Hur många fonder?
Sök:

Hur många fonder?

Läsarfråga till RikaTillsammans-communityn av Oskar

ställde för sedan frågan: Hur många fonder?

Hej!

Jag funderar på mitt månadssparande och hur många fonder som är ”vettigt” att spara i, kanske med tanke på att jag är intresserad av aktier och fonder och inte bara vill ”betala och glömma”.

Mitt månadssparande uppgår idag till 8 000 kr per månad och jag sparar i åtta aktiefonder (både index och aktiva).

Det jag funderar på är om jag ”bör ha” fler fonder (om jag hittar fonder som jag är nyfiken på)? Här skrivs t.ex. att avancerade barnportföljen kan innehålla ca 20 fonder, men det tycker jag verkar mycket? Är exempelvis tio fonder ett lämpligt antal vid mitt sparande?

I övrigt har jag en del sparande i aktier (funderar på att vikta om dessa mot fonder på sikt), räntefonder och buffert, så den biten känner jag att jag har kläm på.

Vad säger ni? Kan man ha för få eller för många fonder vid mitt sparande?

Tack på förhand!

Det finns 1 svar till denna fråga

svarade på frågan för sedan

Jag antar att du vill ha så hög avkastning som möjligt? Varför väljer du inte bara den fond som du tror du kommer gå bäst? Jo, för att du inte vet utan chansar. Det är dumt att chansa med sina pengar, välj alltså en global indexfond.

Eventuella kommentarer till ovanstående svar

Om du har en kommentar till det ovanstående svaret, skriv den gärna här nedan.

 1. Vit pil

  Jo, det må vara så att det är att chansa, men i så fall är ju även samtliga portföljer som rekommenderas här en chansning?

  Nu har jag valt att placera i global-, Sverige- och Emerging Markets-fonder och så får det se ut ett tag. Det är antalet fonder jag funderar över.

  Tack för input!

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Oskar
 2. Vit pil

  Antalet spelar ingen roll om dom har exponering mot samma index, visst om man kör aktivt förvaltade fonder så kanske man ska ha flera olika aktiva eller endast en hos den förvaltaren man tror på.
  Men att t.ex ha 2 eller fler av en global indexfond eller en svensk indexfond ger ingen bredare exponering och ger därför inget mervärde i att ha flera utav.

  Vad tänkte du på att du skulle vilja ha fler för typer av fonder?
  Teknik, medicin eller fastigheter? Är det något sådant du är ute efter t.ex?

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Robin Wikström
 3. Vit pil

  Nej,samma index måste ju undvikas och det tror jag mig ha gjort. Sen finns det såklart överlappning i fonderna, men men…

  Tänker mig däremot att jag skulle kunna lägga till fastighet och/eller småbolag Sverige. Men man kanske lurar sig själv med för många fonder till slut?

  Tack!

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Oskar
 4. Vit pil

  Så är det ju, då börjar frågan bli tillslut hur mycket man överlappar och om man ändå inte kan banta ned antalet fonder?

  Absolut kan man lägga till nischfonder för att få en edge men håll koll på avgifterna så att dom inte sticker iväg, finns stor risk att det blir dyrt och kostar mer än vad det smakar.

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Robin Wikström
 5. Vit pil

  Det är ju därför jag har tre varianter med olika antal fonder. Så kan man välja själv. I den avancerade varianten har jag försökt att välja t.ex. olika typer av räntefonder/aktiefonder för att slippa överlapp. Men tycker man att det är för bökigt så är det ju bara att skala ner tänker jag.

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Jan Bolmeson
 6. Vit pil

  @Robin Nej, det blir (nog) inte aktuellt med fler fonder ändå och när jag tittar på överlapp så finns det faktiskt möjlighet att välja bort nån fond eller åtminstone välja en annan billigare (läs index) fond för att komma tillrätta med problemet.

  @Lagom Det ser ungefär likadant ut hos mig, fast jag har ”bara” aktier i investmentbolag. Det lutar dock åt att jag byter ut en del aktier mot aktiefonder framöver.

  @Jan Jag pusslar gärna ihop en portfölj med olika fonder som följer olika index OCH där jag slipper överlapp – intresset finns där, helt klart! Dock håller jag nog gärna nere antalet fonder ett tag, även det blir lite större summor som jag sparar. Dumt?

  Tack för alla kommentarer!

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Oskar

Kommentera

Skriv ett eget svar till den här frågan

Skriv gärna så tydligt och utförligt som möjligt så att även någon annan kan ha glädje av det här svaret.Den här artikeln publicerades 2019-06-10 klockan 10:52 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): .

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.

Få månadens bästa tips och artiklar!

Få de bästa tipsen, videoklippen och artiklarna från bloggen
till din mejl ungefär en gång i månaden. Tack! /Jan :-)

Genom att prenumerera godkänner du villkoren för nyhetsbrevet. Du kan avsluta när du vill.