Hur placerar jag pengar på 5 års sikt hos Danica pension?
Sök:

Hur placerar jag pengar på 5 års sikt hos Danica pension?

Läsarfråga till RikaTillsammans-communityn av Erik H.

Den här artikeln publicerades 2017-03-31 vilket innebär att den är mer än 3 år gammal vilket kan innebära att den inte är helt aktuell. Med största sannolikhet är artikeln fortfarande relevant då det är vårt mål med alla våra artiklar. Men är du osäker, skriv gärna en fråga i kommentarerna så svarar vi. Tack på förhand! 🙏

ställde för sedan frågan: Hur placerar jag pengar på 5 års sikt hos Danica pension?

Jag skulle vilja ha ett tips på strategi där jag och min syster fått ärva en summa pengar som är låsta i en pensionsförsäkring. Summan är inte extremt stor men för oss är det mycket.
Dess pengar sitter låsta under en 5-års period hon Danica pension. Vi måste således välja fonder därifrån och pengarna kommer under denna perioden delas ut en gång per år.

  • Hur skall jag tänka här?

Jag vill inte bli av med dessa pengar utan ha ut den summa mamma lämnade efter sig. Ökar summan är det ju bra men jag vill inte riskera något utan dessa pengar skall ju betalas ut inom ett kort intervall. Mitt övriga sparande i fonder är ”oändligt” d.v.s. inget mål med sparandet mer än att jag vill ha avkastning under många år till t.ex. resor med familjen.

  • Hur skall jag placera dem?
  • Jag vet att du inte kan ge mig vilka fonder men hur skall jag tänka?

Min tanke lutar åt en Kort Svensk räntefond (0,25 avgift. Fonden går ev ner men troligen med väldigt lite) eller vad tycker du? Hade jag fått så hade de åkt in på konto med liten ränta men har tyvärr inte alternativet.

Det finns 1 svar till denna fråga

svarade på frågan för sedan

Hej,

jag arbetar som oberoende investeringsrådgivare (på http://effektivff.se). Jag kan inte ge dig något direkt råd här, men några lite allmänna observationer som kanske hjälper dig att fundera.

Fonden du lutar åt har mycket riktigt väldigt låg risk och är väldigt lik ett bankkonto. Trots det kan den mycket väl gå ned som räntemarknaderna ser ut idag, det är till och med rätt sannolikt. Men nedgången blir i så fall med mycket hög sannolikhet liten.

En lågriskstrategi kan mycket väl vara det bästa för dig, men det behöver inte vara så. Det beror helt på en mängd olika aspekter i din situation, vem du är, vad du har för mål med ditt sparande och hur mycket risk du vill, behöver och klarar av att ta.

Det viktigaste enligt mig är egentligen att du har en genomtänkt plan för hela ditt sparande som du tror på och kan följa i vått och torrt.

Försök alltså gärna, även om det kan vara svårt, att inte se de här pengarna isolerat utan som en del av helheten. I slutänden är det dina kronor och ören, oavsett om de kommer från ett arv eller ditt eget sparande.

En viktig fråga är förstås vad du tänker göra med pengarna när de betalas ut. Räknar du med att använda dem till något speciellt som du redan nu planerar för? Detta kan tala för ett lågriskalternativ, typ fonden du tittar på. Tänker du ändå låta de här pengarna fortsätta in i ett långsiktigt sparande? I så fall kan du ju kanske börja spara dem lite mer långsiktigt med en gång. Eller ogillar du risk skarpt överhuvudtaget? Talar för lågriskalternativ. Har du lån? Det kan eventuellt tala mot ett räntesparande, i så fall kan det vara bättre att amortera på lånen. Med mera.

Fundera också gärna lite på om det kan vara så att arvet kanske kan vara mer lämpligt att använda för ett mer långsiktigt sparande än vad ditt eget sparande är. Pengarna är ju ändå inlåsta och kan inte användas omedelbart. Sparar du långsiktigt här får du ju mer utrymme i din egen ekonomi för till exempel ett buffertsparande (om du inte redan har det).

Om du i de här funderingarna landar i att du vill bli mer långsiktig i det här sparandet kan du fundera på att komplettera räntefonden med något slags aktieexponering för åtminstone en del av portföljen. Detta behöver inte vara särskilt komplext, enbart en global indexfond är ofta ett väldigt bra alternativ (Danica/Danske har en helt ok sådan, missa inte den om du börjar titta på aktiefonder).

Vid ett mer långsiktigt sparande kan det också bli aktuellt att byta ut räntefonden, åtminstone delvis, till en räntefond med längre löptid.

Har du både aktier och räntor i portföljen behöver du också fundera över en rebalanseringsstrategi, annars kan risknivån i portföljen komma att variera väldigt mycket över tiden. En enkel variant är att rebalansera portföljen med jämna intervall, t ex en gång om året. Då säljer man av lite av det som utvecklats bäst och köper lite av det som gått sämst så att de ursprungliga portföljvikterna återställs. En sådan strategi kan också i teorin ge en viss meravkastning, men detta är långt ifrån säkert.

Hoppas detta hjälper dig i dina funderingar och inte bara ökade förvirringen! :)

 

 

 

Kommentera

Skriv ett eget svar till den här frågan

Skriv gärna så tydligt och utförligt som möjligt så att även någon annan kan ha glädje av det här svaret.Den här artikeln publicerades 2017-03-31 klockan 23:06 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): .

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.

Få månadens bästa tips och artiklar!

Få de bästa tipsen, videoklippen och artiklarna från bloggen
till din mejl ungefär en gång i månaden. Tack! /Jan :-)

Genom att prenumerera godkänner du villkoren för nyhetsbrevet. Du kan avsluta när du vill.