Hur ofta köpa guld?
Sök:

Hur ofta köpa guld?

Läsarfråga till RikaTillsammans-communityn av Kalle

ställde för sedan frågan: Hur ofta köpa guld?

Hej! Jag använder mig av fyrahinkarprincipen och har globala par portföljen i Avanza. Sedan har jag de 10% guld i Nordnet.

Har ni några tips kring hur ofta man ska köpa guld? Jag sparar ca 7-12000 varje månad, och enligt globala barnportföljen så ska 10% vara i guld.

Tycker det blir svårt att handla guld för 10% varje månad då man inte kan köpa för ett ”exakt belopp”. Det beror ju lite på vad kursen står i. Har ni några tips kring detta?

Tack på förhand!

Det finns 2 svar till denna fråga

svarade på frågan för sedan

Denna fråga har varit uppe flera gånger, jag tror konsensus är man kan lägga undan lite pengar i kontanter och handla när den högen blir ca 4000kr.

 

Eventuella kommentarer till ovanstående svar

Om du har en kommentar till det ovanstående svaret, skriv den gärna här nedan.

 1. Vit pil

  Handla guld när du ombalanserar 1 gång per år, annars blir det dyrt med cortaget om jag förstått det rätt. :)

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Carl Monke
 2. Vit pil

  Courtage beror på vilken plan men väljer och guld ETF går upp och ner som aktier. Varför är det dyrt?

  0
  Gravatar ikon för användaren
  MLT
 3. Vit pil

  Beror helt på hur mycket man är beredd att betala i avgift i förhållande till summan du investerar. Summan avgör vilken courtage klass du hamnar i. Med Xetra-gold kan du dessvärre inte handla med courtage klass mini. Därav handlar du med minst ”liten”. Den procentuella avgiften blir då högre på ett mindre belopp som t ex 4000kr i månaden.

  För ett belopp på 4000 kr i månad skulle det se ut enligt följande:

  Engångskostnad:
  Courtage: 1.15 % (2.30 % ink försäljning)
  Växlingsavgift: 0.25 % ( 0.5 ink försäljning)

  Årlig avgift:
  Förvaringskostnad: 0.3 %

  Totalt: 1.7 %

  Där ser man att avgiften blir betydligt högre än vid tex en insättning på 30000 kr:

  Engångskostnad:
  Courtage: 0.15 %
  Växling: 0.25 %

  Årlig avgift:
  Förvaringskostnad: 0.3 % årligen

  Totalt: 0.7 %

  Brytpunkten ligger omkring 30000kr för att komma ner i 0.15 %. Så avgiften varierar i förhållande till hur mycket du investerar vid en enskild insättning. Sen har tidshorisonten också en del i det hela för du kan splitta engångskostnad på antal år du har gulden investerat I och med att det är en engångskostnad.

  Något annat som påverkar är också ombalanserings strategin. Om du enbart tillför guld årligen dvs köper men inte säljer har det ingen direkt påverkar. Men köper du och säljer årligen för att balansera om så får du betala dubbelt i Courtage för den summan du säljer.

  Ex:

  Du köper för 4000 kr i månaden. Du Betalar en courtage avgift på 1.15 % i förhållande till summan du investerat i och med att du inte kommer upp i 49 kr som är minsta belopp för ”courtage klass liten”. Vid försäljning samma år betalar du 1.15 % igen för samma belopp vilket motsvarar 2.30 % totalt.

  1.15 % vid köp + 1.15 % vid sälj Det blir en total kostnad på 2.30 %

  Så det är högst individuellt, vad man anser är lämpligt att betala.

  Hoppas du blev nå klokare och att det hjälpte!

  Med vänliga hälsningar
  C

  3+
  Gravatar ikon för användaren
  Christian
 4. Vit pil

  Har detta ändrats nyligen då? Alltså att det inte går att köpa med courtageklass mini. Jag köpte Xetra gold för ca 8441 kr när ombalanseringsartikeln kom ut tidigare i år. Då köpte jag guld med courtageklasss mini och betalade ca 21 kr i courtage dvs 0,25%.

