Hur mycket pengar ska jag ha i medelriskhinken?
Sök:

Hur mycket pengar ska jag ha i medelriskhinken?

Läsarfråga till RikaTillsammans-communityn av Johanna

ställde för sedan frågan: Hur mycket pengar ska jag ha i medelriskhinken?

Hejsan,

Hur bör jag tänka kring hur mycket pengar jag behöver ha i medelriskhinken? Jag har förstått att det bör täcka 3-7 års utgifter men hur räknar jag ut vad det är? Jag vet på ett ungefär vad mina utgifter är och vet vad jag skulle få det kommande året om jag blev av med jobbet? Men efter det? Bör jag räkna på 0 intäkter de kommande 6 åren? Känns det rimligt eller är det ett domedagssenareo? Hur tänker ni andra och vad är en rimlig summa? Jag är barnlös och har utgifter på ca 20k/månaden med den livsstil jag trivs med. Arbetar inom IT så risken att bli långtidsarbetslös känns inte överhängande.

 

Tacksam för input!

Det finns 1 svar till denna fråga

svarade på frågan för sedan

Hej Johanna!

Enligt artikeln ”Fyra-Hinkar-Strategin” och uträkningen som finns i den, så ska du räkna med 0kr i inkomst efter du inte längre får något från A-kassan eller någon annan försäkring.

Du måste inte köra på 7 års utgifter, anser du dig säker med 3 års utgifter så kör på det.
Isåfall blir det:

Det du fick uträknat för första året + (20000 x 12) + (20000 x 12) = 480 000kr.
Du bör säkert kunna dra ned lite på utgifterna om du är arbetslös en längre tid, så då kanske du inte behöver så mycket heller, upp till dig!

Hoppas du fick nå hjälp av detta!

Eventuella kommentarer till ovanstående svar

Om du har en kommentar till det ovanstående svaret, skriv den gärna här nedan.

 1. Vit pil

  Tusen tack! Detta är precis vad jag behövde!

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Johanna
 2. Vit pil

  Inga problem!
  Kul att mitt svar hjälpte!

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Robin Wikström
 3. Vit pil

  Hejsan!
  Jag hade fått för mig att mellan risk hinkens kalkyl var 3-7 gånger ens utgifter första året efter säkra inkomster.

  Så säg att man har 50 000 kr år 1 för bufferthink så bör mellan risk vara 150 000 – 350 000 kr. Men det stämmer alltså inte?

  Tack

  1+
  Gravatar ikon för användaren
  Ad
 4. Vit pil

  Hej!

  Jag har inte uppfattat det så iaf.
  Som jag har uppfattat det så ska bufferten täcka oförutsägbara utgifter och även utgifter under ett år om man skulle bli arbetslös, denna hink kan vara väldigt olika beroende på om man bor i hyresrätt, bostadsrätt eller villa.
  Eftersom dom flesta har A-kassa eller andra försäkringar första året man är arbetslös så kommer inte buffertens del som ska täcka utgifter vara lika stor som mellanrisken, eftersom du inte har samma försäkringar efter första året.

  Så har jag iaf implementerat detta i min ekonomi.

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Robin Wikström

Kommentera

Skriv ett eget svar till den här frågan

Skriv gärna så tydligt och utförligt som möjligt så att även någon annan kan ha glädje av det här svaret.Den här artikeln publicerades 2019-03-19 klockan 11:55 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): .

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.