Hur placera på 5 års sikt för att gå i pension vid 61
Sök:

Hur placera på 5 års sikt för att gå i pension vid 61

Läsarfråga till RikaTillsammans-communityn av Camilla Oskarsson

ställde för sedan frågan: Hur placera på 5 års sikt för att gå i pension vid 61

Hur placerar jag smartast och mest förnuftigt 400 000 sek på fem års sikt. Då planerar jag att använda pengarna och avkastningen att delvis leva av under 5 år?

Det finns 1 svar till denna fråga

svarade på frågan för sedan

Jag skulle säga enligt fyra-hinkar-principen och sedan en fondrobot baserat på hinkarna.

Eventuella kommentarer till ovanstående svar

Om du har en kommentar till det ovanstående svaret, skriv den gärna här nedan.

 1. Vit pil

  Den stående tumregeln är också ”max 10 procent som andel i aktier per år i sparhorisont”, men tanke på att du ska leva på pengarna sedan hade jag nog funderat på typ försiktiga portföljen med 20 % aktier och 80 % räntor.

  Som alltid rekommenderar jag dock att träffa en oberoende rådgivare då det alltid finns fler faktorer att ta hänsyn till. Mejla mig på jan[AT]rikatillsammans.se så kan jag återkomma med några förslag om det är intressant.

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Jan Bolmeson
 2. Vit pil

  Jag kommer som vanligt rösta för min favorit Golden Butterfly-portföljen som är en variant på Rika Tillsammans-portföljen.
  Den har 40% aktiefonder (t.ex 30% global, 5% Sverige och 5% Tillväxtmarknader)
  20% var av långa (20+ år) räntor, korta räntor och guld.
  Bara en enda negativ 5 års-period sedan 1975. Historiskt har det varit 85% sannolikt att över 5 år få minst 2,2% per år efter inflation. Medelavkastning på 6,2% efter inflation.

  0
  Gravatar ikon för användaren
  ML

Kommentera

Skriv ett eget svar till den här frågan

Skriv gärna så tydligt och utförligt som möjligt så att även någon annan kan ha glädje av det här svaret.Den här artikeln publicerades 2020-02-06 klockan 16:06 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): .

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.

Få månadens bästa tips och artiklar!

Få de bästa tipsen, videoklippen och artiklarna från bloggen
till din mejl ungefär en gång i månaden. Tack! /Jan :-)

Genom att prenumerera godkänner du villkoren för nyhetsbrevet. Du kan avsluta när du vill.