Hur mycket USA bör man ha i fonder?
Sök:

Hur mycket USA bör man ha i fonder?

Läsarfråga till RikaTillsammans-communityn av Oskar

ställde för sedan frågan: Hur mycket USA bör man ha i fonder?

Hej,

Funderar över hur fördelning i fonder och i olika länder/regioner ser ut. Om man exempelvis sparar i global-, Sverige- och tillväxtfonder, hur stor andel ”bör” man ha i USA då? Globalfonder innehåller som bekant ca 50-60 % men vad är en lämplig andel i ens samlade portfölj?

Tacksam för svar!

Det finns 3 svar till denna fråga

svarade på frågan för sedan

Det finns inget rätt svar på den frågan. Vissa menar så stor andel som USA utgör i globalindex, medan andra tycker att den vikten är för stor och därmed riskabel. Det ger oss ett spann på kanske 40-60% USA.

I längden lär dock den vikt du väljer inte ha någon större påverkan på ditt resultat, utan resultatet påverkas mer av din balans mellan aktier, räntor och alternativa tillgångar. Detta talar för att välja enkelheten med att följa globalindex istället för att göra egna geografiska allokeringar.

/Björn

 

Eventuella kommentarer till ovanstående svar

Om du har en kommentar till det ovanstående svaret, skriv den gärna här nedan.

 1. Vit pil

  Ok! Andelen USA (och Europa) sjunker ju en del i takt med att man lägger till ex. Sverige-fonder, men då ska jag försöka att inte bekymra mig så mycket för det.

  Tack för snabbt svar!

  1+
  Gravatar ikon för användaren
  Oskar

Kommentera

svarade på frågan för sedan

Men försöker du minska USA kommer du ändå drabbas av deras ev dåliga ekonomi på ett eller annat sätt?

Världsekonomin är ju så hårt sammanflätad med USA som bas så du kan inte försöka pilla bort en potentiellt dålig marknad i en indexfond, t ex USA. Går det dåligt för USA kan du räkna med att det går dåligt för Europa också.

Eventuella kommentarer till ovanstående svar

Om du har en kommentar till det ovanstående svaret, skriv den gärna här nedan.

 1. Vit pil

  Absolut. Däremot blir inte exponeringen mot dollarn lika stor vilket i sig är en riskspridning (om än relativt kortsiktig).

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Björn

Kommentera

svarade på frågan för sedan

Norska oljefonden har 40% USA.

LYSA har ca 40% USA.

Bla därför har iaf jag valt att ha 40% USA :)

Kommentera

Skriv ett eget svar till den här frågan

Skriv gärna så tydligt och utförligt som möjligt så att även någon annan kan ha glädje av det här svaret.Den här artikeln publicerades 2019-07-24 klockan 09:16 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): .

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.

Få månadens bästa tips och artiklar!

Få de bästa tipsen, videoklippen och artiklarna från bloggen
till din mejl ungefär en gång i månaden. Tack! /Jan :-)

Genom att prenumerera godkänner du villkoren för nyhetsbrevet. Du kan avsluta när du vill.