Hur/när ombalansera "nybörjarportföljen" vid "börskrasch"/längre börsnedgång?
Sök:

Hur/när ombalansera "nybörjarportföljen" vid "börskrasch"/längre börsnedgång?

Läsarfråga till RikaTillsammans-communityn av David

ställde för sedan frågan: Hur/när ombalansera "nybörjarportföljen" vid "börskrasch"/längre börsnedgång?

Hej!

Jag ser inte att jag kan hitta något utförligare svar på min fundering nedan gällande ombalansering av ”nybörjarportföljen” (i enlighet med 60 % aktiefonder /40 % räntefonder-upplägg här på rikatillsammans) när börsen väl dyker rejält. Kanske någon kan hjälpa mig med svar, idéer eller hänvisning till artikel/artiklar?

Vanligtvis så rekommenderas ju att nybörjarportföljen ombalanseras högst två gånger per år (t.ex nyår/midsommar), alternativt endast 1 gång per år.

Jag undrar dock hur man ska tänka när ”börskraschen” väl kommer samt fortgår över viss tid och man, kan tänkas, vilja köpa på sig (en större mängd?) aktiefonder till ett billigare andelspris än i dagens läge?

Hur tänker ni andra här på forumet?

 • Fortsätter ni månadsspara i nybörjarportföljen som vanligt och köper på så sätt aktiefonder till billigare pris spritt över tid och ombalanserar sedan som vanligt högst 2 ggr/år? eller,

 

 • Ombalanserar ni mer frekvent (mer än 2 ggr/år) vilket i praktiken då borde vara att sälja av delar av räntefonderna/”krockkudden” mer löpande (antar jag) för att köpa mer aktiefonder till ett billigare pris med målet att ursprunglig fördelning mellan aktiefonder och räntefonder ska ligga någorlunda rätt t.ex. vid början av varje ny månad?, eller

 

 • Går in med större specifik summa (som t.ex. sparas på ett buffertkonto i nuläget) för att köpa en större andel aktiefonder till billigare pris vid valda tillfällen (utöver ordinarie månadssparande) för att därefter ombalansera som vanlig högst 2 ggr/år?

Jag är ”nybörjarsparare” så ber om ursäkt på förhand om jag missförstått något rejält/är ute och cyklar :)

 

Tacksam för input

Mvh
David

 

Det finns 3 svar till denna fråga

svarade på frågan för sedan

Formulär 1A: Månadsspara

Formulär 1B: Få inte panik när börsen dyker, utan fortsätt månadsspara i nergång och kris

Formulär 1C: Ombalansera en gång per år och återställ till den fördelning du bestämt att du vill ha, oavsett läget på börsen (om du har fler än en fond).

Jag själv skulle inte pytsa in klumpsummor eftersom jag inte vet om nergången nått sin botten, därav Formlär 1A:-)

Om jag har en klumpsumma över som kag känner ska leta sig in på börsen så skulle jag investera den direkt oavsett väder.

MITT resonemang bottnar i att JAG inte kan förutsäga börsens ner/uppgång.

Flit och systematik. Håll fast vid din strategi oavsett börserna och vädret. Vänd inte kappan efter vinden.

/Fredrik

Kommentera

svarade på frågan för sedan

Jag använder lysa för sparande, dom ombalanserar så fort det diffar 3 procent under fem bankdagar. Om man månadssparar kommer månadens köp också försöka balansera ut nivåerna i sparandet. Jag tycker det är smidigt, man behöver inte fundera på vad som är rätt utan lysa sköter det åt en, även när man knappt vågar kolla summan

Eventuella kommentarer till ovanstående svar

Om du har en kommentar till det ovanstående svaret, skriv den gärna här nedan.

 1. Vit pil

  Jag håller med Anton. Lysa gör ett bra jobb till en rimlig kostnad. De köper bland de bästa fonderna du kan hitta. Den enda anledningen till att jag inte använder Lysa är för att jag bara köper i en fond och då löser inte lysa något problem åt mig. Allt går in i LF Global Indexnära till 0,22%.

  MEN, skulle jag välja en robot skulle jag ta Lysa alla dagar i veckan!
  /Fredrik

  1+
  Gravatar ikon för användaren
  Fredrik
 2. Vit pil

  Stort tack för er input Fredrik och Anton! Gillar tanken kring att ha en fast strategi och följa den oberoende av börsläge.

  0
  Gravatar ikon för användaren
  David
 3. Vit pil

  Tror att ni kommer gilla söndagens avsnitt! :-)

  1+
  Gravatar ikon för användaren
  Jan Bolmeson

Kommentera

svarade på frågan för sedan

Stort tack för er input Fredrik och Anton!

Eventuella kommentarer till ovanstående svar

Om du har en kommentar till det ovanstående svaret, skriv den gärna här nedan.

Kommentera

Skriv ett eget svar till den här frågan

Skriv gärna så tydligt och utförligt som möjligt så att även någon annan kan ha glädje av det här svaret.Den här artikeln publicerades 2018-08-07 klockan 21:19 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): .

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.

Få månadens bästa tips och artiklar!

Få de bästa tipsen, videoklippen och artiklarna från bloggen
till din mejl ungefär en gång i månaden. Tack! /Jan :-)

Genom att prenumerera godkänner du villkoren för nyhetsbrevet. Du kan avsluta när du vill.