Hur placerar jag 25.000 kr varje månad offensiv?
Sök:

Hur placerar jag 25.000 kr varje månad offensiv?

Läsarfråga till RikaTillsammans-communityn av Darwell

ställde för sedan frågan: Hur placerar jag 25.000 kr varje månad offensiv?

Hej! Tack så mycket för alla fantastiskt utförliga och fina inlägg.ag har läst inlägget https://rikatillsammans.se/fondportfolj/nyborjarportfoljen-balanserad-fondportfolj/ och undra hur du anser att jag lämpligast placerar 25.000 kr varje månad offensiv.Tacksam för råd rörande placeringar samt också fördelning. Ser fram emot att ta del av dina tankar och råd. Tack så mycket på förhand!

 

Det finns 4 svar till denna fråga

svarade på frågan för sedan

Darwell,

Vad har du får mål med sparandet? Har du någon tidsgorisont?

Utan den informationen blir det svårt att rekommendera mer än någon av Jans portföljer beroende på hur stor risk du vill ta.

Om du inte har något direkt mål och heller ingen given tidshorisont är det bara att köra Globala barnportföljen med en, fyra eller åtta fonder.

Jag själv har bara en fond, SPP Aktiefond Global A. Jag har inga räntefonder eftersom jag inte är lika försiktig som Jan är.

/Fredrik

Eventuella kommentarer till ovanstående svar

Om du har en kommentar till det ovanstående svaret, skriv den gärna här nedan.

 1. Vit pil

  Hej Fredrik och tack för ditt svar!
  Tidhorisont:10 år
  Global: Offensiv
  Ser dessa aktier vettigt ut eller är det helt å helvete dåligt placerat?
  1. SPP Aktiefond Global A %25
  2.Länsförsäkringar Global Indexnära 25%
  3. Swedbank Robur Access Global 25%
  4. DNB Global Indeks 25%

  Tacksam för besked?

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Darwell

Kommentera

svarade på frågan för sedan

Darwell,

Länsförsäkringar Global Indexnära, Swedbank Robur Access Global och DNB Global Indeks följer i princip samma index, så det är som att tanka bilen med 95-oktan från tre olika bensinmackar, samma sak fast från olika leverantörer.

Som jämförelse kan man säga stt SPP är som att tanka 98-oktan då den har lite mer Asien och lite mindre USA, det är alltså en annan produkt.

Jag själv skulle inte känna oro att lägga 25’ i månaden i SPP Aktiefond global, så frågar du mig säger jag SPP till 100%.

/Fredrik

Eventuella kommentarer till ovanstående svar

Om du har en kommentar till det ovanstående svaret, skriv den gärna här nedan.

 1. Vit pil

  Haha, vilken fantastisk metafor! :-)

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Jan Bolmeson

Kommentera

svarade på frågan för sedan

Utöver det @Fredrik skrev, tror jag att DNB Global indeks underliggande valuta handlas i NOK så man har en annan valutarisk där än SPP och LF som handlas is USD. Jag kan inte svära på det men jag har för mig att jag läst om DNB’s valutarisk för ett tag sedan. Någon kanske kan bekräfta.

Kommentera

svarade på frågan för sedan

Darwell,

eftersom du vill ha något offensivt med global spridning så kan du övervävga att placera som UT. min portfölj är global men till skillnad från de vanliga globalfonderna så har min portfölj en tydlig viktning mot Asien istället för USA.

min placeringshorisont är dock mycket längre än dig vilket ger mig lägre risk. jag sänker risken ytterligare genom att sprida ut mina köp över årets alla månader för att inte riskera att göra en årsinvestering när det är som allra dyrast.

Förenklat ser min fondfördelning ut enligt följande:
Japan 20%
Indien 20%
Bred Asienfond 20%
Europa 20% (inte mycket öst, men funderar på att ändra till 15% västeuropa och 5% östeuropa för att krydda min Europainvestering)
Tech 15%
\”Miljö\” 5%

//sazina på Shareville

Kommentera

Skriv ett eget svar till den här frågan

Skriv gärna så tydligt och utförligt som möjligt så att även någon annan kan ha glädje av det här svaret.Den här artikeln publicerades 2018-01-19 klockan 07:41 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): .

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.

Få månadens bästa tips och artiklar!

Få de bästa tipsen, videoklippen och artiklarna från bloggen
till din mejl ungefär en gång i månaden. Tack! /Jan :-)

Genom att prenumerera godkänner du villkoren för nyhetsbrevet. Du kan avsluta när du vill.