Hur påverkas fastighetslån av högre realräntor
Sök:

Hur påverkas fastighetslån av högre realräntor

Läsarfråga till RikaTillsammans-communityn av mrX

ställde för sedan frågan: Hur påverkas fastighetslån av högre realräntor

Hej, såhär i corona tider undrar jag vilka effekter detta kan ha på en bostadsrättsförenings fastighetslån. Om realräntan går upp, vilket  om jag förstått det rätt sker då stater behöver låna pengar för att täcka budgetunderskott.

 

Kan det bli så att räntorna för en brfs fastighetslån kommer stiga kraftigt pga den kris vi nu är i?

Orolig…

Det finns 1 svar till denna fråga

svarade på frågan för sedan

Jag förstår att frågan kan komma upp, och skall försöka lugna dig.

I samband med en kris dras kapitalet till så säker belåning som möjligt. Upplever banken att belåningen är hög höjer man räntan. Har företaget finansierat sig genom att ge ut räntebärande obligationer får man svårt att teckna nya när löptiden på de gamla går ut. Några högbelånade fastighetsbolag med tveksamma värderingar kan därför säkert få problem framledes.

När det gäller bostadsrättsföreningar är de nästan alltid väldigt lågt belånade. I förhållande till fastighetens värde är belåningen, utom möjligen i några få fall, under 50 procent av fastighetens värde. En sådan belåningsgrad är något som bankerna tycker om, och kommer att vilja låna ut pengar till även i framtiden. Till denna typen av objekt kommer det inte att saknas pengar. Vilket tror du är säkrast, att låna ut pengar till Italien och Grekland, eller till en bostadsrättsförening med god ekonomi?

Är du osäker på just din förenings ekonomi, så kontakta någon i styrelsen. Är din förening med i HSB eller Riksbyggen, kan du kontakta dem direkt.

Eventuella kommentarer till ovanstående svar

Om du har en kommentar till det ovanstående svaret, skriv den gärna här nedan.

 1. Vit pil

  När du säger 50% av värdet. Vilket värde menar du då? Inköpspriset för fastigheten eller taxeringsvärdet?

  0
  Gravatar ikon för användaren
  MrQ
 2. Vit pil

  När du säger 50% av fastighetens värde, baserar du det då på vad samtliga lägenheter är värda på marknaden just nu? Hur menar du?
  Taxeringsvärdet?

  Och vad tror du om de insatser riksbanken nu satt in? Kommer räntorna ändå höjas för fastighetslån.
  Gäller detsamma bolån?

  0
  Gravatar ikon för användaren
  mrX

Kommentera

Skriv ett eget svar till den här frågan

Svar sparas inte just nu. Vi håller precis på just nu (201125 kl. 22:30 och 24 timmar framåt) att flytta hela RikaTillsammans till en ny server och ny version av bloggen. Under den här perioden kommer vi inte kunna hantera nya kommentarer, frågor eller svar. Så återkom gärna imorgon till en ny och fin RikaTillsammans-hemsida. 🙂

Skriv gärna så tydligt och utförligt som möjligt så att även någon annan kan ha glädje av det här svaret.Den här artikeln publicerades 2020-03-16 klockan 21:53 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): .

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.
Kommentarer sparas inte just nu. Vi håller precis på just nu (201125 kl. 22:30 och 24 timmar framåt) att flytta hela RikaTillsammans till en ny server och ny version av bloggen. Under den här perioden kommer vi inte kunna hantera nya kommentarer. Så återkom gärna imorgon till en ny och fin RikaTillsammans-hemsida. 🙂