Hur mycket är rimligt att låna till bostad?
Sök:

Hur mycket är rimligt att låna till bostad?

Läsarfråga till RikaTillsammans-communityn av Markus

ställde för sedan frågan: Hur mycket är rimligt att låna till bostad?

Hur mycket tycker ni är rimligt att låna till en bostad?

Vi är en familj på 2 vuxna på drygt 30 och snart 2barn. Tjänar ca 77k brutto tillsammans. Lägenheten börjar bli för liten och vi vill gärna ha en tomt. Efter försäljning av lägenheten har vi lite drygt 4mkr, men en ok villa där vi bor ligger iaf på 8-9mkr.

Banken tycker det är ok, jag är nog mest ute efter en liten sanity check, för att låna 4-5mkr känns ändå som väldigt mycket pengar. Skulle ni våga låna 500% av familjens årsinkomst för att köpa villa?

Det finns 4 svar till denna fråga

svarade på frågan för sedan

Hej Markus!

Om ni skulle gå in med 4m i bostaden så hamnar belåningsgraden på ca 50%, tycker att det låter väldigt attraktivt, ni har inte så höga amorteringskrav då heller.

Däremot så är det som du säger en ganska hög belåning emot eran inkomst, ni ligger runt gränsen på 4.5ggr årsinkomsten som isåfall ger er ett till amorteringskrav på 1%, men skulle ni låna runt 4m så klarar ni er ifrån detta.

Det jag tycker ska bestämma om ni ”vågar” eller inte är att ni får stresstesta eran ekonomi som banken gör på 7.5% ränta, detta gör ni genom att räkna ut årsinkomst – hela boendets utgifter (med amortering och ränta) och ser sedan vad ni har över. Anser ni att det går att leva på så ska det inte vara några problem att låna så mycket. Ser däremot en sådan kalkyl väldigt jobbig ut så kanske man ska undvika?

Eventuella kommentarer till ovanstående svar

Om du har en kommentar till det ovanstående svaret, skriv den gärna här nedan.

 1. Vit pil

  Tack för svar! Ja precis det blir ju lånet i relation till inkomster som känns lite mycket. Belåningsgraden runt 50% känns ändå inte så farlig för en (relativt) ung familj som köper sitt första hus.

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Markus

Kommentera

svarade på frågan för sedan

Jag själv tänker att jag vill klara av att amortera ner till ca. 30% i belåningsgrad tills dess att jag fyllt 50 år och då med en hyfsad amorteringstakt (utan snålande). Jag är 32 och får ut ca. 30 000 netto och kan tänka mig att amortera ca. 6000 kr i månaden. I mitt fall hade jag tyckt att det hade varit rimligt att låna 1,9 miljoner kr.

Anledningen till varför jag valt målsättningen 30% belåningsgrad vid 50 årsåldern:

1) Som högutbildad har man ganska lätt att få och byta jobb fram till dess att man är ca. 50

2) Blir jag arbetslös efter 50 och räntan är högre kan det vara skönt med en låg belåningsgrad. Man vet ju inte hur bra välfärd och skyddsnät vi har om så många år.

Jag hade nog också försökt jobba för företag som inte är allt för konjunkturskänsliga (energisektorn, läkemedelsindustrin o.s.v.) i alla fall till jag kommit ner i en belåningsgrad på 50%.

Eventuella kommentarer till ovanstående svar

Om du har en kommentar till det ovanstående svaret, skriv den gärna här nedan.

 1. Vit pil

  Tack för svar! Vi skulle nog klara ditt mål om vi ville med de förutsättningar vi har idag. Det är absolut något att ta med sig i vad som är ett rimligt lån. Men på lite sikt vet man ju inte vad som händer med räntor, lönenivåer etc.

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Markus

Kommentera

svarade på frågan för sedan

Med de inkomsterna skulle ni kunna spara/amortera för halva er lön i 10 år sen är villan betald och ni bor gratis resten av livet…

spara med risk så kanske det går snabbare tom. När summan är uppnås crasha ut den och bo gratis.

Eventuella kommentarer till ovanstående svar

Om du har en kommentar till det ovanstående svaret, skriv den gärna här nedan.

 1. Vit pil

  Tack för svar! Njae inte riktigt, 77 brutto blir runt 47 netto, så runt 2,8 m på 10 år om man sparar hälften. Iofs får man väl hoppas på iaf normal löneutveckling under denna tid. Men om vi ens skulle lyckas spara hälften så vill man nog inte lägga allt på huset. Men det visar ändå att det inte skulle vara omöjligt att bli skuldfri under yrkeslivet om man vill det.

  Sen är ju bo gratis inte riktigt sant. Med dagens låga räntor så kostar ett lån på 4milj mindre än driftskostnaderna för en villa.

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Markus

Kommentera

svarade på frågan för sedan

*när summan uppnås så casha ut

Kommentera

Skriv ett eget svar till den här frågan

Skriv gärna så tydligt och utförligt som möjligt så att även någon annan kan ha glädje av det här svaret.Den här artikeln publicerades 2019-08-27 klockan 09:25 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): .

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.

Få månadens bästa tips och artiklar!

Få de bästa tipsen, videoklippen och artiklarna från bloggen
till din mejl ungefär en gång i månaden. Tack! /Jan :-)

Genom att prenumerera godkänner du villkoren för nyhetsbrevet. Du kan avsluta när du vill.