Hur räkna sparmål i passiva hinken?
Sök:

Hur räkna sparmål i passiva hinken?

Läsarfråga till RikaTillsammans-communityn av Rebecca

ställde för sedan frågan: Hur räkna sparmål i passiva hinken?

Hej!

Nu har jag letat både på bloggen och lyssnat om poddavsnittet om 4-hinkar-strategin, men hittar inte det jag söker… Jag har skrivit upp att jag ska tänka 25-33 gånger min årsinkomst alternativt årsutgifter när jag sätter sparmål för den passiva hinken, dock hittar jag inte att källan till detta resonemang och hoppas nu att någon därute kan hjälpa mig! Eftersom det blir väldigt mycket pengar vill jag vara säker på att jag har förstått rätt och gärna kunna läsa eller lyssna mig till resonemanget bakom varför man tänker just 25-33 gånger pengarna (hänvisa gärna vart ni fått kunskapen ifrån). Om jag mot förmodan skulle ha fått detta helt om bakomfoten så vore jag också tacksam om någon har möjlighet att förklara hur det ska vara när det gäller sparandet i passiva hinken, hur många gånger mina årsutgifter ska jag tänka?

Stort tack på förhand!

Det finns 3 svar till denna fråga

svarade på frågan för sedan

Hej

Jag uppfattar passiva hinken som den plats där majoriteten av alla pengar placeras. Varför? jo – för där får man bäst avkastning förutsatt att pengarna får vara ifred under lång tid.

Med andra ord är passiva hinken inte en bestämd summa i varken kronor eller procent. Att majoriteten av alla pengar placeras i den passiva hinken förutsätter som redan sagt att man kan låta pengarna vara ifred med tanke på uppsättningen 90% indexfonder och 10% räntefonder (90/10 Portfölj).

Eller så har jag missuppfattat upplägget helt och hållet :)

 

 

 

Kommentera

svarade på frågan för sedan

Jan har skrivit en artikel om hur mycket pengar man kan ta ut från portföljen utan att pengarna tar slut. Siffrorna du nämner samt 4%-regeln (samma sak fast omvänt) tas upp där. Länk: https://rikatillsammans.se/uttagsstrategier/

Kommentera

svarade på frågan för sedan

Man räknar att man kan ta ut ca 4% per år.

Låt säga att du behöver 20.000 i avkastning per månad + pension det ger 240.000 tusen per år i önskad avkastning.  Om du då har 6 miljoner i passiva hinken så kan du få just den summan.

20.000 x 12 = 240.000

240.000 x 25 blir 6 miljoner

För att vara på säkra sidan säger en del man ska räkna 33 gånger önskad avkastning ifall börsen går sämre än man hoppas och då troligen i alla fall kan ta ut de 4% man vill ta ut.

Kommentera

Skriv ett eget svar till den här frågan

Skriv gärna så tydligt och utförligt som möjligt så att även någon annan kan ha glädje av det här svaret.Den här artikeln publicerades 2018-09-21 klockan 10:35 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): .

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.

Få månadens bästa tips och artiklar!

Få de bästa tipsen, videoklippen och artiklarna från bloggen
till din mejl ungefär en gång i månaden. Tack! /Jan :-)

Genom att prenumerera godkänner du villkoren för nyhetsbrevet. Du kan avsluta när du vill.