Hur man får buffertpengarna att växa
Sök:

Hur man får buffertpengarna att växa

Läsarfråga till RikaTillsammans-communityn av Caroline

ställde för sedan frågan: Hur man får buffertpengarna att växa

Hej,

Jag undrar vilken som är den bäst lämpade sparformen för sitt buffertsparande. I dagsläget har jag min buffert på ett vanligt sparkonto med insättningsgaranti hos min bank utan ränta. Tanken är att dessa sparade pengar ska vara till en kontantinsats för framtida lägenhet inom ca 2-5 år men jag vill inte ta en allt för hög risk samtidigt som jag inte vill ”förlora” värdet på dem i samband med inflation.

Hur placerar ni andra era buffert pengar om ni vill kunna plocka ut dem inom en viss tid för ex. ett bostadslån?
Är det räntefonder som gäller?

Tacksam för svar :)

Det finns 5 svar till denna fråga

svarade på frågan för sedan

Hej Caroline,

Jag flyttade min buffert och den likvida delen av mitt investeringskapital från ett 0%-sparkonto hos min bank till ett räntebärande sparkonto annanstans. Också med insättningsgaranti. Först använde jag SBAB men eftersom de precis har sänkt räntan hamnade jag nu hos Collector (sparkonto+ hos Avanza).

0,65% ränta nuläget. Inga stora avkastningar där alltså och inte heller helt täckande för inflation de närmaste åren, men betydligt mer ränta än hos min egen bank och dessutom riskfritt och med fria uttag. Enkelt att flytta rund pengarna från/till min egen bank utan extra kostnader också.

Räntefonder är även jag nyfiken på men som jag förstått är de inte lika lämpliga/riskfria som ett sparkonto när man tänker kortsiktigt (2-5 år) och dessutom blir det inte heller lika enkelt att hantera pengarna när de väl behövs.

Kommentera

svarade på frågan för sedan

Hej Caroline,

Målsparande till en bostad sparar jag främst på ett räntekonto med runt 0.65 procents ränta. En fjärdedel har jag i Spiltan räntefond.

(Så som jag ser det är buffertpengar till för oförutsedda händelser. Bostadssparande är ingen oförutsedd händelse och därför kallar jag det för målsparande.)

Kommentera

svarade på frågan för sedan

Sevenday och Santander (båda har insättningsgaranti) brukar ha högre. Just nu 0,90. I alla fall något.

Eventuella kommentarer till ovanstående svar

Om du har en kommentar till det ovanstående svaret, skriv den gärna här nedan.

 1. Vit pil

  Kruxet med Santander’s konto med högst ränta är att ”fria uttag” har en asterisk (det tar 6mån att få ut pengarna)

  1+
  Gravatar ikon för användaren
  P.B.
 2. Vit pil

  Nej, det är 31 dagar. Mitt Spar+ m 0, 95 % just nu. En månad känns okej, då jag bara har ett mindre belopp där.

  Resten har jag på Sevenday, som jag tycker har skött sig bra över åren, med bra hemsida och alltid legat bland de med högst ränta av de som har insättningsgaranti.

  1+
  Gravatar ikon för användaren
  Martin
 3. Vit pil

  Och Sevenday har ett standardalternativ med fria uttag, just nu 0,90, men sedan flera alternativ om man vill binda till något högre ränta.

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Martin
 4. Vit pil

  Just det. 31 dagar var det. Jag kom bara ihåg att det var längre än jag väntat mig för obundna pengar :)

  1+
  Gravatar ikon för användaren
  P.B.

Kommentera

svarade på frågan för sedan

Jag tänker att bufferten är där så att jag kan låta resten av pengarna växa. Ett skydd mot att måsta sälja av fonder på kort varsel. Det är bra med så hög ränta som möjligt, men det viktigaste är att pengarna är tillgängliga på kort varsel. Det är resten av pengarna som ska ”jobba”.

Sen håller jag med tidigare kommentarer om att buffert och målsparande är olika saker. Jag har haft resepengar (målsparande) på samma konto som bufferten utan att det är en del av buffertpotten, men kommer nog att flytta dem till ett eget konto. Med det sagt har jag bufferten på sparkonto med ränta hos SBAB. Det går snabbt att föra över till min bank.

Kommentera

svarade på frågan för sedan

Kommentera

Skriv ett eget svar till den här frågan

Skriv gärna så tydligt och utförligt som möjligt så att även någon annan kan ha glädje av det här svaret.Den här artikeln publicerades 2019-11-22 klockan 15:44 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): .

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.

Få månadens bästa tips och artiklar!

Få de bästa tipsen, videoklippen och artiklarna från bloggen
till din mejl ungefär en gång i månaden. Tack! /Jan :-)

Genom att prenumerera godkänner du villkoren för nyhetsbrevet. Du kan avsluta när du vill.