Hur mycket ska jag ta ut i lön från mitt AB?
Sök:

Hur mycket ska jag ta ut i lön från mitt AB?

Läsarfråga till RikaTillsammans-communityn av Annica

Den här artikeln publicerades 2017-04-14 vilket innebär att den är mer än 3 år gammal vilket kan innebära att den inte är helt aktuell. Med största sannolikhet är artikeln fortfarande relevant då det är vårt mål med alla våra artiklar. Men är du osäker, skriv gärna en fråga i kommentarerna så svarar vi. Tack på förhand! 🙏

ställde för sedan frågan: Hur mycket ska jag ta ut i lön från mitt AB?

Som relativt ny egenföretagare så går mina tankar hur mycket ska man ta ut i lön 2017 och var ska man spara för att maxa sin pension?

Då menar jag, är det bättre att ta en lön på 38.000kr/mån eller 41.359kr/mån. Ska man betala in tjänstepension via mitt Aktiebolag till mig eller ska jag spara pension privat och dra i deklarationen…Vad är smartast? Har inte riktigt fått grepp om det än. Kan du hjälpa mig?

(sen vill jag inte gå in på var man placerar osv för det är en annan diskussion i sig ;-)

 

Det finns 1 svar till denna fråga

svarade på frågan för sedan

Hej!

 

Om bolaget går såpass bra att du kan ta ut lön på de nivåerna brukar de flesta som kan detta rekommendera lön till första skiktgräns (År 2017 med jobbskatteavdrag inräknat = 37675kr/månad).

Efter det ta full aktieutdelning från bolagsskattade vinsten till 20% skatt (om tillräcklig vinst gjorts i bolaget). Har varit ca 170tkr enligt schablonregeln och om man går efter huvudregeln styrs beloppet av bolagets samtliga lönekostnader året innan. För tillfället är det inte helt klart hur det kommer se ut inför 2018 då 3:12 reglerna varit föremål för en utredning. Verkar dock som det kommer bli i princip oförändrat http://www.di.se/opinion/andersson-och-bolund-vi-andrar-pa-312-forslaget/

Som fåmansföretagare med eget AB finns det tyvärr inga som helst fördelar längre med en traditionell tjänstepensionförsäkring. Jag skulle istället titta på Direktpension utan försäkringsinslag alternativt starta en bolagsägd Kapitalförsäkring där man placerar sina bolagsskattade pengar i fonder/aktier.

 

Lycka till!

 

Eventuella kommentarer till ovanstående svar

Om du har en kommentar till det ovanstående svaret, skriv den gärna här nedan.

 1. Vit pil

  Blir lite undrande. Har satt in 10000/mån. till tjänstepension i Avanza utan avgifter. Kan smidigt byta fonder och bestämma när och hur längden på uttaget. Vad är haken? Tacksam om Skägget kan utveckla varför detta inte är bra. Äger ett AB tillsammans med min fru.Mvhjw

  0
  Gravatar ikon för användaren
  jw
 2. Vit pil

  Problemet är att man förbinder sig till att ta ut pengarna just som pension. Pension beskattas hårdare än förvärvsinkomst samt att du inte kan röra pengarna förrän tidigast vid 55års ålder. Stora avbränningar iform av avgifter till försäkringsbolaget etc. Det ”avdragsgilla” i tjänstepensionföräkring innebär att du byter en skatt mot en annan dvs bolagsskatt på 22% mot sörskild löneskatt på 24,xx%. Du är dessutom begränsad i summa du kan avsätta i pension/år med en tjänstepensionsföräkring.

  Att pensionsspara i företagsägd Kapitalförsäkring eller Direktpension utan försäkringsinslag ger större valfrihet i hur pengarna betalas ut.

  Lycka till!

  1+
  Gravatar ikon för användaren
  Skägget
 3. Vit pil

  Kollade lite snabbt på Avanzas tjänstepensionslösning. Om det stämmer att de ej tar avgifter för försäkringen är det gott så. Ett av problemen eliminerade iaf.

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Skägget

Kommentera

Skriv ett eget svar till den här frågan

Skriv gärna så tydligt och utförligt som möjligt så att även någon annan kan ha glädje av det här svaret.Den här artikeln publicerades 2017-04-14 klockan 15:03 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): .

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.

Få månadens bästa tips och artiklar!

Få de bästa tipsen, videoklippen och artiklarna från bloggen
till din mejl ungefär en gång i månaden. Tack! /Jan :-)

Genom att prenumerera godkänner du villkoren för nyhetsbrevet. Du kan avsluta när du vill.