Hur mycket bör jag spara i fonder i månaden kontra spara i bankkonto?
Sök:

Hur mycket bör jag spara i fonder i månaden kontra spara i bankkonto?

Läsarfråga till RikaTillsammans-communityn av Jakob

ställde för sedan frågan: Hur mycket bör jag spara i fonder i månaden kontra spara i bankkonto?

Hej!

Fråga: Kan man spara för mycket i långsiktiga fonder per månad? Jag inser att jag skulle teoretiskt sett kunna lägga undan runt 15 000 kr per månad från min lön i fonder, med min nuvarande anställning. Är detta för mycket? Ska man bortse från det gamla mottot ”sätt inte in fler pengar på börsen än vad du har råd att förlora”? Bör jag alltid spara så mycket som möjligt i fonder? Jag skulle säga att jag har en stabil basekonomi på mitt sparkonto på banken, men jag fattar det som att det alltid finns risk med pengar i fonder (även om jag har tiden på min sida).

Jag är snart 30 år, och sparar i två fondportföljer (båda Nordnet): en ren privatpension, och en ISK. Jag har privatpensionen då jag ej har tjänstepension via jobbet, så jag kan ändå dra nytta av avdragsreglerna för pensionskontot.

Just nu sparar jag 5 000 kr vardera i dessa två portföljer. Privatpensionen består av två globala indexfonder, och ISK:n är i princip identisk med Barnportföljen, som hittas på denna eminenta blogg.

Jag och min flickvän planerar i slutet av året att köpa lägenhet, och då kan det vara bra med handpenning, tänker jag, som inte är upplåsta i långsiktiga pensionsfonder.

Tack!

Det finns 2 svar till denna fråga

Best Answer

svarade på frågan för sedan

Hej!

 

Du måste ju kunna sova gott om natten, så att inte sätta mer på börsen än du har råd att förlora är ett bra tips. Om ni i slutet av året planerar lägenhetsköp så är det väldigt kort sikt. Aktier/aktiefonder rekommenderar man att man har 5+ årssikt på. De pengar som skall användas då till lägenhet snart bör du inte investera. På så kort sikt kan ett konto med ränta och statlig insättningsgaranti vara ett bättre alternativ, så pengarna säkert finns där när ni behöver dem inom denna korta tidshoristont.

 

Sedan så är det alltid bra att spara och det är klart att ju mer du sätter i fonderna, desto mer pengar har det möjlighet att bli i slutändan. Att spara mycket på lång sikt är toppen men det du kan behöva på kort sikt är också viktigt.

Lycka till!

Vänliga hälsningar

Elin

Kommentera

svarade på frågan för sedan

Piii mannen Elin så fucking smarttttt. Älskar dig!

Kommentera

Skriv ett eget svar till den här frågan

Skriv gärna så tydligt och utförligt som möjligt så att även någon annan kan ha glädje av det här svaret.Den här artikeln publicerades 2018-02-27 klockan 08:24 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): .

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.

Få månadens bästa tips och artiklar!

Få de bästa tipsen, videoklippen och artiklarna från bloggen
till din mejl ungefär en gång i månaden. Tack! /Jan :-)

Genom att prenumerera godkänner du villkoren för nyhetsbrevet. Du kan avsluta när du vill.