Hur räkna genomsnittlig avkastning
Sök:

Hur räkna genomsnittlig avkastning

Läsarfråga till RikaTillsammans-communityn av EN

ställde för sedan frågan: Hur räkna genomsnittlig avkastning

Hej, i ’ränta på ränta’-kalkylatorn (och på flera andra ställen på nätet) ser man att man kan räkna med en genomsnittlig årlig avkastning på 6-8 %. Jag undrar bara hur man har fått fram denna genomsnittliga avkastning? Ett exempel på kapital under 3 år:

År 1: 100 kr, börsen upp 50 % -> 150 kr
År 2: 150 kr, börsen ner 50 % -> 75 kr
År 3: 75 kr, börsen upp 50 % -> 112,5 kr

Dvs, under dessa 3 år har mitt kapital ökat med 12,5 %. Men om jag räknar genomsnitt för dessa 3 år så får jag (+50-50+50)/3 som blir ungefär 16,7 %.

Min fråga är helt enkelt: Hur räknar man ut den genomsnittliga avkastningen under X antal år för att få det rätt, dvs hur får man fram siffran 12,5 % i mitt exempel ovan? Och hur har man räknat för att få fram de 6-8 % som används i kalkylatorn?

Det finns 1 svar till denna fråga

svarade på frågan för sedan

Hej!

En matematisk formel för att räkna ut genomsnittlig avkastning har vi här: http://skillingbanco.blogspot.com/2007/10/formel-fr-genomsnittlig-avkastning.html

Den genomsnittliga avkastning som används bl.a. här men även på andra ställen baserar sig på börsens historik. ”Exempelvis har börsen givit just 8% i genomsnitt mellan 2000-2017, en period präglad av två stora börsnedgångar. Sedan ger inte varje år 8%. Samma period har pendlat mellan att ge -40% till +50% i årsavkastning.”
https://www.compricer.se/expertpanelen/2018-02-25_fraga-har-genomsnittliga-avkastningen-pa-stockholmsborsen-historiskt-sett-legat-pa-7-8-procent-per-ar

Mer om genomsnittlig avkastning kan du även läsa här:
http://40procent20ar.blogspot.com/2009/11/borsen-hur-mycket-avkastning-kan-vi.html

Hälsningar
Elin

Kommentera

Skriv ett eget svar till den här frågan

Skriv gärna så tydligt och utförligt som möjligt så att även någon annan kan ha glädje av det här svaret.Den här artikeln publicerades 2018-06-27 klockan 08:57 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): .

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.

Få månadens bästa tips och artiklar!

Få de bästa tipsen, videoklippen och artiklarna från bloggen
till din mejl ungefär en gång i månaden. Tack! /Jan :-)

Genom att prenumerera godkänner du villkoren för nyhetsbrevet. Du kan avsluta när du vill.