Hur mkt ska jag allokera i sparande och dela ut i pension,målspar,buffert osv?
Sök:

Hur mkt ska jag allokera i sparande och dela ut i pension,målspar,buffert osv?

Läsarfråga till RikaTillsammans-communityn av Susanna

ställde för sedan frågan: Hur mkt ska jag allokera i sparande och dela ut i pension,målspar,buffert osv?

Jag undrar,jag vill pensionspara (förutom premiepensionen), samt målspar,amortering och buffert(vanligt sparkonto) , hur mkt är en smart lösning i % att fördela varje månad? I det exempel Jan har så fanns inte pension med utan buffert15% målspar 3% och 2 % amortering. Hur mkt sen till pension också samt om jag ska ha ett till fondsparande på kanske 5-10 års sikt? Hur ska jag allokera då?Tar väldigt gärna emot hjälp och tankar i  detta! MVH Susanna Tack Jan ;)

Det finns 1 svar till denna fråga

svarade på frågan för sedan

Hej!

Det här är en väldigt individuell fråga och faktorer såsom boendesituation, inkomst (som påverkar hur mycket pension man får) och hur långt det är till pensionen spelar roll.
Har man dyra blancolån exempelvis bör det prioriteras högt att betala av, medan ”vanliga” bostadslån kanske inte kräver lika hög takt. Om man redan har en buffert man känner sig bekväm med kan man istället kika på att lägga mer fokus på sitt långsiktiga sparande.

Hur mycket tror du att du behöver till pensionen för att leva det liv du vill? På minpension.se kan man se en prognos på hur mycket man kommer få där inkomstpension och tjänstepension slås ihop. Känner man att det är långt ifrån det man tror sig behöva för den livsstil man vill ha till pensionen kan man lägga mer krut på pensionssparandet. Har man inte tjänstepension är det privata sparandet än viktigare för att kompensera!

Såhär tänker jag exempelvis som är 22 år gammal. Då det är långt till pensionen för mig lägger jag upp mitt sparande ungefär på detta vis:
30% på portföljen (minst 10+ års sikt)
60% på målspar (bostad)
10% på det allra mest långsiktiga, pensionsspar.
Ju närmre pensionen jag kommer desto mer fokus får det bli på den men fram till dess är andra sparmål prioriterade i livet.

Det här var kanske inte ett svar på hur man skall fördela exakt men hoppas det kan ge lite inspiration på hur man kan tänka i alla fall! Om man vet faktorer såsom ålder etc kan man ge mer specifika råd. Lycka till!

Vänligen
Elin

Kommentera

Skriv ett eget svar till den här frågan

Skriv gärna så tydligt och utförligt som möjligt så att även någon annan kan ha glädje av det här svaret.Den här artikeln publicerades 2018-02-21 klockan 09:51 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): .

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.