Hur maxar jag kontantinsatsen
Sök:

Hur maxar jag kontantinsatsen

Läsarfråga till RikaTillsammans-communityn av Malin

Den här artikeln publicerades 2017-04-04 vilket innebär att den är mer än 3 år gammal vilket kan innebära att den inte är helt aktuell. Med största sannolikhet är artikeln fortfarande relevant då det är vårt mål med alla våra artiklar. Men är du osäker, skriv gärna en fråga i kommentarerna så svarar vi. Tack på förhand! 🙏

ställde för sedan frågan: Hur maxar jag kontantinsatsen

Jag har sparat ihop 375.000 :- till en kontantinsats för ett husköp som jag hoppas kommer äga rum inom ca 1 år. Hälften är placerade i fonder (med ca 7% avkastning per år tillsammans), resten är placerade i vanliga sparkonton. Jag skulle gärna vilja att pengarna växte lite mer kortsiktigt så att jag inte behöver spara lika mycket pengar till lagfart och eventuella pantbrev. Vad jag förstår det som är det bästa räntefonder om man ska spara kortsiktigt, men finns det något annat lite mer effektivt sätt att maxa kontantinsatsen utan att förlora den?

Det finns 1 svar till denna fråga

svarade på frågan för sedan

Hej!

Nej. Avkastning hör alltid ihop med risk.

I ditt läge skulle jag sälja fonderna och spara på konto istället, börsen kan rasa med 50% på ett år om det vill sig illa.

Räntefonder är jag lite tveksam till. De ger väldigt lite, samtidigt som det faktiskt finns en risk om det kommer en ekonomisk kris.

Eventuella kommentarer till ovanstående svar

Om du har en kommentar till det ovanstående svaret, skriv den gärna här nedan.

 1. Vit pil

  Hej,
  Som tidigare talare, avkastning hör alltid ihop med risk och att dina fonder ger 7% år är väldigt osäkert på bara 2 års sikt. De kan ge 40% också men kan också rasa 50% eller mer.
  Med 1 års placeringshorisont är det generellt sett ett sparkonto som gäller. Mitt tips är att kolla på https://www.compricer.se/sparande/ där de jämför sparräntor. Om du är säker på att du inte behöver pengarna på ett år kan du ju öppna ett fasträntekonto. Men då ska du vara väldigt säker på att du inte behöver eftersom du annars riskerar att behöva betala avgifter.
  Annars kan du få 1% hos Santander, vilket måste anses helt okej i dagens ränteläge.

  Lycka till med sparandet och bostadsköpet!

  /En som precis köpt sin första lägenhet och sparat kontantinsatsen på sparkonto i 2 år.

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Martin
 2. Vit pil

  Jag har precis skrivit en artikel med de bästa sparkontona:

  För jag håller helt och hållet med de andra om att om du ska använda pengarna inom 12 månader så är det lite galet hög risk med börsen. Tumregeln brukar vara:

  • Maximalt 10 procent på börsen per år som du avser spara pengarna

  Lycka till med ditt bostadsköp!

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Jan Bolmeson

Kommentera

Skriv ett eget svar till den här frågan

Skriv gärna så tydligt och utförligt som möjligt så att även någon annan kan ha glädje av det här svaret.Den här artikeln publicerades 2017-04-04 klockan 12:49 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): .

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.

Få månadens bästa tips och artiklar!

Få de bästa tipsen, videoklippen och artiklarna från bloggen
till din mejl ungefär en gång i månaden. Tack! /Jan :-)

Genom att prenumerera godkänner du villkoren för nyhetsbrevet. Du kan avsluta när du vill.