Hur många portföljer och hur tänka med pension?
Sök:

Hur många portföljer och hur tänka med pension?

Läsarfråga till RikaTillsammans-communityn av Sarah Alvinger

ställde för sedan frågan: Hur många portföljer och hur tänka med pension?

Hej!

Jag vill verkligen ta tag i mitt sparande och har nu läst massor av artiklar här på Rika Tillsammans och lyssnat på ett antal podavsnitt också. Jag har blivit väldigt mycket klokare men har ett antal frågor:

 1. Hur många portföljer ska jag ha totalt? Om jag skulle summera det jag kommit fram till är det följande: 1. Globala barnportföljen till mitt barnsparande på ett KF-konto, 2. Bufferthinken i tex SBAB eller liknande, 3. Mellanriskhinken i tex nybörjarportföljen på ett ISK-konto och 4. en portfölj för pension. (Jag är inte intresserad av ”den aktiva hinken för att försöka slå index). Stämmer detta?
 2. Hur ska pensionsportföljen se ut? Vad jag inte hänger med på är dock hur jag ska tänka kring min pension. Utifrån det jag läser på bloggen förstår jag att globala barnportföljen lämpar sig bra även för pensionsspar eftersom den lämpar sig för en spartidshorisont på 10+ år. Jag hittar på bloggen hur globala barnportföljen ser ut för 2018 ovh vilka fonder jag ska köpa men sedan hör jag Jan prata om 7AP-fonden för pensionen. Hur ska jag alltså lägga upp fördelningen för pensionsportföljen för att inkludera 7AP-fonden? Och sedan hörde jag också Jan säga att man bara kunde spara i fem fonder för PPM – vad innebär det? Är det något annat? Görs det också i Nordnet?
 3. Min arbetsgivare sätter in min tjänstepension i Nordnet, hur ska jag tänka kring förvaltandet av den? Vågar jag placera min tjänstepension från arbetsgivaren enligt tex globala barnportföljen eller ska jag välja något väldigt säkert alternativ för dem? Och sedan pensionsspara själv enligt tex globala barnportföljen? (med tilläggsfrågan om 7AP-fonden).
 4. Hur mycket pengar ska man spara per månad? Jag har läst om 10%, men är det 10% fördelar på dessa olika portföljer eller är det 10% per portfölj?

 

Tusen tack på förhand för svar! :)

Hälsningar från

Sarah

 

Det finns 1 svar till denna fråga

svarade på frågan för sedan

 1. Bufferten tycker jag att du ska ha på din vanliga bank så att du når den snabbt om den behövs. I övrigt låter ditt upplägg fint.
 2. AP7 finns bara inom PPM-systemet, en del av den statliga pensionen. Det är den fond som man har automatiskt om man inte har gjort något val. Pengar du sätter in själv får gå till någon annan fond, till exempel barnportföljen eller 100% i den billigaste globala indexfond du kan hitta.
 3. Sjysst att du kan placera tjänstepensionen fritt! Placera den som din egen pensionshink. Med hög andel aktieindex borde du få fin avkastning. Börja växla över mot räntor när du börjar närma dig pensionen.
 4. Man ska spara alla pengar man inte använder. Svårt att säga något generellt. Håller du nere dina utgifter, maxar dina inkomster och sparar så får du mest i framtiden. Men glöm inte att leva där emellan!

Eventuella kommentarer till ovanstående svar

Om du har en kommentar till det ovanstående svaret, skriv den gärna här nedan.

 1. Vit pil

  ”Men glöm inte att leva där emellan!”

  Word! Tycker denna uppmaning ofta glöms bort i forum och bloggar som handlar om sparande och investeringar.

  2+
  Gravatar ikon för användaren
  Johan

Kommentera

Skriv ett eget svar till den här frågan

Skriv gärna så tydligt och utförligt som möjligt så att även någon annan kan ha glädje av det här svaret.Den här artikeln publicerades 2018-11-28 klockan 15:42 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): .

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.

Få månadens bästa tips och artiklar!

Få de bästa tipsen, videoklippen och artiklarna från bloggen
till din mejl ungefär en gång i månaden. Tack! /Jan :-)

Genom att prenumerera godkänner du villkoren för nyhetsbrevet. Du kan avsluta när du vill.