Hur placerar jag mina tillgångar som pensionär?
Sök:

Hur placerar jag mina tillgångar som pensionär?

Läsarfråga till RikaTillsammans-communityn av Stellan

Den här artikeln publicerades 2017-11-19 vilket innebär att den är mer än 3 år gammal vilket kan innebära att den inte är helt aktuell. Med största sannolikhet är artikeln fortfarande relevant då det är vårt mål med alla våra artiklar. Men är du osäker, skriv gärna en fråga i kommentarerna så svarar vi. Tack på förhand! 🙏

ställde för sedan frågan: Hur placerar jag mina tillgångar som pensionär?

Hur resonerar man när man som jag är 74 år. Pensionssparandet är avklarat, det gäller att förvalta besparingar så att de kan ge guldkant på tillvaron framöver. Hoppas tillgångarna ska räcka för ett långt återstående liv, annars arv till barnen. Alltså medellångt sparande. 8% avkastning låter mycket utan alltför stor risk. Hur ska man tänka?

Det finns 2 svar till denna fråga

svarade på frågan för sedan

Hej!

Har ett par artikeltips. Börja med fyra-hinkar-strategin, hur ska man tänka med placering av pengarna? Hur mycket i buffert, hur mycket långsiktigt etc

Fyra-hinkar-strategin: få rätt balans i sparandet

Gällande hur du bör investera så tänker jag att antingen Nybörjarportföljen eller RikaTIllsammans-portföljen passar.

Nybörjarportföljen består av 60% aktier och 40% räntor i grunden, rekommenderad för en tidshorisont på 4-6 år. Vill du dra ner än mer på risken kan man t.ex. köra 50% räntor, 50% aktier. Här anpassar du själv efter egen bekvämlighet.

Nybörjarportföljen | En klassisk balanserad fondportfölj

RikaTillsammans-portföljen är lite mer avancerad att sätta ihop MEN den är utvecklad för låg risk och för att ge positiv avkastning oavsett hur omvärldsekonomin ser ut.

RikaTillsammans-portföljen – en portfölj för alla väder

Hälsningar
Elin

Kommentera

svarade på frågan för sedan

Hade jag suttit i din sits hade jag haft relativt lite aktiefonder i min portfölj. Max 25% aktiefonder och resten i räntefonder. 8% avkastning är dessutom ingen garanti ; du kan ju lika gärna råka ut för en börskrasch som tar många år i anspråk för återhämtning.

Men det beror också på hur ditt totala pensionkapital ser ut. Utgör fondsparandet endast en del – ”liten extra guldkant” i vardagen, och du fortfarande har mycket kapital utöver detta, kan man säkert öka andelen aktiefonder.

 

Kommentera

Skriv ett eget svar till den här frågan

Skriv gärna så tydligt och utförligt som möjligt så att även någon annan kan ha glädje av det här svaret.Den här artikeln publicerades 2017-11-19 klockan 20:30 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): .

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.