Hur nära målet viktar man om portföljen/när tar man ut pengarna?
Sök:

Hur nära målet viktar man om portföljen/när tar man ut pengarna?

Läsarfråga till RikaTillsammans-communityn av Ida

ställde för sedan frågan: Hur nära målet viktar man om portföljen/när tar man ut pengarna?

Om jag har t.ex. ett sparande med en 5-årshorisont och ett sparande på 30 + år (pensionsspar), hur ska man tänka när det börjar närma sig perioden man vill ta ut pengarna? Ska man minska riskerna och ändra portföljen efterhand man närmar sig målet? När jag sedan \”sparat klart\” i t.ex. portföljen med 5-årssikt, säljer man av allt då och lägger om pengarna på banken med ränta eller hur tänker ni kring fördelning av riskerna allt närmre målet man kommer? Och vad gäller det långsiktiga pensionssparandet finns ju generationsfonder, men om man vill sköta det själv – hur viktar man själv klokt och långsamt om riskerna ju närmre pension en kommer? Om jag t.ex. framöver sparar till pension i Nordnet superfond Sverige, hur nära sparmålet börjar risken med att fonden kan gå ner jämfört med chansen för vinst att gå om varandra? Och även här; när tar man ut pengarna?Jag hoppas att jag inte är allt för otydlig i vad jag menar Jag är nybörjare och lär mig ännu.

Det finns 1 svar till denna fråga

svarade på frågan för sedan

Ap7 viktar väl över ca 3%/år under en 20 års period? Tills man har uppnått målvikten. Och typ 10 år efter man har börjat vikta över så börjar man konsumera upp pengarna.

finns ju en ”safe withdrawal rate” som är runt 3-4.5%/år som man kan ta från portföljen utan att den tar slut. Tänker att det är en rätt rimlig avvecklingstakt. Vet inte om jag tycker annat än pensionsspar är lämpligt för börsen.

Det borde det vara lika självklart att månadssälja ut som det är att månadsspara in. Har inte grävt djupare i ämnet än till ap7s strategi

 

andra säger vikta över 10% per år.

5 år då har du 50/50

4 år har du 40/60

… 1 år 10/90 aktie ränta

det är ett sätt, vet inte om jag gillar det så mycket.

Eventuella kommentarer till ovanstående svar

Om du har en kommentar till det ovanstående svaret, skriv den gärna här nedan.

  1. Vit pil

    Tack Sillen för bra förtydligande :-)

    0
    Gravatar ikon för användaren
    Ida

Kommentera

Skriv ett eget svar till den här frågan

Skriv gärna så tydligt och utförligt som möjligt så att även någon annan kan ha glädje av det här svaret.Den här artikeln publicerades 2019-07-15 klockan 20:17 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): .

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.

Få månadens bästa tips och artiklar!

Få de bästa tipsen, videoklippen och artiklarna från bloggen
till din mejl ungefär en gång i månaden. Tack! /Jan :-)

Genom att prenumerera godkänner du villkoren för nyhetsbrevet. Du kan avsluta när du vill.