Hur mycket ska jag sätta in av mina 100.000 i månaden?
Sök:

Hur mycket ska jag sätta in av mina 100.000 i månaden?

Läsarfråga till RikaTillsammans-communityn av Gustav

ställde för sedan frågan: Hur mycket ska jag sätta in av mina 100.000 i månaden?

Hejsan!

Jag har ca 200.000 på mitt sparkonto i en bank just nu. Jag har precis läst igenom denna fantastiska blogg och har bestämt mig för att köra och investera i Nybörjarportföljen. Min tanke är att investera halva summan i portföljen, alltså 100.000. Är det för offensivt tycker ni?  Hur mycket ska jag sätta in varje månad av pengarna?

Eftersom jag är ganska så grön på detta så vill jag inte slänga in hela summan direkt…Jag tänker att jag sätter in 100.000/12=8333 per månad, eller ska jag slå ut det över en längre period?

Trevlig sommar!
Gustav

Det finns 1 svar till denna fråga

svarade på frågan för sedan

Hej!

Vad som är ”offensivt” eller inte beror helt på din situation. Om du behöver använda pengarna inom några år så bör du hålla dem borta från börsen, om du däremot sparar på mycket lång sikt tycker jag att du bör investera allt i aktier/aktiefonder (själv förstår jag inte riktigt varför man ska ha en del i räntor, som i nybörjarportföljen).

Att dela upp köpen över en längre tidsperiod är ett sätt att minska risken att köpa vid fel tillfälle, fast det är också ett sätt att förlora tid på börsen. Och tiden är din bäste vän som investerare. Eftersom börsen är väldigt hög nu (jämfört med tidigare, hur den är jämfört med framtiden får jag be att återkomma med :-)) kan det nog ändå vara klokt att sprida ut köpen. Men om man ska parera en börskrash bör man nog sprida ut köpen under ännu längre tid (två år). Att köpa varje månad är inte nödvändigt, en gång i kvartalet räcker.

Jag ger kanske inte så väldigt handfasta svar, men jag tycker det är viktigt att man gör det som man själv känner är bäst. Om det sedan går dåligt (fonderna tappar i värde) så kan man i alla fall känna att man tog sina egna beslut. Om du inte står ut med tanken att se dina sparpengar minska med 50 % ska du kanske passa dig för börsen. Om du däremot kan spara ihop 100 000 till på några månader kan du kanske ta en högre risk istället.

Eventuella kommentarer till ovanstående svar

Om du har en kommentar till det ovanstående svaret, skriv den gärna här nedan.

Kommentera

Skriv ett eget svar till den här frågan

Skriv gärna så tydligt och utförligt som möjligt så att även någon annan kan ha glädje av det här svaret.


Få månadens bästa tips och artiklar!

Få de bästa tipsen, videoklippen och artiklarna från bloggen
till din mejl ungefär en gång i månaden. Tack! /Jan :-)

Genom att prenumerera godkänner du villkoren för nyhetsbrevet. Du kan avsluta när du vill.