Hur pruta på bostadslånet
Sök:

Hur pruta på bostadslånet

Läsarfråga till RikaTillsammans-communityn av Eva

Den här artikeln publicerades 2017-05-14 vilket innebär att den är mer än 3 år gammal vilket kan innebära att den inte är helt aktuell. Med största sannolikhet är artikeln fortfarande relevant då det är vårt mål med alla våra artiklar. Men är du osäker, skriv gärna en fråga i kommentarerna så svarar vi. Tack på förhand! 🙏

ställde för sedan frågan: Hur pruta på bostadslånet

Vårt bostadslån är uppdelat i 3 delar. Två av dem har numera 3-månaders ränta och äntligen om ett år så blir även det 3:e lånet på 3-månaders ränta. Jag undrar hur man konkret gör för att pruta på lånet när det är uppdelat i 3 delar. När ingen del längre är bunden kan vi byta bank, men är det ändå olika löptider, så de aldrig löper ut samtidigt?

Det finns 1 svar till denna fråga

svarade på frågan för sedan

Hej Eva,
Först och främst, även om lånet är ”bundet på 3-månadersränta” så är det i praktiken helt obundet, bankerna tar inte ut någon avgift för att lösa lånen när de ligger på 3-månadersränta. Då är det bara att byta/förhandla om med kraft.

Det kan vara väldigt lönsamt att kika på vad för dealar de olika fackförbunden har förhandlat fram, t ex. SACO (Sveriges akademikers centralorganisation) har förhandlat fram för sina medlemsförbund en deal med Danske Bank om en ränta på 1.32 %, vilket är väldigt bra beroende på vilka lån du har.

Annars är det mest att veta ungefär hur du ligger till i belåning och inkomster, vad har du lån på? Bil? Sommarstuga? Allt som är positivt skall tas upp och någon form av minimum om du har en ordnad ekonomi skulle jag säga är -0.4% från listräntan, men du bör få genomsnitträntan på banken (det måste numera redovisas av alla banker, kolla upp det).

Lycka till, var inte rädd att förhandla hårt (men inte otrevligt såklart).

Eventuella kommentarer till ovanstående svar

Om du har en kommentar till det ovanstående svaret, skriv den gärna här nedan.

  1. Vit pil

    Tack så mycket för svar!

    0
    Gravatar ikon för användaren
    Eva

Kommentera

Skriv ett eget svar till den här frågan

Skriv gärna så tydligt och utförligt som möjligt så att även någon annan kan ha glädje av det här svaret.Den här artikeln publicerades 2017-05-14 klockan 22:33 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): .

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.