Hur påverkar inflationen lånebeloppet.
Sök:

Hur påverkar inflationen lånebeloppet.

Läsarfråga till RikaTillsammans-communityn av Kalle

ställde för sedan frågan: Hur påverkar inflationen lånebeloppet.

Hej Jag undrar och antar att lånebeloppet som man tar vid ett lån kommer att minska i värde med inflationen precis som att svenska kronan förlorar i värde över tid.

Jag har tagit ett bolån på 1575 000 kr på 40 år och antar att lånet kommer att minska i värde år efter år i 40 år m.a.p. på inflationen. Jag har räknat på en ränta på 1,39 %. Jag antar att räntan för räkneexemplets skull kommer att ligga på 1,39 % i 40 år totalt. Jag har försökt räkna med inflationen.

Frågan är. Kan man räkna av 2 % av lånebeloppet varje år pga. av inflationen och i så fall hur?; Ska man antingen för år 2, först räkna av inflationen på lånebeloppet, dvs. att lånebeloppet blir 1575 000 x 0,98 och därefter ta bort beloppet man amorterar på i mitt fall 24 000 per år 1543 500 – 24 000 = 1519 500.

Eller ska man räkna bort amorteringen först 1575 000 – 24 000 = 1551 000 och sen räkna m.a.p. inflationen på 1551 000 =1551 000 x 0,98 =1519 980.

Eller ska man tänka att amorteringsbeloppet också påverkas av inflationen och i så fall hur ska man räkna på det då? Amorteringsbeloppet är kopplat till en procentsats en andel av lånet då borde den inte påverkas av inflationen, eller?

Jag har sökt på nätet efter kalkylatorer som räknar på bolån/lån m.a.p. på inflationen men har inte funnit någon. Alla kalkylatorer som jag hittat på nätet som räknar på bolån tar inte hänsyn till inflationen.

Det finns 2 svar till denna fråga

svarade på frågan för sedan

Jag tycker det är lättast att räkna inkomster inflationsjusterat. Antag till exempel att lönen ökar i snitt 0,5% per år (istället för 2,5%) ifall du stannar i samma roll med samma ansvar. Räkna bort 2% per år i all ränta du får in på ditt sparande.

Om du gör på det sättet så behöver du inte försöka förstå vad pengar är värda i framtiden. Om jag säger att en chipspåse kostar 33 kr om 25 år så kan du antaglige inte relatera till det. På samma sätt blir det att säga att ditt lån är värt 960000 kr om 25 år ifall du bara betalar räntan (det kommer givetvis fortfarande stå att du är skyldig 1575000 kr, men penningvärdet är då lägre jämfört med idag).

Räknar du inkomsterna inflationsjusterat så kan du kolla på alla utgifter och skulder med dagens penningsvärde.

Kommentera

svarade på frågan för sedan

Att göra en sådan uträkning kan vara en kul grej, men lägg inte ner någon större tid på detta.

Inflationen på lång sikt är omöjlig att förutse. Jag har varit med om 15 procents inflation på 50-talet och 10 procentig inflation på 70-talet.  På senare år har vi däremot varit obehagligt nära att få samma problem som Japan haft i åratal, nämligen deflation.

Deflation gör ju att det reella värdet på din skuld ökar i stället för att minska.

Inflation är ingen naturlag och det är definitivt omöjligt att sia om storleken på densamma.

Njut av ditt boende, så får det ekonomiska utfallet bli vad det blir.

Kommentera

Skriv ett eget svar till den här frågan

Skriv gärna så tydligt och utförligt som möjligt så att även någon annan kan ha glädje av det här svaret.Den här artikeln publicerades 2019-06-24 klockan 13:39 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): .

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.