Hur påverkar en börskrasch mina fonder?
Sök:

Hur påverkar en börskrasch mina fonder?

Läsarfråga till RikaTillsammans-communityn av Fredrik

Den här artikeln publicerades 2017-04-15 vilket innebär att den är mer än 3 år gammal vilket kan innebära att den inte är helt aktuell. Med största sannolikhet är artikeln fortfarande relevant då det är vårt mål med alla våra artiklar. Men är du osäker, skriv gärna en fråga i kommentarerna så svarar vi. Tack på förhand! 🙏

ställde för sedan frågan: Hur påverkar en börskrasch mina fonder?

Hej! jag är lite nyfiken på hur en börschkrash påverkar mina fonder? Jag är ny i området och vad jag förstår kommer dem sänkas i värde, men kommer dem försvinna helt? eller som de är sagt i bloggen.om jag kommer avvakta tillräckligt länge så går räntan räntan upp och jag får samma värde om inte mer? då räntan snittar 8% höjning :)

Det finns 1 svar till denna fråga

svarade på frågan för sedan

Hej Fredrik,
Det beror helt på vilka fonder du har, t ex. indexfonder som följer OMXS30 kommer att följa OMXS30 även vid en börskrasch. Om fonden består av 50 bolag och 2 % i varje bolag, om ett bolag halverar sitt börsvärde så minskar fonden med 1% (0.5*2%=1%), om OMXS30 går ner 20 % (dvs. det blir en börskrasch/sättning) så minskar OMXS30 fonden med 20 %. En vanlig ”börskrasch” kan motsvara en värdeminskning med kanske 30%, då minskar fonden också med 30%.

Detta gäller indexfonder (breda fonder), det finns andra fonder som kan förlora mer (de har högre risk). T ex. när IT-bubblan sprack så sjönk IT-fonder med 70-90% i värde, men de var ju smala och väldigt nischade (inriktade på specifika branscher).

Ränte/obligationsfonder kommer inte sjunka i motsvarande mängd, men även de kan svänga beroende på omvärldsfaktorer, dock inte alls lika mycket.

Kommentera

Skriv ett eget svar till den här frågan

Skriv gärna så tydligt och utförligt som möjligt så att även någon annan kan ha glädje av det här svaret.Den här artikeln publicerades 2017-04-15 klockan 13:57 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): .

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.

Få månadens bästa tips och artiklar!

Få de bästa tipsen, videoklippen och artiklarna från bloggen
till din mejl ungefär en gång i månaden. Tack! /Jan :-)

Genom att prenumerera godkänner du villkoren för nyhetsbrevet. Du kan avsluta när du vill.