Hur många fonder ska jag välja i Barnportföljen?
Sök:

Hur många fonder ska jag välja i Barnportföljen?

Läsarfråga till RikaTillsammans-communityn av Lisa

ställde för sedan frågan: Hur många fonder ska jag välja i Barnportföljen?

Hej!

Jag har idag ISK (LF Global Hållbar B) för mina 2 barn och jag sätter av 300 kr i månaden till dem var. I mina ögon ser det ut att ha gått ganska bra men jag är än så länge inte insatt alls (planerar dock att lära mig mycket mer via denna fantastiska site). Är det bättre att byta till Globala Barnportföljen och hur många fonder ska jag då välja?

Pengarna kan få vara orörda i 15 år och jag planerar att öka insättningen lite varje år.

 

Har även ett pensionspar i LF (LF Sparmål 2040) vilken oxå verkar gå rätt bra i mina ögon. Men jag byter gärna till Globala Barnportföljen även här om det gynnar mig. Även dessa pengar får stå orörda i 15-20 år. Sätter av 500 kr i månaden idag men planerar att öka detta successivt inom ett år till 1000 kr.

Jag vill gärna ha ett månadssparande utöver detta. Jag har en ganska stor buffert och funderar på att ta hälften som startkapital och sedan månadsspara. Dessa pengar vill jag dock kunna komma åt om det skulle uppstå en riktig kris. Här ser jag en kortare tid för dessa pengar som det ser ut.

Mycket tacksam för era synpunkter!

 

Mvh

Lisa

Det finns 1 svar till denna fråga

svarade på frågan för sedan

Hej Lisa!

Byt till LF Global Indexnära rakt av i båda direkt. Global Hållbar kostar 1,22%. Deras indexnära globalfond kostar 0,22% och gör ett minst lika bra jobb.

Du måste spara minst 1000:- i månaden för att kunna ha en globala barn, därför tycker jag att du kan köra bara en fond tills vidare med 300:-. När du lägger upp sparplanen hos LF så säger den vilket minsta sprbelopp är för den fördelning i de fonder du vill ha. Utfallet i indexfonden kommer inte bli sämre än Hållbar B (är jag rätt säker på när kag tottar på innehaven).

Jag har också två vilande tjänstepensioner hos LF och de ligger 100% i LF Global Indexnära.

Om du väljer att lägga in ett startbelopp så skulle JAG investerat allt på en gång och lagt i globalfonden. Om du vill ha en räntefond eller spra på räntekonto är upp till dig. En del gör så att de sätter in 900:- i aktiedelen och 100:- på räntebärande sparkonto hos t.ex. SBAB. SBAB är bea för att de har riktiga bankkonton och då kan man lägga in stående överföringar.

Om du verkligen vill göra en globala barn på 300:- är mitt förslag:

  • 270:- i sparplan att investera 100% i LF Global Indexnära
  • 30:- in på räntebärande sparkonto hos SBAB (just nu har de 0,60% ränta)

Du kan också göra så att du sparar 300:- varje månad under ett år och ombalanserar till 10% räntefond en gång per år. Jan brukar rekommendera det till de som inte sätter av ”fullt” belopp varje månad.

Sen en fråga om ditt pensionssparande. Är det en tjänstepension, eller privat sparande eller via ditt egna företag? Jag är rädd att du sparar till din pension i fel lösning…Är det ett ISK eller IPS?

Till sist; om du vill ha ett kortare sparande (4-6 år) är det nog en klassisk 60/40 du ska ha. Den kan du också köra hos LF. Öppna ett ISK och köp 60% LF Global Indexnära och 40% Spiltan räntefond Sverige. Det blir minst 500:- i månaden.

Återkoppla gärna om pensionen. Nyfiken…

/Fredrik

Kommentera

Skriv ett eget svar till den här frågan

Skriv gärna så tydligt och utförligt som möjligt så att även någon annan kan ha glädje av det här svaret.Den här artikeln publicerades 2018-08-11 klockan 20:29 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): .

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.

Få månadens bästa tips och artiklar!

Få de bästa tipsen, videoklippen och artiklarna från bloggen
till din mejl ungefär en gång i månaden. Tack! /Jan :-)

Genom att prenumerera godkänner du villkoren för nyhetsbrevet. Du kan avsluta när du vill.