Hur ni gör med vinsten från era företag?
Sök:

Hur ni gör med vinsten från era företag?

Läsarfråga till RikaTillsammans-communityn av Emma

ställde för sedan frågan: Hur ni gör med vinsten från era företag?

Hej!

Jag är lite nyfiken på vad ni rekommenderar eller hur ni gör med vinsten från era företag?

Jag driver ett AB (jobbar 10-15 tim i veckan) där jag idag inte tar ut någon lön, anledningen till detta är att jag även är anställd på ett företag och klarar min privat ekonomi på de. (Äger även ett fastighetsbolag, där det finns lån både i företaget och privat)

Vad är smartast och bäst att göra för att jag skall tjäna som bäst på de? Vad finns det mer som jag inte tänkt på?

(Bara plocka ut i utdelning och invertera i börsen privat eller betala av på lån till fastigheten eller invertera på ex börsen i företaget)

Hälsningar Emma

Det finns 2 svar till denna fråga

svarade på frågan för sedan

Skattar, sparar pengarna i bolaget och investerar i indexfonder och aktier i en kapitalförsäkring. Lite beroende på din situation så kan du på samma sätt bygga en K10 som du kan räkna upp med ett antal procent varje år… :-)

Eventuella kommentarer till ovanstående svar

Om du har en kommentar till det ovanstående svaret, skriv den gärna här nedan.

 1. Vit pil

  Och när man har byggt upp K10:an i ett antal år? Hur tar man bäst ut pengarna enligt dig? Jag tycker att detta förtjänar ett eget inlägg/podavsnitt! Finns också de som förespråkar direktpension. Finns det några som helst skattemässiga fördelar med det jämfört med att bygga upp en K10? Tack för svar :.)

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Katarina
 2. Vit pil

  Då tar man ut pengarna som utdelning. :-)

  Alternativt lägger man bolaget vilande i fem år och får ut allt till 25 procent skatt. Men då får man ju inte heller ha någon verksamhet eller arbeta med det.

  Jag håller på med en artikel om direktpension. Ser inte jättestora fördelar med det spontant.

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Jan Bolmeson
 3. Vit pil

  Hej,

  tror att det tidigare var svårt (läs innan nischbankernas tid dvs Avanza, Nordnet) att via sitt företag öppna en kapitalförsäkring utan avgifter. Vilka tillsammans med schablonskatten blir en och annan krona om man räknar med att jobba till 65års ålder

  Lösningen kan då vara direktpension av bolagskattade pengar i en gammal hederlig VP-depå utan löpande schablonskatt. De riktigt stora fördelarna är då om man bryter direktpensionsavtalet melllan sitt eget AB och sig själv och betalar ut pengarna som lön (som ålderspensionär är arbetsgivaravgiften runt 16% för tillfället om jag minns rätt) samt att du skattar lägre på lön än pension (iom jobbskatteavdraget). Dessutom avsätts ju statlig pension iom de sociala avgifterna som betalas in. Utöver det kan vinstskatten på sålda värdepapper kvittas mot lönekostnaden i bolaget.

  Planerar man att kliva av innan 65år och bara lyfta utdelning känns direktpension mindre fördelaktigt.

  Med vänlig hälsning,
  Skägget

  0
  Gravatar ikon för användaren
  F
 4. Vit pil

  Tack Skägget! Där fick jag en del att fundera på.

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Katarina

Kommentera

svarade på frågan för sedan

PS

Just nu är jag anställningen i mitt företag mi enda sysselsättning och gör som följer:

 1. Månadslön upp till max avsättning för statlig pension etc
 2. Direktpension via VP-depå med fonder a la nybörjarportföljen för X antal tusen.
 3. Kapitalförsäkring med utdelningsaktier för 2X antal tusen
 4. Maxar aktieutdelning enligt huvudprincipen

Blir dock snart löneslav på nytt på 50% och räknar med ca 10-12veckors arbete/år i mitt AB då gör jag som följer:

 1. Ingen lön
 2. se ovan
 3. se ovan
 4. Maxar aktieutdelning enligt scablonregeln.

DS

Mvh

Skägget

Kommentera

Skriv ett eget svar till den här frågan

Skriv gärna så tydligt och utförligt som möjligt så att även någon annan kan ha glädje av det här svaret.Den här artikeln publicerades 2017-12-26 klockan 11:11 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): .

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.