Hur mycket insats att gå in med vid nytt bolån?
Sök:

Hur mycket insats att gå in med vid nytt bolån?

Läsarfråga till RikaTillsammans-communityn av Amanda Mattsson

ställde för sedan frågan: Hur mycket insats att gå in med vid nytt bolån?

Hej!

Vi har skrivit kontrakt för en ny bostadsrätt och funderar nu hur mycket vi vill gå in med som insats och hur mycket vi vill låna. Bostaden kostar ca 3 000 000 kr och vi har möjlighet att gå in med en insats på hälften av det. Ska vi göra det? Eller är det bättre att investera dessa pengar på annat sätt? Verkar som bankerna erbjuder den bästa räntan om man kan ha 50 % eller lägre belåningsgrad.

Förstår att detta är en smaksak, men är ändå tacksam för inputs!

 

Det finns 3 svar till denna fråga

svarade på frågan för sedan

Hur förutsägbar är er ekonomiska framtid? Anställningar, barn, bil, renovering etc? Se till att ha marginal för detta först.

Vad innebär att ni ”har möjlighet att betala hälften”? Innebär det att ni säljer av alla era portföljer helt?

Personligen skulle jag betala så liten kontantinsats som möjligt och investera pengarna istället. Eventuellt betala ner till 70% belåningsgrad, men inte lägre.

Kommentera

svarade på frågan för sedan

I slutändan handlar det om risk vs. avkastning. Lånar du så mycket som möjligt och investerar så mycket du kan på börsen kommer du troligtvis få en högre avkastning på dina pengar.

Men som björnen säger beror det ju lite på din situation i övrigt om du kan hantera en högre risknivå i ekonomin. T.ex, Stiger räntorna och börsen är dålig samtidigt som du vill/måste flytta kanske det innebär att du förlorar rätt mycket pengar.

Både för att man ofta får bättre ränta och för att komma under amorteringskrav vill jag personligen ligga under 50% långsiktigt. Men utan att veta mer än det du säger kanske 70% belåningsgrad är rimligt? Då har du 600′ kvar att investera på andra sätt men ändå en rimlig belåningsgrad. Då är du ju tvingad till en del amortering som kommer att ta dig under 50% någon gång iaf.

Kommentera

svarade på frågan för sedan

Banken vill väl tjäna pengar på lånet :) Förvisso till så låg risk som möjligt. Men kör med öppna kort och fråga de banker ni jämför vad som skulle generera den mest fördelaktiga räntan för er.

Betänk också att ni behöver amortera olika mycket vid olika belåningsgrader.

Men med tanke på det låga ränteläget finns det i mina ögon mer uppsida med att investera pengar än att minimera bolånet. Samtidigt är det individuellt, är man beredd att att ta risken förenad med investering av ett visst belopp eller mår man bättre av en lägre belåningsgrad?

Kommentera

Skriv ett eget svar till den här frågan

Skriv gärna så tydligt och utförligt som möjligt så att även någon annan kan ha glädje av det här svaret.Den här artikeln publicerades 2020-06-22 klockan 11:35 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): .

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.