Hur mycket ska jag sätta in av mina pengar?
Sök:

Hur mycket ska jag sätta in av mina pengar?

Läsarfråga till RikaTillsammans-communityn av Helena

ställde för sedan frågan: Hur mycket ska jag sätta in av mina pengar?

Hej Jan och Caroline vi följer eran blogg , tack för en riktig bra hemsida rika tillsammans .Hej jag heter Helena 35 år och bor med min sambo 38år och våra två barn 4 ÅR och 3 mån vill börja spara på Nordnet.Vi har ca 800 000 kr efter en vinst på en bostadsförsäljning .Våran pension ser inte så vidare ut för nån . Våra löner ligger på 35000kr för respektive 25000kr i mån.Jag har knappt fått nån tjänstepension hos min tidigare arbetsgivare så ligger efter jämfört med min sambo som har haft kollektivavtal .Vi vill ha hjälp att placera ut de här pengarna. Själv har jag tänkte 90 =10 Globala barn portföljen hos länsförsäkringar och spiltan som du tipsat om.Till barnen tänkte vi öppna kapitalkonto i mitt namn och månadsspara ca 1000 kr var per månad.Hur mycket ska vi lägga in av dem här sparande pengarna ?Ska Vi en buffert kvar ?Ska vi lägga in alla pengar eller lite åt gången -?Ska vi båda öppna konton och spara var för sej eller skall vi ha ett gemensamt?Ska vi lägga extra pengar till barnen som start kapital? (Tänkte 50000Kr var)Hur spar vi till Pensionen ? Globala barn portfölj ? funkar den med här.Tacksamt för svar Med vänlig hälsning Helena.

Det finns 2 svar till denna fråga

svarade på frågan för sedan

90/10 är ett tänk som egentligen är baserat för usa. Vi svenskar har en allmän pension som är placerat i typ ”räntefond” så där har vi redan de 10 % krockkudde.

Kör du all-in i aktiefonder för pensionen. Och spara till er själva först istället för ungarna. En 18åring som får en bunte pengar bara sådär måste man ha verkligen uppfostrat ekonomiskt. Betala körkortet och insatsen till en lgh tycker jag räcker.

Sparmängd till sig själv : jag är en fan av att spara tio procent av all inkomst som man endast får använda till bostad. Det hänger mycket på hur mycket du får över i månaden. Men om jag får föreslå så tycker jag du borde ha 2k mer än din sambo per månad som du sparar till pension (tusen spänn per unge) så det uppväger lite

Kommentera

svarade på frågan för sedan

Jag skulle spara på varsit konto för skulle man i framtiden bli osams så måste det bli skilsmässa för att pengarna som finns på bara ett konto ska fördelas rättvist. Har man då sparat på varsit konto så blir man inte osams om den biten i alla fall, talar av erfarenhet.

Vad gäller spara till barnen så skulle jag inte spara i deras namn då det kan leda till att om ni i framtiden inte vill att de ska få allt på sin 18 årsdag så kan ni inte styra över det. En av er kan ju öppna 2 konton ett på avenza och ett på Nordnet och så bestämmer ni att det på den ena banken är avsett till att vara till barnen i framtiden.

Titta gärna på podden med Jan och Claudia den handlar om just sparande till barn.

Lycka till.

Eventuella kommentarer till ovanstående svar

Om du har en kommentar till det ovanstående svaret, skriv den gärna här nedan.

  1. Vit pil

    Vad gäller pensionsspar så är det den globala barnportföljen som Jan rekommenderar för sparande som är långsiktigt 10 år eller mer oavsett om det är till barn, pension eller annat.

    1+
    Gravatar ikon för användaren
    Lisbet

Kommentera

Skriv ett eget svar till den här frågan

Skriv gärna så tydligt och utförligt som möjligt så att även någon annan kan ha glädje av det här svaret.Den här artikeln publicerades 2018-11-01 klockan 18:16 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): .

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.