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Johan A
 5. Vit pil

  Köp guldgruve aktier, det är det bösta

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Mikael
 6. Vit pil

  Konstigt, vad jag kan se så lyckas jag aldrig få lägre courtage än motsvarande 69kr, dvs ”mellan” snarare liten. Dvs åtminstone i mitt fall inte lönt att ombalansera för belopp understigande 46 000kr.

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Erik
 7. Vit pil

  Märkte nu en bugg i systemet…. verkar som min courtage klass hade hängt sig kvar kunde inte handla med mini alls. Ska ringa Nordnet igen kanske går att handla med mini bara att ja inte kan för tillfället. Är det någon annan som har handlat i februari och fått det att funka?

  Men det förändrar egentligen inte poängen.
  Svar på frågan ”hur ofta köpa guld” är högst individuellt. Beror helt och hållet på hur billigt du vill komma undan. Skulle du handla i courtage klass mini så vore det mest förmånligt att handla för minst 3600 kr då du kommer ner till 0.25 %.

  Handlar du i ”liten” är brytpunkten runt 30000 kr för att komma ner till 0.15 % osv….

  Därför är det billigast att samla ihop till ett större belopp för att betala en lägre avgift.

  Men bryr mig sig inte om avgiften så spelar det ingen roll hur ofta man handlar.

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Christian
 8. Vit pil

  Köp inte pappers guld. Kostar bara i avgifter och ger ingen utdelning. Gå på gold royalties. Franco nevada, royal gold. Dessa ger utdelning och är även stabila i när guld är nere. För den som tror på guld och är mer aktiv är mining stocks intressant. Är uppe över 30% denna månad på goldmining inc (gold), stabilt företag utan skulder med gruver i 4 länder.

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Patrik
 9. Vit pil

  Det finns flera olika skäl att köpa guld, och alla bör tänka efter varför man egentligen vill äga det. (Skydd mot utomjordingar, spekulation, diversifiering, känna sig tuff…)

  Min personliga inriktning är att om jag bestämt mig för att ha guld i en portfölj ska jag ha något som är så ”guldigt” som möjligt – och inte något annat (gruvaktier, aktiva metallfonder, likvider, etc). Den mesta forskningen som säger att man ska guld i portföljen baserar sig på utvunnet guld. Väljer man något annat är man ute på tunn is.

  Det brukar ibland sägas att en gruva består av en lögnare framför ett hål i marken och exempelvis Spiltan har åtminstone tidigare haft som policy att inte investera i gruvbolag. Det känns tryggare med någon form av fysiskt guld än att vara aktieägare i ett bolag som plötsligt kan hotas av gigantiska skadestånd för sanering av giftigt lakvatten mitt under en världsomfattande depression.

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Thomas A

Kommentera

svarade på frågan för sedan

Jag använder mig till viss del av guldcertifikat, exempelvis GULD AVA (courtagefritt över 1000 kr).

Det gör att jag smidigt kan göra mindre inköp samt ombalansera utan höga courtagekostnader. I basen av sparandet finns dock ”finare” guld.

När man diskuterar courtage får man heller inte glömma bort att Degiro erbjuder ISK med courtagefria EFT:er med fysisk replikering, ISK JE00B1VS3770 ETFS PHYSICAL GOLD EUR på Euronext Amsterdam. Dessutom har Degiro lägre valutaväxlingsavgifter än Nordnet, samt även valutakonton på ISK.

 

 

 

 

Eventuella kommentarer till ovanstående svar

Om du har en kommentar till det ovanstående svaret, skriv den gärna här nedan.

 1. Vit pil

  Var kan jag läsa att GULD AVA är courtagefritt över 1000 kr? Det stämmer säkert, men jag har inte lyckats hitta var det står. Tack

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Björnen

Kommentera

Skriv ett eget svar till den här frågan

Skriv gärna så tydligt och utförligt som möjligt så att även någon annan kan ha glädje av det här svaret.Den här artikeln publicerades 2020-02-23 klockan 00:47 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): .

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.

Få månadens bästa tips och artiklar!

Få de bästa tipsen, videoklippen och artiklarna från bloggen
till din mejl ungefär en gång i månaden. Tack! /Jan :-)

Genom att prenumerera godkänner du villkoren för nyhetsbrevet. Du kan avsluta när du vill.