hur mycket får man ut?
Sök:

hur mycket får man ut?

Läsarfråga till RikaTillsammans-communityn av Helena

ställde för sedan frågan: hur mycket får man ut?

Hej!

Jag ska börja med att investera i fonder, totalt 500 kronor i LF global indexnära samt Spiltan räntefond Sverige 50/50 i 4,5-5 år. Går det att se ungefär hur mycket man kommer att få ut?

Enligt det jag har kollat upp på tex Avanza så skulle vinsten vara ungefär 10 000. Det känns helt ärligt”lite” på så många år dock är det ju lätt förtjänta pengar då jag aktivt inte tjänar ihop dem. Och jag vill ju ha en hyfsad liten risk och definitivt inte riskera att förlora pengarna. Borde jag sätta in mer pengar i månaden för att få ut mer efter de 5 åren?

 

 

 

Det finns 1 svar till denna fråga

svarade på frågan för sedan

Vi börjar med några antaganden:

 • Spiltan ger 1% om året (samma som seanste året)
 • LF ger 8% om året (indexets snitt sedan 1987 när det startade)

Inget av dessa antaganden är självklara. Räntan är kanske lite lättare att gissa eftersom det är så kort sikt, men aktiefonden kan gå precis hur som helst. Men låt oss hålla oss till dessa antaganden. Nu kan du använda RikaTillsammans ränta-på-ränta-kalkylator: https://rikatillsammans.se/verktyg/kalkylator-rakna-pa-ranta-pa-ranta/

Räkna ut aktiedelen för sig med dessa parametrar:

 • Månadssparande: 250 kr
 • Ränta: 8%
 • Startbelopp: 0 kr
 • Tidshorisont: 5 år
 • Skattesats: ISK enligt 2018 års skattesats

Räkna ut räntedelen med dessa parametrar:

 • Månadssparande: 250 kr
 • Ränta: 1%
 • Startbelopp: 0 kr
 • Tidshorisont: 5 år
 • Skattesats: ”Ta inte hänsyn till någon skatt (årlig avkastning)”.
 • Multiplicera den ackumulerade avkastningen med 0,7 för att dra bort vinskskatten

Anledningen till att du kan välja ”Ingen skatt” på räntefonden är att ”30% + 0,12% fondskatt” är buggig och räknar fel. Istället har jag helt enkelt dragit bort 30% i vinstskatt på slutet. På den tillkommer den årliga skatten på 0,12% så du blir av med några tior extra. Detta blir ändå lägre skatt än att ha räntefond i en ISK.

Jag får det till att du gör en vinst på ca 8136 + (456 * 0,7) = 8455 kr efter skatt. Inte illa, tycker jag. Vill du ha snabbare pengar så hinner du på samma tid läsa in en kandidatexamen på universitetet som kanske kan hjälpa dig att höja din lön! ;-) Ett annat alternativ är att låna pengar som du investerar, en så kallad hävstång, men då ökar du risken.

Kommentera

Skriv ett eget svar till den här frågan

Skriv gärna så tydligt och utförligt som möjligt så att även någon annan kan ha glädje av det här svaret.Den här artikeln publicerades 2018-08-27 klockan 05:55 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): .

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.

Få månadens bästa tips och artiklar!

Få de bästa tipsen, videoklippen och artiklarna från bloggen
till din mejl ungefär en gång i månaden. Tack! /Jan :-)

Genom att prenumerera godkänner du villkoren för nyhetsbrevet. Du kan avsluta när du vill.