Hur på bästa sätt invrstera 100 000 kr?
Sök:

Hur på bästa sätt invrstera 100 000 kr?

Läsarfråga till RikaTillsammans-communityn av Camilla

ställde för sedan frågan: Hur på bästa sätt invrstera 100 000 kr?

Jag har nu äntligen förstått att det är bättre att investera pengar än att ha dem liggandes på vanligt konto. (Självklsr viktigt med buffert, men allt utöver är klokadt stt investera). Har dock lite kunskap så läskigt att placera. Hur ska man börja? Om man har 100 000 kr att investera, hur många olika fonder/aktier bör man fördela pengarna mellan?

Det finns 2 svar till denna fråga

svarade på frågan för sedan

Hej Camilla!

Kul att du kommer igång med sparandet!

Tycker du bör läsa lite olika artiklar som Jan har skrivit innan du påbörjar din sparresa!

Fonder och aktier är egentligen samma sak, man skulle kunna säga att en fond är aktievärldens Linas Matkasse, ett färdigpaketerat utbud som du kan köpa för en liten extra slant.

Hoppas detta hjälper dig lite på vägen!

Kommentera

svarade på frågan för sedan

Om du inte investerat tidigare i fonder eller aktier, tycker jag du ska börja lite försiktigt.

Läs några böcker om fonder och sparande.

Börja med att månadsspara i en fond, t.ex. i en räntefond eller en blandfond.

Det viktigaste är nog att du börjar. Sedan kan du lära dig mer och mer efter hand.

Egentligen räcker det med en enda fond, om du hittar en fond som passar dig och har rätt risknivå. Dvs rätt blandning mellan aktier och räntor.

Exempel på blandfonder: Amf Balansfond, Swedbank Robur Access Mix, Carnegie Strategi.

Vill du ha aktiefonder kan du t.ex. välja en Sverigefond och en Globalfond, t.ex. Swedbank Robur Access Sverige och Swedbank Robur Access Global.

Vill du börja med någon räntefond, kan du börja med Spiltan Räntefond. Vill du ha en ytterligare räntefond kan du ta Amf Räntefond Lång.

Ha inte för bråttom. Låt det ta lite tid. Fundera. Läs. Prata med någon. Men bestäm dig inte direkt, om du t.ex. pratar med banken. Säg att du ska tänka på saken.

En insatt och kunnig person sa ungefär så här: Investerande ska inte vara spännande. Det ska vara ungefär som att titta på färgen när den torkar eller på gräset när det växer.

 

Kommentera

Skriv ett eget svar till den här frågan

Skriv gärna så tydligt och utförligt som möjligt så att även någon annan kan ha glädje av det här svaret.Den här artikeln publicerades 2019-08-12 klockan 21:34 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): .

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.

Få månadens bästa tips och artiklar!

Få de bästa tipsen, videoklippen och artiklarna från bloggen
till din mejl ungefär en gång i månaden. Tack! /Jan :-)

Genom att prenumerera godkänner du villkoren för nyhetsbrevet. Du kan avsluta när du vill.