Hur många fonder ska/bör man ha i en portfölj?
Sök:

Hur många fonder ska/bör man ha i en portfölj?

Läsarfråga till RikaTillsammans-communityn av Johan

ställde för sedan frågan: Hur många fonder ska/bör man ha i en portfölj?

Hej!

Är ny när det det kommer till fonder och efter att ha läst runt på lite olika hemsidor så har jag försökt sätta ihop en egen portfölj.

 

Avanza Global

SEB Sverige Indexfond

Avanza Emerging Markets

Spiltan Aktiefond Investmentbolag

Spiltan Högräntefond

 

Det jag egentligen undrar är om det räcker med dessa fonder eller om man ska ha färre/fler samt hur fördelningen bland fonderna ska se ut? Sparhorisonten sträcker sig mellan 5-10.

 

Tack på förhand!

Det finns 4 svar till denna fråga

svarade på frågan för sedan

Hej!

Om det är en tillräckligt bred fond, som en global indexfond, så räcker det med en enda fond. Eftersom den har aktier i ett mycket stort antal bolag blir det ändå en stor riskspridning. Så i ditt fall ser jag inget behov av att utöka antalet fonder bara för sakens skull.

Åt andra hållet så är det väl mest avgörande rent praktiskt hur många olika fonder man vill dela upp sparandet på; det kan bli rörigt och svåröverblickbart med 50 olika fonder, likaså svårt att månadsspara i.

Kommentera

svarade på frågan för sedan

Finns ingen anledning att ha flera fonder bara för att ”diversifiera mer” om man redan kör på Global indexfond.

Den allra största majoriteten av din avkastning kommer att bero på tillgångsslag (aktiefonder i det här fallet) och allokering (cash/räntor vs aktier), inte hur många fonder du har inom samma kategori.

Keep it simple… en global indexfond med låg avgift – och resten sparkonto alt. räntefond. Sistnämnda är dock inte att rekommendera pga ränteläget..

Kommentera

svarade på frågan för sedan

Jack Bogle’s Words of Wisdom:

”Simplicity is the master key to financial success. – We ignore the real diamonds of simplicity, seeking instead the illusory rhinestones of complexity.”

 

Både Bogle och Buffet rekommenderar 2-fund portfolio till vanliga dödliga.

Kommentera

svarade på frågan för sedan

70 % globalfond

20 % sverigefond

10 % tillväxtmarknad

En fond i varje.

Kommentera

Skriv ett eget svar till den här frågan

Svar sparas inte just nu. Vi håller precis på just nu (201125 kl. 22:30 och 24 timmar framåt) att flytta hela RikaTillsammans till en ny server och ny version av bloggen. Under den här perioden kommer vi inte kunna hantera nya kommentarer, frågor eller svar. Så återkom gärna imorgon till en ny och fin RikaTillsammans-hemsida. 🙂

Skriv gärna så tydligt och utförligt som möjligt så att även någon annan kan ha glädje av det här svaret.Den här artikeln publicerades 2020-01-30 klockan 02:01 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): .

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.
Kommentarer sparas inte just nu. Vi håller precis på just nu (201125 kl. 22:30 och 24 timmar framåt) att flytta hela RikaTillsammans till en ny server och ny version av bloggen. Under den här perioden kommer vi inte kunna hantera nya kommentarer. Så återkom gärna imorgon till en ny och fin RikaTillsammans-hemsida. 🙂