnader för courtage, spread samt eventuellt valutaväxlingsavgifter.

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Thomas A

Kommentera

svarade på frågan för sedan

Om du använder portföljbelåning så slipper du denna problematik. Du kan lägga en säljorder samtidigt som din köporder. Exempelvis lägg en köporder på 50 000kr och en säljorder på en annan fond på samma belopp. Om du då ”byter” mellan två fonder som har lika lång tid för köp/försäljning (2-3 dagar i fallet ovan) så kommer du med största sannolikhet få samma dag som transaktionerna går igenom och du står därmed inte utanför marknaden alls vid en sådan ombalansering.

Kommentera

Skriv ett eget svar till den här frågan

Skriv gärna så tydligt och utförligt som möjligt så att även någon annan kan ha glädje av det här svaret.Den här artikeln publicerades 2020-07-08 klockan 16:53 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): .

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.

Få månadens bästa tips och artiklar!

Få de bästa tipsen, videoklippen och artiklarna från bloggen
till din mejl ungefär en gång i månaden. Tack! /Jan :-)

Genom att prenumerera godkänner du villkoren för nyhetsbrevet. Du kan avsluta när du vill.