Hur många fonder behöver man egentligen?
Sök:

Hur många fonder behöver man egentligen?

Läsarfråga till RikaTillsammans-communityn av JFB

ställde för sedan frågan: Hur många fonder behöver man egentligen?

Hej!

Det har ju varit rätt intressanta diskussioner/inslag om man bara ska ha en enda global fond för att vara så passiv som möjligt, att inte allokera om mot vad marknaden säger. Detta tycker jag känns nästan lite passivitets-fundamentalistiskt. Statistiken säger ju att avkastningen bara beror till 5% på vilka fonder man väljer inom den allokering man gjort för aktier och regioner/tillgångsslag. Då blir jag lite förvirrad när Jan också presenterar de olika portföljerna med så många som 20 olika fonder. Om det spelar så liten roll vilka fonder man väljer, varför dela på så många fonder?

Känns lite som att konklusionerna divergerar, å ena sidan att man ska hålla det enkelt (kanske bara en enda global indexfond), å andra sidan presenteras RT portföljerna med upp till 20 fonder.  Är det någon mer än jag som är lite förvirrad av detta?

Det viktigaste måste ju vara att man fokuserar på att börja investera, sätta sin aktie/ränte-allokeringen och sen bara följa det så enkelt som möjligt.

Kanske vi (Jan, Carolin, och vi läsare/lyssnare) tillsammans behöver förtydliga vad RT filosofin är? Finns det ett optimalt antal fonder? Räcker det med 3? Hur mycket bättre blir avkastningen om man går till 10 fonder och sedan till värsting alternativet med 20 fonder?

Det finns 1 svar till denna fråga

svarade på frågan för sedan

Det enkla svaret på hur många fonder du behöver är att det beror på hur breda de är. Det räcker mycket väl med en global indexfond. Därifrån är det en fråga om tycke och smak ifall du vill blanda in t.ex. några regionala fonder, landsfonder eller småbolagsfonder, som du kanske tycker har för liten vikt i det globala indexet. Det skulle kunna vara tillväxtmarknader, globala småbolag eller mer Sverige om du vill ha en home bias.

Ofta innebär det dock att du introducerar både högre risker och avgifter som du inte nödvändigtvis får betalt för. Du ökar också komplexiteten i portföljen och, utifrån min erfarenhet, risken att du börjar kladda för mycket med fondbyten och försök till marknadstajming, istället för att låta portföljen jobba ifred. Av den anledningen är det aldrig fel att bara köra en billig global indexfond.

/B

Eventuella kommentarer till ovanstående svar

Om du har en kommentar till det ovanstående svaret, skriv den gärna här nedan.

 1. Vit pil

  Jag föredrar att hålla det enkelt med fonder, lite som sparjohn ovan är inne på:

  Global Indexfond
  Sverige Indexfond
  Tillväxtmarknad Indexfond

  Ev. Lång Räntefond om man vill ha åt den exponeringen.

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Robin Wikström

Kommentera

Skriv ett eget svar till den här frågan

Skriv gärna så tydligt och utförligt som möjligt så att även någon annan kan ha glädje av det här svaret.Den här artikeln publicerades 2019-03-30 klockan 09:50 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): .

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.