Hur påverkar kreditkort min kreditvärdighet?
Sök:

Hur påverkar kreditkort min kreditvärdighet?

Läsarfråga till RikaTillsammans-communityn av Edvin

ställde för sedan frågan: Hur påverkar kreditkort min kreditvärdighet?

Hej!

Jag har nyligen börjat fundera över kreditkort och de eventuella fördelar dessa skulle kunna ha i form av bland annat bonusar och rabatter. Jag använder i nuläget endast debitkort vilket jag tycker fungerar bra, men tanken på att få tillbaka på mina inköp är lockande och har fått mig att undersöka och jämföra olika kort.

Att ett kreditkort skulle få mig att konsumera över mina tillgångar är jag inte orolig över. Jag är dock fundersam över hur det skulle påverka min kreditvärdighet då jag förstått att en tillgänglig kredit kan ses som en risk vid bedömning inför t.ex. ett bostadslån. Å andra sidan kan jag tänka mig att ett kreditkort som betalas av i tid varje månad tyder på en förtrogenhet med kredit. Stämmer detta?

Om jag införskaffar ett kreditkort är min tanke att jag övertid ska övergå till att använda detta alltmer för mina vardagliga köp. Jag känner alltså inte att jag har behov av ett kreditkort för oväntade utgifter eller som buffert, utan tänker att det skulle kunna gynna mig genom bonusar och erbjudanden. Är detta fel anledning att ansöka om ett kort? Skulle risken för en minskad kreditvärdighet väga tyngre än de fördelar ett kreditkort kan bära med sig?

Slutligen undrar jag också om en lägre kredit där en större del utnyttjas varje månad ser bättre ut än en större kredit med mindre utnyttjad andel?

Tack på förhand för era tankar kring detta!

Vänligen,

Edvin

Det finns 1 svar till denna fråga

svarade på frågan för sedan

Frågan har varit uppe förut. Skriv kreditkort i sökfunktionen här ovanför så får du svar.

Eventuella kommentarer till ovanstående svar

Om du har en kommentar till det ovanstående svaret, skriv den gärna här nedan.

  1. Vit pil

    Okej, tack för ditt svar!

    0
    Gravatar ikon för användaren
    Edvin

Kommentera

Skriv ett eget svar till den här frågan

Skriv gärna så tydligt och utförligt som möjligt så att även någon annan kan ha glädje av det här svaret.Den här artikeln publicerades 2020-04-01 klockan 09:14 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): .

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.