Hur placerar jag 5.000.000 kr lämpligast?
Sök:

Hur placerar jag 5.000.000 kr lämpligast?

Läsarfråga till RikaTillsammans-communityn av Therese

ställde för sedan frågan: Hur placerar jag 5.000.000 kr lämpligast?

Hej! Tack så mycket för alla fantastiskt utförliga och fina inlägg. Jag har läst inlägget https://rikatillsammans.se/fondportfolj/nyborjarportfoljen-balanserad-fondportfolj/ och undra hur du anser att jag lämpligast placerar ett kapital om 5.000.000 kr. Tacksam för dina tankar kring lämpligt belopp att placera åt gången och över vilken tidsperiod placeringarna bör ske. Tacksam för råd rörande placeringar samt också fördelning. Ser fram emot att ta del av dina tankar och råd. Tack så mycket på förhand!

Det finns 2 svar till denna fråga

svarade på frågan för sedan

Jag håller med Fredrik i hans kommentar. Det är för lite information att kunna säga något klokt. Mina två generella tips i liknande situationer med mycket pengar är:

 • Använd Lysas fondrobot till en del av pengarna (annonslänk), där får du en grundläggande hjälp med framförallt att hitta din risknivå och sedan har de väldigt bra fonder och gör jobbet till en rimlig avgift.
 • Sedan skulle jag rekommendera att ta ett möte med Henrik Tell (henrik.tell@effektivff.se) som brukar kommentera här på bloggen, han är en av Sveriges få oberoende rådgivare.

Lycka till och grattis till en god ekonomisk situation.

Eventuella kommentarer till ovanstående svar

Om du har en kommentar till det ovanstående svaret, skriv den gärna här nedan.

 1. Vit pil

  Tack så mycket Jan! Hur stor del anser du att jag skall placera via Lysa? Vad gör jag med resterande? Varför inte hela kapitalet via Lysa? Anser du att hela kapitalet skall placeras omgående? I händelse av en större korrigering?

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Therese
 2. Vit pil

  Jag vågar inte uttala mig om det, då det är högst individuellt. Det är därför mitt tips är prata med en rådgivare som kan hjälpa till med det. För ett belopp om 5 Mkr kan det vara värt den engångskostnaden. :)

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Jan Bolmeson

Kommentera

svarade på frågan för sedan

Hej Therese!

Om någon ska kunna ge råd här behöver vi veta mer om målsättningen. Behövs hela eller delar av kapitalet inom några år?

Om du inte har en specifik tidsperiod eller mål inom en given tid så sätt in allt på en gång. Att sprida över tid är inte helt optimalt.

Om du ”bara” vill att pengarna ska växa över tid så är det ju aktiefonder som gäller och då en globalfond i grunden.

Tidsperioden och eventuellt målsättningen är avgörande för hur du ska placera.

Återkom gärna med dem.

/Fredrik

Eventuella kommentarer till ovanstående svar

Om du har en kommentar till det ovanstående svaret, skriv den gärna här nedan.

 1. Vit pil

  Angående tajming av insättning: Det är viktigt att skilja på ”optimalt” och ”statistiskt optimalt”. Vi vet (från historiska data) att det just nu liksom alltid är statistiskt optimalt att investera allt på en gång. Det betyder att dina pengar _sannolikt_ kommer växa mer om du sätter in allt direkt än om du pytsar in lite grann i taget.

  Det följer inte att det just nu är optimalt att investera allt på en gång.

  Det var statistiskt optimalt att investera allt på en gång i början av år 2000. Det visade sig strax vara långt ifrån optimalt att göra så.

  Man måste komma ihåg att statistik handlar om stora populationer och stora tidsspann. Om man tittar på 1000 personer som investerar ett stort belopp direkt (vid olika tidpunkter) och jämför dem med 1000 personer som sprider ut sina investeringar över tid, då kommer den första gruppen efter tillräckligt lång tid ha fått större avkastning i genomsnitt.

  Tyvärr kommer dock några otursamma individer i den första gruppen ha förlorat nästan hela sin investering, medan mycket få om ens någon i den andra gruppen gör samma förlust.

  Därför rekommenderar jag aldrig någon att investera miljonbelopp på en gång.

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Alexander Bessman
 2. Vit pil

  Tack så mycket Fredrik! Jag kommer med största sannolikhet inte behöva kapitalet närmaste 5-10 åren. Vilka nackdelar finns det med att sprida ut placeringarna? Vilka fördelar finns det med att placera allt på en gång?

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Therese

Kommentera

Skriv ett eget svar till den här frågan

Skriv gärna så tydligt och utförligt som möjligt så att även någon annan kan ha glädje av det här svaret.Den här artikeln publicerades 2018-01-17 klockan 22:01 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): .

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.

Få månadens bästa tips och artiklar!

Få de bästa tipsen, videoklippen och artiklarna från bloggen
till din mejl ungefär en gång i månaden. Tack! /Jan :-)

Genom att prenumerera godkänner du villkoren för nyhetsbrevet. Du kan avsluta när du vill.