Hur länge till kommer kronan att falla?
Sök:

Hur länge till kommer kronan att falla?

Läsarfråga till RikaTillsammans-communityn av Erik

ställde för sedan frågan: Hur länge till kommer kronan att falla?

Hej,

Jag har sparat i över 10 år och har 1,6 miljoner kronor i sparande. Har aldrig exponerat mig mot börsen. Vet dock att börsen har gått bra i 10 år nu d.v.s. väldigt lång tid och att en krasch statistiskt sett borde ske snart men samtidigt håller Riksbanken på att försvaga kronan i en takt som gör att jag mår dåligt. Hur länge till ska kronan sjunka? Kostar 1 Euro 20 kronor om 2 år? Nu vet jag att teknikexporten bör dra nytta av kronförsvagningen men jag vågar ändå inte stoppa in 1,6 miljoner kronor i en 60/40 portfölj dels för att jag räntefonderna genererar negativ realavkastning samt för att risken att aktierna kraschar inom 1-3 år. Det känns helt enkel som att dom snuvar ens surt förvärvade pengar och att man måste ta en risk att förlora hälften för att ersätta valutatappet och idiotin kommer väl fortsätta minst till valet. Vad gör man? Nu kommer väl någon att tipsa om att göra insättningar på 45 000 kr i månaden över en 3 års period. Risken är ju att man fått 15% realavkastning innan man förlorar 50%. Finns det verkligen inget bättre sätt att skydda det man sparat. Jag skiter fullständigt i avkastningar på 8%. Jag vill bara inte att mina sparpengar tappar 10% i värde i månaden mot andra valutor.

Det finns 1 svar till denna fråga

svarade på frågan för sedan

Så orolig behöver du inte vara. Kronan  är svag just nu, men den har tidvis varit ännu svagare under 2000-talet! Att Euron skulle stå i 20 kronor är en ren utopi.

Du bor i Sverige och har ditt sparande i  svenska kronor, inte i dollar eller euro. Om växelkursen på dollar eller Euro ligger en krona upp eller ner spelar egentligen ingen roll. Det intressanta är ju vad inflation gör med dina pengar.

Du kan kanske fundera på att sätta en del i Spiltans räntefond. De har lyckats bra de sista åren och jag har själv sparat mindre belopp där. Skulle det komma en rejäl sättning på 20-30% på aktiemarknaden, får du väl fundera över att  månadsspara en del den vägen. Läs Jans senaste inlägg, där kan du få intressanta synpunkter.

 

Eventuella kommentarer till ovanstående svar

Om du har en kommentar till det ovanstående svaret, skriv den gärna här nedan.

 1. Vit pil

  Hej,

  När EURON låg på 9 kronor för något år sedan bara läste jag artiklar om att kronan är undervärderad och att det var en utopi att tro att kronan kan gå upp mot 11-12 kronan. Några år tidigare nämnde jag på jobbet att Riksbanken kommer säkert införa en negativ styrränta och då skrattade Finansdirektören åt mig och berättade att det var en utopi att tro att man skulle göra något så radikalt. Vi vet ju dock hur det slutade. Går kronan ner till 9 kr så har vi ingen importerad inflation vilket gör det ganska osannolikt att man kommer tillåta en kronförstärkning förrän man får till en prisökningstakt som inte är beroende av valutaförsvagningar och import från utlandet.
  Jag läste Jans senaste artikel om dom 4 hinkarna men det lämpar sig mer för om man precis börjat spara och inte har så mycket att förlora vilket man inte har om man är ny med sitt månadssparande. Att redan ha sparat upp emot 2 miljoner och bara köra in 1 mille här och där är lite svårare då en feltajmin kan handla om att man går miste om många års inkomster.
  Vidare är jag inte mycket för din kommentar om att det inte spelar någon roll att kronan försvagas då jag bor i Sverige. Det förutsätter ju att man vill bo i Sverige för evigt och aldrig semestra utomlands och vilja gå i pension i Sverige. Jag vill antagligen gå i pension i ett varmare EMU land och då har jag antagligen inte råd med det om 30 år ifall kronan behandlas på samma sätt då.

  1+
  Gravatar ikon för användaren
  Erik
 2. Vit pil

  Kollade upp Spiltan Räntefond som du rekommenderade. Den har genererat en avkastning på 1,28% på 1 år vilket innebär att hade du haft innehavet på ett ISK/KF så hade du fått mindre avkastning än om du har pengarna på ett vanligt sparkonto på Santander helt riskfritt.
  Spiltan RF 1,28% – 0,45% ISK-skatt – 0,25% avgift = 0,58%
  Santander sparkonto = 0,85 x 0,7 = 0,60%

  Har du däremot Spiltan RF på ett AF hade det gett (1,28 – 0,25) x 0,7 = 0,72 d.v.s. 0,14% mer än ett riskfritt sparande på Santander.

  Inget av alternativen hjälper till att inflationssäkra ditt sparande då inflationen förra året låg på 1,8%.

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Toni
 3. Vit pil

  Erik!
  Eftersom kronan varit på de här nivåerna tidigare så var det inga bra artiklar du läste. Valutakurser har alltid flukturerat undrer årens gång så du skall inte oroa dig för mycket. Vad som händer om 30 år är det ingen som vet.

  Jag skulle oroa mig betydligt mer om jag varit i medelhavsländerna Italien och Grekland.

  Är du helt övertygad om kronans framtida nedgång är alternativet att du köper europeiska räntefonder till 50 procent. Då har du en viss form av fallskärm. Går kronan ner, går euron upp och vice versa.

  Toni!
  Jag har aldrig påstått att banksparande och räntefonder alltid slår inflationen, och definitivt inte efter skatt. Bankspararna gör det ibland, men inte allt för ofta. Räntefonder har ett något bättre träck rekord.

  1+
  Gravatar ikon för användaren
  Nestor
 4. Vit pil

  https://www.nationalekonomi.se/filer/pdf/25-3-uj.pdf

  Intressant artikel till er som har en närmast patologisk och monarkinationalistisk kärlek till den svenska kronan och en övertro på dess styrka och återkomst som vi 50 år senare fortfarande väntar på #LOL
  Svensken är dock lugn så länga hen blir kompenserad genom ökade bostadspriser som sedan kan användas som bankomat när lönen inte räcker till semestern som övriga västeuroper har råd med genom förvärvsarbete.

  1+
  Gravatar ikon för användaren
  Henirich

Kommentera

Skriv ett eget svar till den här frågan

Skriv gärna så tydligt och utförligt som möjligt så att även någon annan kan ha glädje av det här svaret.Den här artikeln publicerades 2018-04-30 klockan 20:16 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): .

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.