Hur optimerar man användandet av kreditkort och banktjänster rent praktiskt?
Sök:

Hur optimerar man användandet av kreditkort och banktjänster rent praktiskt?

Läsarfråga till RikaTillsammans-communityn av Helena

ställde för sedan frågan: Hur optimerar man användandet av kreditkort och banktjänster rent praktiskt?

Hur gör man för att äta kakan och ha den kvar?

Jag försöker se över mina banktjänster och undersöker i denna djungel om det finns något sätt att optimera sina köp med hjälp av kreditkort och andra banktjänster. Hur gör ni andra rent praktiskt med betalning av fakturor för kreditkort och vart sätts lönen in?

I dagsläget ser det ut som följande:

  • Är student och betalar därmed ingen kundavgift hos Handelsbanken för att ha deras bankkort, förutsatt att jag sätter in mitt CSN där (annars kostar det 300 kr). Använder Handelsbanken som primär bank i nuläget.
  • Flyttade precis mitt buffertsparande till Rebilla med 1% sparränta.
  • Jag har inga lån eller bil.
  • Bytte precis så att lönen från extrajobbet kommer in på ICA-kontot för dubbelbonus.
  • Använder Avanza för att spara i fonder och aktier.

I en drömvärld eftersöker jag:

  • Ingen avgift för ett betalkort.
  • Cashback och gärna andra förmåner/rabatter/poäng.
  • Swish.
  • Gärna dubbel bonus på ICA.
  • En smidig app där man kan kategorisera köp (tycker om Handelsbankens nuvarande kategorier).

Jag funderar på att ha Handelsbanken som min primära bank där CSN kommer in och därefter betalar kreditfakturorna med. Alla köp betalas med ett kreditkort som har cashback. ICA-stammis kopplas till kreditkortet för bonus. Har jag missat nånting? Avser självklart att betala tillbaka i tid för att inte betala onödig ränta.

Vilka banker kan man ha ett gratis konto på för att kunna ha Swish och få in lönen på utan att betala någon avgift? Kommer ansökan om kreditkort påverka mina chanser att kunna ta bolån?

Hur har ni löst detta i praktiken? Vilken bank har ni? Vilka kort använder ni? Vart handlar ni med vilket kort?

Tack på förhand!

Det finns 2 svar till denna fråga

Best Answer

svarade på frågan för sedan

Det är de breda penseldragen som räknas. Som Emil skrev varför handla på ICA/ COOP för att få en återbäring på några procent när andra butiker är 10-15% billigare? Nu handlar jag själv mest på ICA och det är av andra anledningar som närhet och utbud.

För något år sedan använde jag mitt Ford-kredikort till nästan alla inköp då det gav 1-3% cashback. Pengarna använde jag vid årlig service hos Ford. Jättebra. Not! Insåg i år att Ford tar 2000-3000 kr mer för exakt samma service som ex. MECA. Där var den vinsten med bonus uppäten. Så nu struntar jag helt i bonuskort, kundklubbar och cashback. Jämför hellre olika alternativ vid varje större inköp istället. Känner mig mycket friare och det är skönt att slippa en kreditkortsfaktura på 15-20 tusen varje månad.

Något jag ändå kan rekommendera är att se över bolånen. Jag lyckades få ner mitt bolån till 1.09% bundet på 5 år genom att byta bank. Dessutom amorteringsfritt.

Kommentera

svarade på frågan för sedan

Jag tycker att du verkar ha optimerat det fint redan. Min stora invändning är egentligen att du handlar på Ica som är en av de dyraste matbutikerna. Du sparar antagligen mer pengar som stamkund på Willys trots att de inte har något bonusprogram. Men jag förstår att valet av matbutik har många andra viktiga parametrar än priset.

Som app kan jag tipsa om Tink. Det är de som ligger bakom nästan alla bankernas ”kategoriseringsfunktion”. Men med Tinks egen app kan du lätt lägga in nästan vilka banker som helst, så slipper du låsa in din historik hos en enda.

Nackdelen med kreditkort är att de flesta inte kan kategoriseras av Tink. Du får ju bara en samlingsfaktura i slutet av månaden. Det finns några kreditkort i appen tror jag.

Min erfarenhet är att nästan alla kreditkort försämrar sina bonusprogram över tid. Förmåner, rabatter och poäng är bara villospår som är designade för att få dig att konsumera mer. Varje 10% rabattkod i mejlkorgen är en signal till din hjärna att ditt förväntade beteende är att vara en konsument som köper varor. Om du tycker det är OK så kan du jaga runt mellan olika kreditkort och byta varje år. För mig är det bara stressande att ständigt förväntas konsumera och samla bonusar så jag försöker ignorera sådana detaljer. Ica är ett toppenexempel: Genom att trigga dina belöningscenter med bonuscheckar och slumpmässiga 5%-koder glömmer du bort att det är typ 10% billigare att handla på Willys.

Jag orkar inte bry mig om bonusen men har ändå ett kreditkort hos Komplett Bank som extra buffert. Komplett Bank har förvisso hög bonusnivå så jag kan rekommendera dem om du vill ha cashback, men för min del valde jag dem bara för att jag kunde välja PIN-koden själv. Komplett Bank går inte att lägga till hos Tink.

Kommentera

Skriv ett eget svar till den här frågan

Svar sparas inte just nu. Vi håller precis på just nu (201125 kl. 22:30 och 24 timmar framåt) att flytta hela RikaTillsammans till en ny server och ny version av bloggen. Under den här perioden kommer vi inte kunna hantera nya kommentarer, frågor eller svar. Så återkom gärna imorgon till en ny och fin RikaTillsammans-hemsida. 🙂

Skriv gärna så tydligt och utförligt som möjligt så att även någon annan kan ha glädje av det här svaret.Den här artikeln publicerades 2020-04-12 klockan 17:19 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): .

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.
Kommentarer sparas inte just nu. Vi håller precis på just nu (201125 kl. 22:30 och 24 timmar framåt) att flytta hela RikaTillsammans till en ny server och ny version av bloggen. Under den här perioden kommer vi inte kunna hantera nya kommentarer. Så återkom gärna imorgon till en ny och fin RikaTillsammans-hemsida. 🙂